Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja pionowa do mebrany - duża wysokość

pawnook

Recommended Posts

Witam szanownych,

Szykuje się pomału do wykonania elewacji, a w póżniejszym etapie podbitki (podbitka prostopadle do ściany w formie, łat, OSB, styro, klej siatka, tynk). Dach na wiązarach. Wiem, że styropiaiem elewacyjnym powinienem dojechaćdo membrany jednak czy w takim rodzaju podbitki również jest to konieczne? Pytam, ponieważ odległość między wieńcem, a membraną to 65 cm, płyta styro ma 100 cm więc do ściany przyklejone będzie 35cm a reszta w "powietrzu" aż do podbitki. Boję się, że zanim wykonam podbitkę silne podmuchy wiatru mogą zerwwać bądź połamać ostatnią warstwę styropianu. Myślałem, ewentualnie nad jakimś wzomcniem w stylu pomiędzy wiązary w osi wieńca przykręcić łaty i wówczas styropian zakołkować do tej dodatkowej łaty, ale to znowu dużo dodatkowej roboty.

Spotkał się ktoś z takim samym problemem? Gdyby elewacje wykonywalła ekipa to nie ma problemu, natomiast będę robił sam i w czasie rozejdzie się pewnie na 1,5 miesiąca.

Zamieszczam zdjęcia z dwoma opcjami wykonania, proszę o opinię które rozwiązanie lepsze.

7fa4c28604c1c078.png

5975ea52f9639430.png

Termoizolacja pozioma w formie granulatu wełny lub celulozy w warstwie 40cm na płyty KG. Te 40 cm wyjdzie mniej więcej tak, że przykryje dolny pas wiązara warstwą traochę ponad 10cm - musiałbym zmierzyć. Oczywiście wieniec zasypany zostanie również 40cm - tutaj zastanwiam się czy nie dać nawet 45cm. Teoretycznie wystarczy mi wyjść izolacją pionową styropianu elewacyjnego jakieś 50cm ponad wieniec. Pytanie czy przerwa międzye membraną, a styropianem - 10cm może być. Przypomnę, że zamknięte to będzie wcześniej podbitką, więc ruch powietrza pewnie będzie ograniczony, ale czy wystarczająco?

Przypomnę, że zamknięte to będzie wcześniej podbitką, więc ruch powietrza pewnie będzie ograniczony, ale czy wystarczająco?

Rozrysuj to, to sprawa będzie jasna. Poddasze i tak potrzebujesz wentylować. Styropianu ciągnąć wyżej niż izolacja pozioma w celu termoizolacji nie ma sensu - co najwyżej, żeby granulat się nie przesypywał. A może styropian skończyć równo z wieńcem, tylko siatkę pociągnąć do samej góry i zamocować do góry wiązarów, żeby granulat się nie przesypywał?

Czyli jak nie dojadę styropianem do samej membrany grzechu nie będzie?

Wręcz przeciwnie. Przy tradycyjnej więźbie takie "zalecenie" wynika z tego, że jak masz krokwie oparte o murłatę, to i tak masz mało miejsca i robi się tu mostek (niezależnie od tego, czy dalej ocieplasz strop, czy połać) - chodzi o to, żeby go zminimalizować. Jak masz takie wiązary jak u Ciebie i dalej izolujesz strop to masz tutaj spory zapas wysokości i nie ma sensu ciągnąć tak wysoko termoizolacji (chyba, że jeszcze się zastanawiasz, czy izolować połać, czy strop).Co najwyżej siatkę bym dociągnął do samej membrany mocując jak najszczelniej, żeby dodatkowa barierę dla robactwa i szkodników zrobić.

Też mam u siebie ten sam "problem" w sensie zastanawiam jak to zrobić, bo też zasypuje makulaturą... W takim razie też nie dociągam do membrany, chociaż taki był pierwotny zamysł. Muszę jutro zmierzyć ile faktycznie jest wysokości i wtedy zobaczymy co wyjdzie samo z siebie.

Jednak u Ciebie nie ma sensu ciągnąć na siłę całe 60cm skoro i tak sypiesz celulozę na strop. Ja chciałem dodatkowo sypnąć grubiej po samym wieńcu/murłacie. Z siatką to jakoś tego nie widzę żeby ją porządnie zakotwiczyć do membrany - jakaś taśma ??

Chyba, że igła nitka i na okrętkę :lol2::lol2:

Edytowane przez _arek_