KvM 02.11.2004 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 ...Co do gotowania fachowcy mówią że i tu mniej się zużywa energii jeśli używa się prądu, tak więc koszty wychodzą na zero. Ja na ten przykład ze względów komfortu do gotowania na gazie bym nie wrócił nawet gdyby było to droższe (a w moim wypadku jest tańsze, bo płaciłem abonament za gaz tylko do gotowania)... KvM, jakim cudem przy gotowaniu zużywa się mniej energii z prądu niż z gazu??? Jaki większy komfort zapewnia Ci gotowanie na prądzie niż na gazie??? No bo przecież nie taki, że jak np. kipi makaron to gaz momentalnie przykręcisz a z elektrycznej płyty grzewczej trzeba ściągać garnek (duża bezwładność w regulacji)... Nie wiem jakie Ty masz doświadczenia i z jakimi urządzeniami. Ale ja mogę równie błyskawicznie "przykręcić". Bezwładność nie jest zauważalnie mniejsza, a nie ma tego całego syfu w kuchni lepiącego się wszędzie i trudno usuwalnego. Garnki się nie przewracają, mogę sobie ustawić na jakiś czas zegar i wyjść z domu bez ryzyka, że jak wrócę to gaz wybuchnie. O zaletach kuchni elektrycznych był już tu niejeden wątek jak temat Cię głębiej interesuje to poszukaj w archiwum. Cud jest taki, że mniej energii ucieka przez konwekcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 02.11.2004 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 KvM 4...7 tys to chyba z kawałkiem gazociagu .Pozdrawiam Poczytaj sobieten wątek będziesz znał szczegóły, ale nie ma tam nic o kawałkach gazociągu. W kwestii podłogówki. Jeśli zmniejszysz zapotrzebowanie na energię, to niewiele wiecej trzeba będzie robić niż podłogówki w łazienkach, a jeśli upierasz się przy konwektorach, to za 200-300zł można kupić takie, które będą co najmniej równie komfortowe jak wodne. Jeśli zrobisz podłogówki w łazienkach i kuchni, to potrzebować będziesz jeszcze 3-5 sztuk na pozostałe pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 02.11.2004 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Coś apropos. Takie trzy w jednym http:// http://www.jaspi.pl/triplex.htm . I wszyscy oponenci pogodzeni;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.11.2004 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 KvM 4...7 tys to chyba z kawałkiem gazociagu .Pozdrawiam Poczytaj sobieten wątek będziesz znał szczegóły, ale nie ma tam nic o kawałkach gazociągu. W kwestii podłogówki. Jeśli zmniejszysz zapotrzebowanie na energię, to niewiele wiecej trzeba będzie robić niż podłogówki w łazienkach, a jeśli upierasz się przy konwektorach, to za 200-300zł można kupić takie, które będą co najmniej równie komfortowe jak wodne. Jeśli zrobisz podłogówki w łazienkach i kuchni, to potrzebować będziesz jeszcze 3-5 sztuk na pozostałe pomieszczenia. KvM Nie mogę sie ustosunkować do cen podawanych przez forumowiczów. Kazdy przypadek jest indywidualny. Jak masz gazociag koło płotu swojej dzialki to nie sadze aby przyłacze kosztowało 4...7tys. No chyba że ci sie strasznie spieszy i nie chcesz czekać kilku mieisecy no powiedzmy do roku na podłączenie. Nie wiem jakie sa obecnie ceny ale tak jak pisałem ceny przyłaczy sa zatwierdzane przez URE w taryfach. Przy energii elektrycznej ostatnio było 1500zł. za przyłacze za wszystko. W przypadkach nietypowych lub w szybszych terminach życzą sobie wyższe koszty normalna sprawa. Nastepna rzecz to ja wcale nie upieram sie przy konwektorach raczej upieram sie przy grzejnikach niskotemperaturowych np. płytowych. Konwektorów to nigdy bym nie dawał. No ale nie ma w zasadzie takiego odpowiednika elektrycznego dla płytowego. No może jakiś olejak ale raczej nie bedzie go mozna nazwać niskotemperaturowym. Będzie to bardziej odpowiednik grzejnika wodnego 90/70. Nie bardzo łapię co masz na myśli że niewiele trzeba bedzie cos jeszcze robić poza podłogówkami w łazienkach i kuchni To chyba jakieś nieporozumienie ???? Chyba nie masz na myśli rezygnacji z ogrzewania w pokojach ?? Jak robisz ogrzewanie to tak czy siak mały grzejnik czy duży instalacja musi być. Sama róznica w cenie grzejnika o większej lub mniejszej mocy to bzdet. Nie bardzo widziałem też grzejniki elektryczne o małych mocach powiedzmy 200....400 W właśnie do takich docieplonych budynków. Najmniejszy jaki widziałem to był chyba 700W. Więc grzejnik pracuje zrywami grzanie na full potem odpoczynek a nie tak jak w ogrzewaniu wodnym przez dopasowanie temperatury grzejnika do aktualnych potrzeb. Jeśli chodzi o kuchnię gazowa to te nowoczesne maja zabezpieczenia przeciwwypływowe, nad kuchnia montuje sie okap z wyciagiem wiec nie widze gdzie ten syf miałby być i te wybuchy gazu. Poza tym nie zostawia się na kuchni gotujacych sie potraw bez dozoru i nie wychodzi z domu. Ja przynajmiej tak robię i nie ma to znaczenia czy to kuchnia elektryczna czy gazowa. Z czystościa samej płyty gazowej tez nie ma problemu. Jak cos wykipi to tak samo trzeba zetrzeć z gazowej jak i z elektrycznej. Tylko przy elektrycznej jest duży problem jak cos wykipi to leci pod wszystkie gary i na wszystkie pola grzewcze i trzeba zaraz odstawiać całe gotowanie i zcierać bo inaczej smierdzi i dymi. Przy gazowym na spoko można skończyć gotowanie i posprzatać później. Owszem jak ktoś mało i krótko gotuje przeważnie na jednym polu lub głównie odgrzewa to pewnie że lektryczna wystarczy. U mnie czesto jest zajętych 5 palników. Aż strach pomysleć co by było gdyby cos wykipiało na elektrycznej i 5 garów naraz odstawiać i biegiem po gorącej płycie ścierać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 02.11.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Inwestor - 3tys na rurki do CO podlogowego zapewniajacego ogrzewanie domu. Wowczas zadnych grzejnikow juz nie trzeba.KvM - budowa komina i tak musi byc jesli sie ma wentylacje grawitacyjna a jesli nie to wydatki sa jeszcze wieksze takze przy pradzie... Z etgo co wiem przylacza gazu to koszt ok 1-2tys. Wieksze zapotrzebowanie na moc w energii elektrycznej tez kosztuje.Automik - wode mam z wodociagu. Twoj szacunek na 9MWh jest sadze malo realny. Zuzycie pradu w najzimniejszych miesiacach - grudzien, styczen, luty wzrosnie ci niesamowicie. Chetnie obejrze na wiosne Twoje wyniki.Interesujace argumenty przeciw kuchence na prad inwestor. Zastanawialem sie czy nie zamontowac u siebie mieszanej gazowo-elektrycznej zeby wykorzystywac tania taryfe tez do gotowania ale widze ze szkoda sobie zawracac glowe. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.11.2004 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Inwestor - 3tys na rurki do CO podlogowego zapewniajacego ogrzewanie domu. Wowczas zadnych grzejnikow juz nie trzeba. KvM - budowa komina i tak musi byc jesli sie ma wentylacje grawitacyjna a jesli nie to wydatki sa jeszcze wieksze takze przy pradzie... Z etgo co wiem przylacza gazu to koszt ok 1-2tys. Wieksze zapotrzebowanie na moc w energii elektrycznej tez kosztuje. Automik - wode mam z wodociagu. Twoj szacunek na 9MWh jest sadze malo realny. Zuzycie pradu w najzimniejszych miesiacach - grudzien, styczen, luty wzrosnie ci niesamowicie. Chetnie obejrze na wiosne Twoje wyniki. Interesujace argumenty przeciw kuchence na prad inwestor. Zastanawialem sie czy nie zamontowac u siebie mieszanej gazowo-elektrycznej zeby wykorzystywac tania taryfe tez do gotowania ale widze ze szkoda sobie zawracac glowe. D. No to zupełnie co innego 3 tysiaki powinny ci wystarczyc na rurki. Ja kupowałem w zeszłym roku po 3,5 zł za m takie do podłogówki chyba pex-alu-pex. Więc za 3000zl to ponad 850m mozna było kupić. Jak policzysz 5 m rury na 1 m2 to oblecisz taka rurą 170m2 podłogi .Nie wiem jak cenowo z kształtkami ale przy podłogówce to małe ilości tylko przyłacza na końcach. A z kuchenka to faktycznie przemysl sprawe jak gotujesz dużo tak jak u mnie sie gotuje to elektryczna się nie sprawdza. Optymalne polaczenie tak jak u mnie to płyta gazowa i duża mikrofala combi taka z grillem, i z piekarnikiem z termoobiegiem. Do tego okap z wyciagiem i łapaczem tłuszczu oraz duża zmywarka co by łapacze tłuszczu z okapu i ruszta z kuchenki sie zmieściły. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 02.11.2004 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2004 Inwestor Tak sobie śledzę bardzo interesującą dysputę i tylko chciałem powiedzieć że są grzejniki elektryczne tzw. listwowe po 90 W które składa się w wiekszą całość jak klocki w zależności od potrzeb.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 03.11.2004 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 w tym kontekscie polecam ten artykul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.11.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Inwestor Tak sobie śledzę bardzo interesującą dysputę i tylko chciałem powiedzieć że są grzejniki elektryczne tzw. listwowe po 90 W które składa się w wiekszą całość jak klocki w zależności od potrzeb. Pozdro J Wiem że są takie listwy grzejne ale ja nie biorę ich pod uwagę. Piszemy o domu mieszkalnym. Takie listwy to do magazynu jakiegoś albo do ogrzania jakiejś kanciapy stróża nocnego sie nadają. Mam na myśli normalne docelowe grzejniki do domu mieszkalnego. Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.11.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 w tym kontekscie polecam ten artykul Czytałem gdzieś artykuł że po wejściu do Uni to gaz ziemny będzie tanieć bo zostanie złamany nasz rodzimy monopol i odbiorcy będą mogli kupować sobie gaz gdzie chcą w całej Uni. Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 03.11.2004 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 w tym kontekscie polecam ten artykul Czytałem gdzieś artykuł że po wejściu do Uni to gaz ziemny będzie tanieć bo zostanie złamany nasz rodzimy monopol i odbiorcy będą mogli kupować sobie gaz gdzie chcą w całej Uni. Pozdarwiam oczywiscie dotyczy to nie tylko gazu. niestety bedzie mialo to tez swoje konsekwencje w koniecznosci zamawiania konkretnej ilosci energii co nie zawsze bedzie latwe do oszacowania. poza tym trzeba pokryc nie tylko koszt energii ale jeszcze koszt jej przeslania. moze sie wiec okazac ze koszt przeslania energii z francji lub norwegii bedzie wyzszy niz polska energia razem z przesylem ale to juz kwestia "wolnorynkowego" ksztaltowania cen . co do grzejnikow ktore krytykujesz wyzej to mozna je chyba zastosowac takze jako grzejniki kanalowe wiec nie musza super wygladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.11.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Tom SoyerJasne że mozna stosować te grzejniki jako kanałowe. Rozumiem że chodzi o kanały podłogowe ?. Dla mnie takie ogrzewanie kanałowe nie jest typowym rozwiazaniem w budynku mieszkalnym. Ludzie tego nie stosuja bo w takim kanale zbiera się brud i jest kłopotliwy do sprzątania. A listwy o ktorych jest mowa to widziałem tylko w domkach letniskowych jakichś magazynach w hurtowniach, w kanciapie ciecia no i widziałej jeszcze w budce warzywnej. U nikogo w domu listew nie spotkałem.Pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 03.11.2004 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 w tym kontekscie polecam ten artykul Czytałem gdzieś artykuł że po wejściu do Uni to gaz ziemny będzie tanieć bo zostanie złamany nasz rodzimy monopol i odbiorcy będą mogli kupować sobie gaz gdzie chcą w całej Uni. Pozdarwiam Wydaje się, że najistotniejsze jest ten fragment: ■ Jest pan jedną z nielicznych osób, które mówią, że energia w Polsce może być sprzedawana taniej. – W ostatnich latach cena