pawello00 20.08.2019 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Dzień dobry potrzebuję pomocy. Moja podłogówka jest źle zrobiona tak mi się wydaje. Już mówię o co chodzi. Mam termostat obok telewizora który mierzy temp. powietrza gdy zadana temperatura zostanie osiągnięta daje sygnał do pieca stop i go wyłącza woda przestaje krążyć. Czyli na termostacie ustawiam 21°C potem piec grzeje długo by nagrzać tą wodę w obiegu jakieś 3h potem gdy termostat odczyta 21°C wyłącza piec ale podłogówka dalej oddaje ciepło do 24°C mija 5h i temp. spada do np. 19°C, termostat daje sygnał do pieca trzeba nagrzać i znowu zaczyna się od nowa 3h zanim napali bo podłogówka jest znowu zimna w rurach. potrzebuję porady fachowca jak to zmieniać znajomy mówi że powinienem zastosować termostat na powrocie obiegu podłogówki (dołączam zdjęcie szyny podłogowej) . Co o tym myślicie i czy to jest zle zrobiona podłogówka? Z góry dziękuję za pomoc.(nie mogę dodać pliku ) na zdjęciu zwykła szyna 8 pętli i pływaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.08.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 Witam kolegę serdecznie Nic się nie dzieje , to wina kilku czynników. Po pierwsze źle ustawiona histereza ( czyli temperatura zadana od odczytanej) różnica powinna być mniejsza i piec przesadnie "napędza" Ci ogrzewanie.Ta różnica powinna wynosić 0,5, lub 1*C. Po drugie sprawdź temperaturę wody zasilającej. Nie powinna być dużo większa niż 32*C przy nastawie 22-23 *C na termostacie. Zaletą ogrzewania jest jej bezwładność , a nie wadą (ty właśnie jej doświadczasz ) Zmniejsz również wydajność pompy obiegowej(jeśli nie jest elektroniczna) na mniejszy bieg. Zastanawia mnie tylko jedno , dlaczego u Ciebie tak szybko spada temperatura? z 21 do 19 po 5h (latem) to trochę szybko. Ale może się mylisz, pamiętaj , że bliskość sprzętów elektronicznych też nie sprzyja odczytowi temperatury, postaraj się przenieść termoregulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 20.08.2019 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 .......................... Co o tym myślicie i czy to jest zle zrobiona podłogówka? Z góry dziękuję za pomoc.(nie mogę dodać pliku ) na zdjęciu zwykła szyna 8 pętli i pływaki myslimy, ze podłogówke masz zrobiona dobrze, natomiast istota rzeczy jest zrozumienie przez Ciebie zasady działania podłogówki, to po pierwsze. po drugie to ten termostat przy podłogówce jest Ci potrzebny jak pryszcz na czubku uja(co innego gdybyś miał same grzejniki) i po trzecie to co Ci napisał "najlepszy doradca na tym forum" to pieprzenie psa w łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2019 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Co o tym myślicie i czy to jest zle zrobiona podłogówka? Z góry dziękuję za pomoc.(nie mogę dodać pliku ) na zdjęciu zwykła szyna 8 pętli i pływaki Temat wielokrotnie wałkowany. Wrzuć w szukajkę "bezwładność podłogówki". Rozwiązanie to pogodówka. Ale są tacy, co upierają się, że termostat pokojowy jest najlepszy - jak widać na Twoim przykładzie są w błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.08.2019 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Temat wielokrotnie wałkowany. Wrzuć w szukajkę "bezwładność podłogówki". Rozwiązanie to pogodówka. Ale są tacy, co upierają się, że termostat pokojowy jest najlepszy - jak widać na Twoim przykładzie są w błędzie. Ano są tacy, tyle tylko ze tu popelniono praktycznie wszystkie mozliwe błedy. Ale nie przeszkadza to twierdzeniu ze termostat pokojowy jest zły. W kazdym razie nie miałem zadnego sygnału od tych którzy przez dosc długi czas mieli sterowanie pogodowe a potem przeszli na sterowanie strefowe (ktorego w tym konkretnym przypadku nie ma), ze sterowanie strefowe jest jest gorsze a jest wrecz przeciwnie. Nikt nie wyraził checi powrotu do sterowania pogodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2019 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Ale nie przeszkadza to twierdzeniu ze termostat pokojowy jest zły. Tylu zadowolonych użytkowników sterowania podłogówką wyłącznie temperaturą powietrza, a wykresu żadnego. Przypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.08.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Tylu zadowolonych użytkowników sterowania podłogówką wyłącznie temperaturą powietrza, a wykresu żadnego. Przypadek? Nie kazdy jest specjalistą metrologiem i zyje cały czas pomiarami i analizowaniem parametrów swojego domu. Wystarcza im ich subiektywne odczucia komfortu. Moją mozliwosc porównywania jednego i drugiego systemu regulacji. Ja sie opieram na ich obserwacjach. Nawiasem mówiac kilku z nich probowało opisac tu na forum swoje obserwacje ale naskoczyła na nich zgraja hejterow którzy jak tylko widza wpis z moim nickiem w tekscie postu to dostają goraczki i dlatego nie kontynowali dalej tematu. Ogólnie widze ze temat regulacji strefowej jest be, kto tylko o nich pisze w pozytywach tego trzeba hejtowac. Przodują w tym hejcie ci którzy nie mieli okazji przetestowac jego działania, nigdy go nie mieli i miec go nie planują, teoretycy pelną gebą. Jezeli jednak chcesz sie przekonac jak to działa w rzeczywistosci sprobuje porozumiec sie z kilkoma posiadaczami takiego systemu, zapytam o mozlowsc osobistego spotkania na miejscu dla Ciebie. Jednyna okazja, bedzies mogł udowodnic ze klamię, bo głownie o to Tobie chodzi. Daj znac na PW jezeli jestes zainteresowany. Byc moze trzeba sie troszke przejechac, wchodzisz w to? Udowodnienie ze asolt klamie bezcenne, druga okazja sie nie trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 21.08.2019 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Lepiej zapytaj ile wizyta eksperta Cię będzie kosztowała. Żebyś potem się niemiło nie zaskoczył. Wiedza oparta na latach teoretyzowania na forach potrafi słono kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.08.2019 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Lepiej zapytaj ile wizyta eksperta Cię będzie kosztowała. Żebyś potem się niemiło nie zaskoczył. Wiedza oparta na latach teoretyzowania na forach potrafi słono kosztować. Fakt, nie pomysłalem o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.08.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 (edytowane) Dawno temu, kiedy nie mieszkalem jeszcze w swoim domu, ale w innym z podlogowka tez tak miałem.Po wprowadzeniu okazalo się, ze po wyłaczeniu grzania podłoga potrafiła podbic temp jeszcze o 1.5-2C, pozniej wahnięcie przechodzilo na druga stronę.Okazalo sie, ze "kumaty" instalator ustawil na kotle (w domu ze 100% podlogówką) temperature zasilania 42C.Dom mial stosunkowo grube wylewki (12cm na dole, u gory niewiele mniej), wiec jak sie taka masa betonu rozbujala, to termometr szalalObnizenie Tz do 30C, w mrozy 34C) rozwiazalo problem Edytowane 21 Sierpnia 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Wystarcza im ich subiektywne odczucia komfortu. Mojej żonie pasuje palenie w kominku. Twierdzi, że zmiana z 21* do 27* jest super komfortowa. Dla mnie niekomfortowa na maksa. Tyle w temacie subiektywnych ocen komfortu. Byc moze trzeba sie troszke przejechac, wchodzisz w to? Udowodnienie ze asolt klamie bezcenne, druga okazja sie nie trafi. W dwóch mieszkaniach miałem zwykłe termostaty pokojowe do kabli. Teraz też mogę sobie podpiąć sterownik (mam dwa floureony wolne). To najtańsze rozwiązanie przy kablach. Wiem jak to działa. Wrzucałem Ci filmik z termowizji. Mam jechać gdzieś zamontować termometr i kilka dni mierzyć temperaturę? Czy popatrzeć na sterownik, pocmokać i powiedzieć "masz rację"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.08.2019 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Mojej żonie pasuje palenie w kominku. Twierdzi, że zmiana z 21* do 27* jest super komfortowa. Dla mnie niekomfortowa na maksa. Tyle w temacie subiektywnych ocen komfortu. W dwóch mieszkaniach miałem zwykłe termostaty pokojowe do kabli. Teraz też mogę sobie podpiąć sterownik (mam dwa floureony wolne). To najtańsze rozwiązanie przy kablach. Wiem jak to działa. Wrzucałem Ci filmik z termowizji. Mam jechać gdzieś zamontować termometr i kilka dni mierzyć temperaturę? Czy popatrzeć na sterownik, pocmokać i powiedzieć "masz rację"? Ale dlaczego tak skromnie zawsze mozna powiedziec ze i 30 oC jest komfortowe, w zasadzie mozna wszystko napisac aby tylko udowodnic swoją teze. Z drugiej strony nie spotkalem z twierdzeniem ze 27 oC to komfort, co nie oznacza ze takich nie ma. Tylko tyle ze dyskusja dotyczy 99,99% populacji ludzi normalnych te promile o ile istnieją nas nie interesują. Jezeli rozpatrujesz przypadki ekstremalne i jednostkowe to dyskusja powinna sie toczyc w innym wątku, chociaz watpie aby ktokolwiek cokolwiek chciał tam pisac. To ze nie ma zainstalowanej ciągłych pomiarów nie oznacza są one potrzebne. Miałem kilka zapytan o regulatory z histerezą 0.1 oC gdyz były zainstalowane regulatory o histerezie 0,4 oC i było to niekomfortowe, im pomiary ciągłe były do niczego niepotrzebne.Ty wyjezdzasz z zakresem 6 oC a tu i 0,8 oC jest za duzo. Widze ze odleciałes dosc konkretnie. Wiem do czego zmierzasz, chodzi o to ze nie tylko ja kłamie ale tez klamia moi klienci. Ich odczucia są niewazne, wazny jest tylko pomiar. Na podstawie wyniku pomiarów chciałbys udowodnic jak bardzo mijają z prawdą. To jest mania przesladowcza. Ktos moze miec inne zdanie niz Ty. A przeciesz kazdy sobie ustawia i temp. zadaną i histerezę (jak jest taka mozliwosc) po siebie. Zaproszenie dalej aktualne. A propo kabli zaprezentuj wyniki regulacji ciągłej w przypadku wodnej podlogówki i regulatorów z histerezą 0,2 oC, albo chociaz je przeanalizuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2019 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 A propo kabli zaprezentuj wyniki regulacji ciągłej w przypadku wodnej podlogówki i regulatorów z histerezą 0,2 oC, albo chociaz je przeanalizuj. Pomiary na podanie mojego stanowiska podawałem - różne. Nie tylko moje. Twierdzisz, że czujniki i kamery termowizyjne kłamią (że tak też zastosuję tę brzydką technikę manipulacji)? Do czasu podania przez Ciebie pomiarów na poparcie Twojej tezy z mojej strony EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.08.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Dzień dobry potrzebuję pomocy. Moja podłogówka jest źle zrobiona tak mi się wydaje. Już mówię o co chodzi. Mam termostat obok telewizora który mierzy temp. powietrza gdy zadana temperatura zostanie osiągnięta daje sygnał do pieca stop i go wyłącza woda przestaje krążyć. Czyli na termostacie ustawiam 21°C potem piec grzeje długo by nagrzać tą wodę w obiegu jakieś 3h potem gdy termostat odczyta 21°C wyłącza piec ale podłogówka dalej oddaje ciepło do 24°C mija 5h i temp. spada do np. 19°C, termostat daje sygnał do pieca trzeba nagrzać i znowu zaczyna się od nowa 3h zanim napali bo podłogówka jest znowu zimna w rurach. potrzebuję porady fachowca jak to zmieniać znajomy mówi że powinienem zastosować termostat na powrocie obiegu podłogówki (dołączam zdjęcie szyny podłogowej) . Co o tym myślicie i czy to jest zle zrobiona podłogówka? Z góry dziękuję za pomoc.(nie mogę dodać pliku ) na zdjęciu zwykła szyna 8 pętli i pływaki A wystarczy wyrzucić sterowanie wł/wył i zastosować automatykę pogodową i problem zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts