Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ropa kontra w?giel, gaz kontra pr?d

KvM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam link do cen gazu i pradu pod Warszawa w ostatnich kilku latach:

http://www.republika.pl/jezier/cenyenergii.htm

Jezier - co się u was stało z prądem w taryfie nocnej w lipcu 2001 ? Podwyżka o 36 % ? :o W ogóle to jakąś drogą tą nocną taryfę macie ...

Ja na dzisiaj mam : 0,4470/0,1885

po 1 stycznia 2006 : 0,4729/0,1992

(ceny brutto)

Czyli w poznańskim ENEA podwyżka o 5,8%/5,7%

Jeszcze nie jest tak źle ... :-?

Pozdrawiam

Mam link do cen gazu i pradu pod Warszawa w ostatnich kilku latach:

http://www.republika.pl/jezier/cenyenergii.htm

A zmian cen drewna nie zamieściłeś... a fe :wink:

A tak na marginesie to nadleśnictwa przesyłą do GUS co miesiac sprawozdania ze średnimi cenami sprzedaży. Popytaj w GUS to będziesz mieć obraz ogólnokrajowy. Ciekawe jak się on ma do pojedyńczego przypadku?

A u mnie znowu dramatyczna podwyżka prądu w drugiej taryfie!

Z 18,9gr "podrożało" na 18,3 grosza. Co to będzie, co to będzie. Strach się bać. No jeszcze nie podrożało, podrożej po 1 stycznia, ale jakoś nie mogę się doczekac tej podwyżki (zużywam w taniej taryfie ok 15 razy więcej prądu niż w drogiej).

Kurcze aż oczy przecieram ze zdumienia. Nawet w tej droższej taryfie staniało - i to o całe 2gr na 1kwh. :o (było ok 44gr, a jest 42)

Az zajrzalem z ciekawosci do waszej taryfy. Obnizki cen pradu sa niespotykane. No i widze ze cena w ENEA w okregu szczecinskim od 1 stycznia bedzie wynosila od 1 stycznia w taryfie g12 odpowiednio:

47,2872 gr i 19,9226 gr

podwyzka w stosunku do poprzedniej taryfy o 5,7 i 5,8%

Przydała by się jeszcze analiza dla oleju opałowego.

Jest tylko jeden mały problem w tym wykresie - widać wzrost, ale... przydało by się jeszcze opracowanie ukazujące nie % ale zł za jednostkę energii.

Myślę tow. Jezier, że jak się weźmiemy to na pewno ten cel uda się Wam osiągnąć :wink:

Pozdrawiam

Gdybym tylko mial dotep do cen oleju to bym je uwzglednil, podobnie jak wegiel.

Co do opracowania ile zl za jednostke to sa nastepujace problemy:

Sprawnosc urzadzen. Jest bardzo rozna w zaleznosci od urzadzenia.I do tego jest to wartosc kontrowersyjna bo co innego w reklamach (sprawnosc masymalna) a co innego w rzeczywistosci (sprawnosc srednia). Czesto zalezy od sposobu uzytkowania.

Cena nosnikow energii. O ile ceny gazu ziemnego i pradu sa pilnowane i zatwierdzane przez URE to juz inne paliwa maja cene wolnorynkowa. Takie drewno mozna kupic od nadlesnictwa wg ich cennika np. Dab 1m3 po 100 zl. A mozna zaplacic 160 zl za 1 mp juz pocietej i wysuszonej brzozy. Mozna kupowac propan od jakiegos bp shela gaspolu po 2 zl za litr lub kupic za 1,5 zl/litr od malego dostawcy. Czesto tez mozna kupowac bez vatu paliwa

Abonamenty. Jedne paliwa maja inne nie. A zeby uwzglednic abonament to trzeba znac zuzycie.

Fajne byloby zestawienie cen energii ale ja nie umiem zrobic takiego obiektywnie. Chyba sie nie da. Takie zestawienie byloby uproszczeniem.

A z czego mialoby to wynikac? Z tego ze prad jest drogi? Zawsze byl. Ja nigdy nie twierdzilem ze tanie grzanie pradem jest spowodowane jego niska cena.

Tanio grzac pradem to grzac malo. A do tego prad jest najlepszy ze wszystkich nosnikow ciepla. Ja grzeje sie calkiem tanio.

Jezier. Nie wiem jak Ty liczysz (może ja się mylę i czegoś nie uwzględniam).

Klikając na nowy cennik w PDF mamy dla rejonu Szczecińskiego następujące składniki II taryfy:

1 Składnik zmienny dydtrybucja noc 0,0913

2 Składnik zmienny stawki sieciowej noc 0,0471

3 Stawka systemowa cała doba 0,0442

RAZEM 18,26gr.

Sumując dla taryfy dziennej wychodzi:

41,4gr

Czego ja nie doliczam Twoim zdaniem?

Jezier. Nie wiem jak Ty liczysz (może ja się mylę i czegoś nie uwzględniam).

Klikając na nowy cennik w PDF mamy dla rejonu Szczecińskiego następujące składniki II taryfy:

1 Składnik zmienny dydtrybucja noc 0,0913

2 Składnik zmienny stawki sieciowej noc 0,0471

3 Stawka systemowa cała doba 0,0442

RAZEM 18,26gr.

Sumując dla taryfy dziennej wychodzi:

41,4gr

Czego ja nie doliczam Twoim zdaniem?

No i juz wiadomo gdzie tkwi blad.

Ta tabela jest troche niejasna. Tam sa podane te same wartosci. Tylko raz zsumowane a raz nie. Zauwaz ze skladnik zmienny dystrybucja noc (0,0913) sklada sie ze skladnika zmiennego stawki sieciowej (0,0471) plus stawka systemowa (0,0442).

A ty powinienes zsumowac te tabele czyli 0,0913 z tabela cen pradu ktora jest kilka stron dalej - strona 43.

Prad kosztuje 0,0727 w odpowiedniej taryfie.

A wiec razem 0,0913+0,072=0,1633. To cena netto. Dodajesz vacik i masz 0,199226 zl.

Odpowiednio powinienes dojsc do ceny za prad dzienny.

Ja teraz w temacie grzania prądem. Znam kilku ludzi którzy na początku roku 2000 zainwestowali w to ogrzewanie - są to sąsiedzi na jednej ulicy (nie mojej ulicy) i elektryka to ich jedyne źródło ciepła. Teraz zaczynają myśleć o jakimś alternatywnym sposobie ogrzewania. Jeden chce kociołek na paliwa stałe, inny kominek z DGP. Ten drugi ma mało miejsca na drewno i nie zna cen drewna... ciekawe kiedy się zainteresuje :wink: