Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kucie w ścianie nośnej zewnętrznej z silikatu 24cm.

Prostyprosty

Recommended Posts

Dzień dobry, jestem na etapie wykańczania mieszkania deweloperskiego i mam problem z aranżacja kuchni. Otóż deweloper zrobił instalację natynkową, która nie współgrała z moim pomysłem i wymagała pewnych zmian.

W czym jest problem, otóż z pionu wychodzi rura odpływowa fi50 na wys.5cm nad ziemia ze ściany po lewej stronie patrząc na wprost na aneks kuchenny. W mojej aranżacji chciałem mieć od lewej najpierw zmywarkę a następnie zlew, niestety zmywarka do zabudowy zostawia za mało miejsca na rurę za. W obecnym mieszkaniu mam zlew bezpośrednio obok ściany i jest to złe rozwiązanie i chciałem go uniknąć.

Chciałem rurę wkuć w ścianę jak sąsiedzi obok ale w internecie doczytałem, ze w takich ścianach nie powinno się kuć bruzd poziomych. Nie wiem co mam teraz zrobić. W końcu można się wkuwać czy nie można?

Nie mam kontaktu z konstruktorem. Deweloper z automatu zakazuje kucia jakiegokolwiek, nawet w ścianach działowych. Tłumaczone jest to pogarszaniem akustyki, termoizolacji itp budynku oraz dodatkowo utrata gwarancji na ten fragment mieszkania.

Z samego artykułu wychodzi ze nie można ale jak mój sąsiad wiem ze skuł cała rurę 5 cm to co mam zrobić? Nie zawali mi się ta ściana teraz?

Nie mam kontaktu z konstruktorem.

Mało ich na świecie?

Deweloper z automatu zakazuje

A jaką władzę ma deweloper nad Twoją własnością? Już szybciej pytanie do wspólnoty/współwłaścicieli (bo konstrukcja budynku jest częścią wspólną).

nawet w ścianach działowych

Ściana działowa jest w 100% Twoja i możesz z nią robić co zechcesz.

Chyba, że jeszcze nie jesteś właścicielem lokalu. To stąpasz po grząskim gruncie, jak wydajesz pieniądze na wykończenie w tym momencie.

W tym artykule nie ma, że nie można. Tylko czasami trzeba przeliczyć - i jak z wyliczeń wyjdzie, że nie można, to dopiero nie można (albo co trzeba wzmocnić, żeby było można).

Edytowane przez Kaizen