Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ropa kontra w?giel, gaz kontra pr?d

KvM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 455
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...jezeli bysmy chcieli ogrzac np 1m3 powierzchni pradem (np promiennik podczerwieni) lub gazem (propan-butan z malej 2 kg butli). Co byloby tansze ?

>Ciekawe pytanie, ale potrzeba byloby kilka danych. Ile kosztuje prad,

>ile gaz, jaka sprawnosc ma ten gazowy promiennik, oraz jaki jest sklad

>mieszanki w butli.

Wiem ze trudno by bylo to dokladnie policzyc, ale jakby porownac dwa grzejniki : promiennik elektryczny i promiennik gazowy. Ktory z nich taniej nagrzalby male pomieszczenie, jak to wychodzi cenowo ?

Np ja stosuje w domu letniskowym promiennik elektryczny i wiem ze przy mocy ok 500 W (20 gr/h) jestem w stanie utrzymac temp > 20 st.C gdy na zewnatrz jest ok. 0 st.C dla pokoju 8 m2. Czy robil ktos takie proby dla promienika gazowego zasilanego z butli ?

Witam. W domu Jeziera energii potrzeba tyle samo ,czy z prądu, czy z gazu.\oba nośniki są dobrze sterowalne\ Przy piecu normalnym 8,5kwh a przy kondensacie 10.5kwh z 1 m3 GZ50 po1.2zł .Czekam na kompetentną wypowedz o trwałości instalacji c.o. w nowych technologiach,bo dopiero ta informacja pozwoliłaby podjąć poprawną decyzję.\trwałość instalacji elektr. i piecy elektr. znam\

POzdrawiam.

Ryszard1 nie ma taryfy nocnej i nie ma tez promiennika na gaz.

Pytanie bylo teoretyczne, ale po odpowiedziach widze ze gaz jednak tanszy choc (wg. mnie) mniej wygodny i bardziej niebezpieczny. I dochodzi jeszcze problem ze spalinami. Mam doswiadczenie z promiennikami na 220V, mam je od kilku lat, i raczej nie zmienie na gaz, choc moze i bylby to rozwiazanie troszke tansze,

• 4 months później...

Jest czerwiec i poruszany temat jest nieaktualny,ale nie dla mnie.Trzy lata temu w budowanym nowym domie zainstalowalem butle z propanem do ogrzewania domu.Doradca firmy dostarczajacej gaz przekonal mnie ,ze energia gazu plynnego jest tansza od energii el.(muratordom.pl na swoich

stronach tez tak oficjalnie glosi).Ponadto powiedzial,ze po dwoch latach

moge sie wycofac bez dodatkowych kar.

Dostawca w styczniu tego roku podniosl cene m3 gazu do 9,15 Pln-

To sklonilo mnie do eksperymentu.Zaczalem grzac te sama powierzchnie,do tej samej temperatury,w tym samym domu termowentylatorem

z castoramy o mocy 2 kW, za 100 Pln.

Z mojego eksperymentu wynika, ze propan jest okolo 2 razy drozszy

od pradu,na najzwyklejszej taryfie.Z moich wyliczen wynika , ze na pewno

od trzech lat prad el. jest tanszy od propanu,a pan doradca od firmy

dostarczajacej propan mnie oszukal.

On oczywiscie nic nie pamieta,w jaki sposob mnie zlowil,a umowe, ktora podpisalem w dobrej wierze,dopiero teraz czytam.Tej umowy nikt nie powinien podpisac,bo tyle jest sankcji za wycofanie sie z umowy.

Z umowy wynika ,ze powinienem wykupic olbrzymie ilosci gazu,po cenie dyktowanej przez firme!

W mojej okolicy stoja przed domami butle z gazem,ale zaden z nich nie ogrzewa

tym gazem domu,(jeden uzywa sporadycznie,bo na tyle go stac).

Ten wywiad przeprowadzilem,nistety za puzno.Uwierzylem przedstawicielowi firmy,ze sa konkurencyjni,ze sa elastyczni,ze dobro klienta jest dla nich najwazniejsze.Nie czytalem nawet umowy.

Nie wiem ,jak sie to skonczy,ale pewnie jak u innych.Butla bedzie stala,

a ja bede placil miesiecznie po 40 Pln za glupote.

Tymi faktami chce ostrzec tych,ktorzy nie sa pewni,bo nie sprawdzili

tego osobiscie,co jest tansze,propan,czy energia el.

W kazdej chwili sluze osobiscie faktami,jezeli ktos ma jeszcze watpliwosci.

A moze ktos byl w tej sytuacji co ja,i moze mi pomoc?

j anie raz bylem wyszydzany na tym forum i poza nim z powodu mojej koncepcji ogrzewania domu elektrycznymi piecami akumulacyjnymi z dynamicznym rozladowaniem. Twoja wiadomosc tylko utwierdza mnie w przekonaniu ze mialem racje. Wlasnie klade instalacje elektryczna polaczona z instalacja do piecow akumulacyjnych. Pierwsze grzanie zimowe bedzie za rok. Dla mnie wg moich wyliczen obecnie en elektrycna jest tansza niz gaz z butli i olej a porownywalna z gazem z gazociagu.

Pozdrawiam wszystkich "elektrycznych"

W Muratorze sprzed kilku lat były porównania jak wyjdzie ogrzewanie wybranego domu różnymi noœnikami.

Mimo iloœci reklam dostawców LPG wynik był marny - koszt samego zużycia propanu wychodził w tej samej cenie co pršdu 2-taryfowego. A gdzie butla, kocioł, przeglšdy ?

Pewnie masz rację. Ale jeśli jest bliska perspektywa gazu ziemnego to warto zrobić instalację "wodną".

• 4 weeks później...