Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdławienie fragmentu ogrzewania podłogowego na etapie posadzek

western

Recommended Posts

Wyznaczyłem szafkę rozdzielczą do ogrzewania podłogowego w spiżarni i nie dogadałem się z instalatorem co do przebiegu przewodów grzewczych. W rezultacie puścił 13 rurek grzewczych ogrzewania podłogowego przez środek spiżarni. Siłą rzeczy spiżarnia zyskała ogrzewanie podłogowe, czego nie do końca chciałem ze względu na przechowywane tam produkty. (foto1)

Wykonawca poprawił swoją pracę w ten sposób, że usunął wierzchnią warstwę 6 cm styropianu, umieścił rury na niższej warstwie styropianu, zapianował przestrzenie między rurami i całość przykrył styropianem 4cm (foto2). Rurki biegną w identyczny sposób jak na pierwszym zdjęciu, tyle że w spiżarni są wyizolowane zarówno od spodu jak i od góry. Na podłodze mam łącznie 16 cm styropianu, więc rurki mają po 10 cm pod i 4 cm styropianu nad sobą.

Czy rozwiązanie zaproponowane przez wykonawce zda egzamin i w spiżarni będzie chłodniej? Na etapie wykończenia myślałem wrzucić do spiżarni podłogę korka, grubości 2.5 cm, żeby jeszcze dodatkowo zdławić grzanie. W spiżarni dodatkowo jest usytuowany nawiew rekuperacji.

Jedyna alternatywa to przekładać całe obwody na połowie piętra, żeby wyjść ze spiżarni przez ścianę po lewej. Opłaca się wygenerować taki koszt?

foto1.jpg

foto2.jpg

foto1.jpg

foto2.jpg

Ten zabieg w zupełności wystarczy, żeby rurki tam nie grzały. Musisz jednak wiedzieć, że spiżarnia zapewne graniczy z innymi pomieszczeniami, które będą ja grzały przez ściany, więc jeśli nie ma tam dużej powierzchni ścian zewnętrznych i okien to nie licz na to, że będzie tam wyraźnie chłodniej. Jeśli już coś chciałbyś dodatkowo izolować, to może lepiej ściany wewnętrzne. Edytowane przez SzymonKc

A czy problemem nie będzie odpowietrzenie takiej instalacji przy różnicy poziomów? Między szafką, a właściwą instalacją w pokojach będzie zagłębienie na 5 cm, długie na jakieś 2.5 metra.

Czyli najniższy punkt będzie w środku instalacji, grawitacyjnie się to nie odpowietrzy, nie wiem ile pomoże tutaj pompa