slawes 18.08.2019 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Bardzo proszę o pomoc w wyborze pieca wolno-stojącego typu koza który ma stać w salonie 25m2 w domu typu kostka. Ma on służyć do sporadycznego (w razie konieczności) dogrzewania dolnych pomieszczeń czyli salonu i łazienki która jest tuż obok. Jak ciepło rozejdzie się klatką i generalnie po całym domu to bardzo dobrze a nie to nie szkodzi bo to ma być jedynie dodatek do głównego ogrzewania jakim jest cała nowa instalacja wraz z piecem na gaz miejski. Dom jeszcze ocieplony nie jest (kiedy będzie nie wiadomo) mur 38cm z luftem. Dach zrobiony. Nowe okna. Nie wiem czy jest to istotna informacja przy wyborze takiej kozy ale dodam jeszcze, że w domu jest wentylacja grawitacyjna (nie działa to jak rekuperacja ale coś tam zawsze jest ). Generalnie wybrałem dwie. Największe zaufanie mam do produktów Kratki które mają znajomi i bardzo chwalą. Produkty KFD wyczytałem w necie, że są dobre ale pewien nie jestem no i ten produkt dostosowany jest do dł. polan 30cm a kratki jedynie 25cm a to chyba trochę mało (tak mi się wydaje)? Kratki KOZA AB S/DR https://kratki.com/sklep/pl/produkt/2421/koza-ab-s-dr VS KFD Ewa https://www.kfdesign.pl/piece-na-drewno/piece-kominkowe-kfd/kfd-ewa/opis/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 19.08.2019 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Mam kozę AB i generalnie zadowolony jestem. Minusem na pewno wielkość paleniska ( kawałki do 30 cm tylko się mieszczą). Nie wiem czy we wszystkich kozach tak jest ale jak jest minimalnie mokre drewno to od razu szyba czarna. Na plus na pewno dolot powietrza i wyglad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 19.08.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Bardzo proszę o pomoc w wyborze pieca wolno-stojącego typu koza który ma stać w salonie 25m2 w domu typu kostka. Ma on służyć do sporadycznego (w razie konieczności) dogrzewania dolnych pomieszczeń czyli salonu i łazienki W przypadku takiego wykorzystania, piecyk ma się podobać i pasować do pokoju. Palenisko małe, ale to wiesz. Działać będzie jak każdy inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 03.09.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Przy takim małym pomieszczeniu rodzaj kozy nie ma większego znaczenia. Ja wybrałbym taką, która mi się podoba wizualnie i nie jest droga.Nie wiem jaki masz komin albowiem on może być jedynie problemem.Przy kozie średnica wkładu ceramicznego lub stalowego powinna wynosić ok 140 mm.Przy większej średnicy będziesz musiał częściej "dokładać do pieca".Ale jak komin już stoi to niewiele z tym zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 03.09.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Co za brednie. Nowoczesne 'kozy' posiadają regulację dolotu powietrza do spalania. Średnica komina nie odgrywa tu dominującej roli. Ilość tlenu, jaką wpuścisz do paleniska - to ma główne znaczenie. Nie zaś komin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 04.09.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 No jak ja miałbym wydawać na taka kozę ok 3 tys to tylko i wyłącznie taka na pelet bo sama się rozpala sama gaśnie sama się reguluje jak ja ustawisz jednym słowem pod każdym względem lepsza niz taka na drewno to pewne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 No jak ja miałbym wydawać na taka kozę ok 3 tys to tylko i wyłącznie taka na pelet bo sama się rozpala sama gaśnie sama się reguluje jak ja ustawisz jednym słowem pod każdym względem lepsza niz taka na drewno to pewne . Jaką konkretnie kozę o takich możliwościach znasz za 3K zł? Chociaż ma jedną podstawową wadę - nie działa bez prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.09.2019 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 I nie jest kozą a jest piecem na pellet. I nie kosztuje 3.000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.09.2019 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Wybierz kozę spełniającą najnowsze normy emisji spalin, z CDP czyli 100% poborem powietrza do spalania spoza budynku. To że masz wentylacje grawitacyjna nie wpływa na ilość powietrza potrzebnego do spalenia 1kg drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 05.09.2019 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 I nie jest kozą a jest piecem na pellet. I nie kosztuje 3.000 PLN. Są takie od 2,5 tys zł , sprawdź sobie zanim napiszesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.09.2019 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Możesz podać przykłady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 06.09.2019 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 (edytowane) Koza na drewno za 2600-2700 zł Edytowane 6 Września 2019 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 06.09.2019 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Nowy model pieca kominkowego od Romotop, szafka-składzik na drewno jako opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woan 07.09.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Też stałem przed takim wyborem. Z forum polecili mi kozę romotop. Koza jest ok, robi swoją robotę. Z perspektywy czasu nie wiem czy drugi raz bym wstawił takie urządzenie. Roboty jak na wsi, drewno zwozić,układać. Przez pierwszy sezon paliłem , kolejne sezony coraz mniej i mniej. Teraz mam to gdzieś bo mam gaz. Może jak będzie z -20 to rozpalę. Jak ten piecyk padnie to rozważę jakiś piecyk na pellet. Moja druga połówka lubi jak w sobotę ogień się tli i jest ,,klimat" . Tak jak piszę tu na forum w Waszym przypadku koza, która się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.09.2019 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 No jak ja miałbym wydawać na taka kozę ok 3 tys to tylko i wyłącznie taka na pelet bo sama się rozpala sama gaśnie sama się reguluje jak ja ustawisz jednym słowem pod każdym względem lepsza niz taka na drewno to pewne. Koza na drewno za 2600-2700 zł Czy to jest koza na pellet o której wspominał powyżej kryzys czy zwykła koza ?? Kozy na drewno za 3.000 PLN są ale nie ma "kóz" na pellet za 3.000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 08.09.2019 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 (edytowane) Jak zwał tak zwał a podobnie to wygląda i tak samo dobrze grzeje z tym że peleciak znacznie wygodniejszy https://allegro.pl/oferta/piec-na-pellet-artel-petit6-1kw-kominek-pelet-biel-8394417608https://allegro.pl/oferta/piec-kominek-na-pellet-matilde-4kw-z-nadmuchem-7560205624 https://allegro.pl/oferta/kociol-piec-na-pellet-5kw-wygoda-i-jakosc-70m2-7614160242 Edytowane 8 Września 2019 przez kryzys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.09.2019 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Masz rację. Są takie piece na pellet w cenie ok. 3.000 PLN.Wygodne w użyciu ale wymagają zasilania, trochę hałasują (rzecz względna), nie ta wizja ognia jak w zwykłym kominku na drewno no i pellet chyba jest dużo droższy niż drewno kominkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts