Prostyprosty 18.08.2019 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Dzień dobry, jestem na etapie wykańczania mieszkania deweloperskiego i mam problem z aranżacja kuchni. Otóż deweloper zrobił instalację natynkową, która nie współgrała z moim pomysłem i wymagała pewnych zmian. W czym jest problem, otóż z pionu wychodzi rura odpływowa fi50 na wys.5cm nad ziemia ze ściany po lewej stronie patrząc na wprost na aneks kuchenny. W mojej aranżacji chciałem mieć od lewej najpierw zmywarkę a następnie zlew, niestety zmywarka do zabudowy zostawia za mało miejsca na rurę za. W obecnym mieszkaniu mam zlew bezpośrednio obok ściany i jest to złe rozwiązanie i chciałem go uniknąć. Chciałem rurę wkuć w ścianę jak sąsiedzi obok ale w internecie doczytałem, ze w takich ścianach nie powinno się kuć bruzd poziomych. Nie wiem co mam teraz zrobić. W końcu można się wkuwać czy nie można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.08.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 W końcu można się wkuwać czy nie można? Jak konstruktor przeliczy i wyjdzie, że można - to można. Jak nie przeliczy - to zależy... klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prostyprosty 18.08.2019 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Nie mam kontaktu z konstruktorem. Deweloper z automatu zakazuje kucia jakiegokolwiek, nawet w ścianach działowych. Tłumaczone jest to pogarszaniem akustyki, termoizolacji itp budynku oraz dodatkowo utrata gwarancji na ten fragment mieszkania. Z samego artykułu wychodzi ze nie można ale jak mój sąsiad wiem ze skuł cała rurę 5 cm to co mam zrobić? Nie zawali mi się ta ściana teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.08.2019 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 (edytowane) Nie mam kontaktu z konstruktorem. Mało ich na świecie? Deweloper z automatu zakazuje A jaką władzę ma deweloper nad Twoją własnością? Już szybciej pytanie do wspólnoty/współwłaścicieli (bo konstrukcja budynku jest częścią wspólną). nawet w ścianach działowych Ściana działowa jest w 100% Twoja i możesz z nią robić co zechcesz. Chyba, że jeszcze nie jesteś właścicielem lokalu. To stąpasz po grząskim gruncie, jak wydajesz pieniądze na wykończenie w tym momencie. W tym artykule nie ma, że nie można. Tylko czasami trzeba przeliczyć - i jak z wyliczeń wyjdzie, że nie można, to dopiero nie można (albo co trzeba wzmocnić, żeby było można). Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Prostyprosty 19.08.2019 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Wyjaśniająć kilka spraw: 1. Jestem właścicielem nieruchomości, jestem juz po akcie notarialnym. 2. Zakazuje bo takie były zapisy w umowie dotyczącej sprzedaży mieszkania. Co do konstruktorów, to szukam w Internecie ale jak mam ich szukać? Pod konsultacje budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts