Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który domek wybrac?

carlin

Recommended Posts

Chcemy kupic domek z zabudowie- blizniak dwulokalowy. Wybralismy wstepnie domek na polnoc i zachod, tez z uwagi na najnizsza jego cene, ale zaczynam sie bac ze dom bedzie zimny i ciemny :(

Domki wygladaja w ten sposob:

1. okna na polnoc i zachod, 2. okna na polnoc i wschod, 3. Okna na poludnie i zachod, 4. Okna na poludnie i wschod.

Wiem, ze poludnie i zachod gwarantuje najlepsze naslonecznienie, ale boje sie ze w upaly nie bedzie gdzie uciec... Ale czy tych upałów w Polsce mamy az tak duzo?

Poradzcie cos, prosze. Teraz mieszkamy w bloku, wiec naslonecznienie dzialki to nie nasz problem, a w domku to juz inna sprawa...

Jeżeli chodzi o upały, to ustawienie w osi E-W niewiele tutaj zmieni, ponieważ i tak latem temp. w domu, zależy w dużej mierze od temp. zewnętrznej.

Jeżeli chodzi o (nie)doświetlenie, to latem słońce jest na tyle wysoko, że dom 8 m. wysoki, oddalony 10 m.od waszego, nie będzie miał na to żadnego wpływu - nie będzie dawał cienia.

Natomiast w okresach wiosenno-jesienno-zimowych może być ciut zbyt ciemno, ale też NIEKONIECZNIE, bo wtedy słońce jest niżej i potrafi ładnie w okna przyświecić, chociażby przez parę godzin.

Dopóty, dopóki nie zrobisz/nie zlecisz komuś symulacji (a są takie programy z uwzględnieniem wysokości budynków obok), to nikt tutaj ci nic mądrego nie napisze. Nikt nie wie, gdzie masz okna i jakiej wielkości oraz jak bardzo wysunięty dach nad oknami.

Może być tak, że akurat będzie ci słońce słuzyć, kiedy trzeba, a może być, że to będzie ciemna nora. Bez dokładnych danych, to na dwoje babka wróżyła...

Moim zdaniem o wiele łatwiej zacienić okna (nie tylko żaluzje, ale np. drzewa liściaste, pergole z pnączami) niż doświetlić światłem naturalnym wnętrza zimą.

Dylemat może pojawiać się kiedy:

- na północ jest piękny widok

- różnica ceny jest duża

I wówczas faktycznie trzeba zrobić zestawienie plusów i minusów.

Mimo ze slonce nie wpada bezposrednio do takiego pokoju to chyba nie jest w.nim ciemno jak w.nocy ;) domki sa narożne, zastanawiam ske tyllko czy moze jest ktos kto mieszka w ten sposob i jest w stanie ocenic ktory uklad pn i zach czy pol i zachod są lepsze

Kupujesz dom za kilkaset tysi a nie stac cie na porade architekta i prosta symulacje naslonecznienia?

A z tych dwoch opcji polnoc zachod i poludnie zachod co byście wybrali? Ma ktos z Was okna na polnoc, jak.oceniacie naslonecznienie?

Widok.bez znaczenia, cena podobna, kwestia tylko czy poludnie zachod nie bedzie za gorace w okresie letnim, bo na calej dzialce zero cienia

Mam kuchnię od północnego wschodu. W zasadzie o godzinie 19 w sierpniu jest w niej widno, ale do precyzyjnych prac (np. filetowanie ryby) musiałabym zapalić lampę.

Miałam klienta, który kupił segment od północnego zachodu i narzekał, że w domu jest ciemno (a czego się nie spodziewał).

Projektowałam lustra w ogrodzie, które miały odbijać światło słońca w kierunku okien i tarasu.

Edytowane przez Elfir