energii produkowanej przez wytwórców spada rok do roku. W 2000 roku sprzedawaliśmy energię po 105 zł za MWh, a dzisiaj – bez akcyzy – po 95 zł. Nie odczuwają tego odbiorcy, ponieważ nie ma gry rynkowej w pełnym wymiarze. Odbywa się ona tylko na poziomie wytwórców. ■ Jeśli w strukturach PKE znajdzie się dystrybucja, to energia będzie tańsza? – Przede wszystkim nasz produkt musi być tańszy niż w Europie i bardziej dostępny. Prowadziliśmy analizy na temat zwiększonego wykorzystania energii. Na przykład w kraju zużywamy o wiele mniej prądu na ogrzewanie niż w innych krajach europejskich. Dzieje się tak, ponieważ jest on za drogi. W PKE widzimy możliwość stworzenia warunków dla zwiększenia zużycia energii na potrzeby ogrzewania. Wystąpiliśmy nawet z atrakcyjnymi propozycjami do spółek dystrybucyjnych. Póki co nie jesteśmy w stanie sami tego zrobić, ale będzie to możliwe w grupie węglowo-energetycznej. Jak widać z powyższego prąd tanieje (u mnie nawet w praktyce w zeszłym roku doszło do niewielkiej obniżki w taryfie nocnej) i można się spodziewać dalszych obniżek drugiej taryfy (i prawdopodobnie podwyżek taryfy pierwszej). Zwróćcie jeszcze uwagę ile ten prąd kosztuje - 95 zł za 1 MWh, a my przeciętnie płacimy 360zł (z kosztami przesyłu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 03.11.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 KvM To pobożne życzenia. Niech stanieje ten prad to kupię sobie za tysiaka kociołek elektryczny do c.o. Tylko to nie jest taka prosta sprawa. Wiele linii energetycznych jest starych. Budowane były dla zsilenia przysłowiowej żarówki. Sa bardzo duże problemy ze skablowaniem linii napowietrznych a co dopiero wymiana trafo i budowa nowych linii na wieksze prądy. Dostosowanie linii przesyłowych do znacznie wiekszego poboru pradu to duże nakłady inwestycyjne. Kto niby za to ma zapłacić. Przecież to znacznie zwiekszy koszty przesyłu. Więc owszem prąd może być tańszy ale z przesyłem będzie różnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 03.11.2004 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 KvMTy znowu swoje!? Ile razy można wałkować ten sam temat? Czy jest na forum choć jedna osoba, która ogrzewa prądem (również CCW) i na nim gotuje (czyli wogóle nie ma gazu)?Proszę o konkretne liczby i koszty! Dom Jeziera nie jest dobrym przykładem (o czym było w innym wątku) bo jest niezamieszkany - przecież umówiliśmy się że sprawdzimy jego rachunki w przyszłym roku (Jezier - już mieszkasz?)Z kolei porównywanie domu z mieszkaniem jest raczej mało sensowne. Poza tym sorry, ale minimum konsekwecji:- piszesz że cena instalacji konwektorowej wynosi 8 tys zł, a potem w wyliczeniach podpierasz się II taryfą!- jeśli II taryfa to raczej piece akumulacyjne - a te nie są ani tanie, ani piękne (ani przyjemne w użytkowaniu) A gdybanie na temat cen w przyszłości to fajny sport, ale mniej wiarygodny niż wróżenie z fusów. JEDNA PROŚBA:Jeśli chcemy by ten wątek miał sens, to podawajmy rzeczywiste dane:- powierzchnia domu (dokładnie)- kubatura- rodzaj ścian- koszty instalacji na podstawie faktur!- koszty uzyskania energii spisane z faktur!!! (całorocznie, a nie tylko w wybranych miesiącach) Jeśli chodzi o filozoficzną stronę tematu, to moja generalna konkluzja jest taka:WSZYSTKO WERYFIKUJE RYNEK - DLATEGO JEST MAŁO CHĘTNYCH DO OGRZEWANIA PRĄDEM (przy dzisiejszych cenach). P.S.A jak tam doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 03.11.2004 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 KvM To pobożne życzenia. Niech stanieje ten prad to kupię sobie za tysiaka kociołek elektryczny do c.o. Tylko to nie jest taka prosta sprawa. Wiele linii energetycznych jest starych. Budowane były dla zsilenia przysłowiowej żarówki. Sa bardzo duże problemy ze skablowaniem linii napowietrznych a co dopiero wymiana trafo i budowa nowych linii na wieksze prądy. Dostosowanie linii przesyłowych do znacznie wiekszego poboru pradu to duże nakłady inwestycyjne. Kto niby za to ma zapłacić. Przecież to znacznie zwiekszy koszty przesyłu. Więc owszem prąd może być tańszy ale z przesyłem będzie różnie. Pozdrawiam Właśnie dlatego inwestor nie warto budować domów z dużym zapotrzebowaniem na energię. Jakżesz wspaniale ten wątek się rozwija, że najlepsze argumenty dają oponenci. Jeszcze się z czymś takim nie spotkałem. Ja mam zamiar wybudować dom z takim zapotrzebowaniem by nie było potrzeby zamawiać dodatkowej mocy na cele grzewcze (max 12-15kW wykorzystywane wyłącznie w nocy) Inwestor w Twoim wypadku prąd musiałby stanieć 4-5 razy by był opłacalny (lub o tyle musiałaby się wzrosnąć cena gazu) Podłączenie piecyka na prąd do wodnego CO to strata na poziomie 20% w stosunku do bezpośredniego ogrzewania prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 03.11.2004 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 jędrzej.Jest wiele osób na forum, które korzystaja wyłacznie z prądu. Zajrzyj choćby do wątku "Legalett doświadczenia mieszkańców" czy o podobnej nazwie.Problemy, które poruszasz wielokrotnie byłoy nawet w tym wątku dyskutowane. Jeśli czegoś nie rozumiesz, to możesz przeczytać jeszcze raz, a jeśli potrzebujesz robić doświadczenia, to nie widzę przeszkód.Zadziwiające jest jednak jak wielu pojawia się tu "specjalistów", którzy nie mają absolutnie żadnych praktycznych doświadczeń, a jedynie co potrafią to negować czyjeś podejście do sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 03.11.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 ...Ja mam zamiar wybudować dom z takim zapotrzebowaniem by nie było potrzeby zamawiać dodatkowej mocy na cele grzewcze (max 12-15kW wykorzystywane wyłącznie w nocy) - pralka 2 kW - lodówka 0,2 kW - zmywarka 2 kW - czajnik 2 kW - piekarnik 3 kW - telewizor 0,1 kW - oświetlenie 0,5 kW - inne urządzenia 0,2 kW - RAZEM: 10 kW A nie ma tu ani grzejników, ani ogrzewacza wody. Będziesz musiał bardzo uważać żeby się wszystko na raz nie włączyło (tak wiem - potrafisz zachować taki reżim, ale to mają być rozwiązania uniwersalne) Poza tym wątpię czy elektrownia się zgodzi, żebyś ogrzewał dom na takim delikatnym przyłączu. Gwoli ścisłości: o jakiej powierzchni rozmawiamy (i jaka wysokość kondygnacji)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 03.11.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Zadziwiające jest jednak jak wielu pojawia się tu "specjalistów", którzy nie mają absolutnie żadnych praktycznych doświadczeń, a jedynie co potrafią to negować czyjeś podejście do sprawy. Mylisz się, mam doświadczenie: Mam na bemowie mieszkanie, które zajmuje całe I piętro małego domu jednorodzinnego (nade mną jest już dach): - powierzchnia ok. 35 m.kw. - wysokość kondygnacji 2,40 m - dom drewniany (na pewno nie energooszczędny - wiem) Początkowo ogrzewałem węglem, potem gazem (palnik w piecu kaflowym), a teraz prądem (grzejniki konwektorowe). Zmiana z węgla na gaz w roku 1993 to był wzrost rachunków o jakieś 30%. Zmiana z gazu na prąd w roku 2001 - wzrost kosztów o ok.200% Dom jest wciąż taki sam, a więc zapotrzebowanie na energię jest takie samo niezależnie od źródła. Ponieważ grzejniki są konwektorowe, to nie ma dla mnie sensu II taryfa. Ogrzanie tych 35 m.kw. kosztuje mnie ok. 3000 zł rocznie (przy tym CW i gotowanie jest nadal na gazie). Jak widzisz mam doświadczenia - ale złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 03.11.2004 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2004 Co do Legaletu, to chyba nie jest najtańsze rozwiązanie i tylko do domów parterowych.I to co zawsze powtarzam - a co z CCW? To też są koszty, które musisz ponosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts