Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknący kran

Wybuduję czy nie

Recommended Posts

Drodzy,

Mam problem z cieknącym kranem (coś w podobie jak na zdjęciu). Wyciek pojawia się pomiędzy korpusem kranu a umywalką. Co najdziwniejsze to to, że pod umywalką i w szufladach jest sucho. Widoczny jest tylko wyciek na umywalce. Cieknie bardzo powoli, ale po nocy trochę się tego zebrało. Oczywiście sprawdziłem dokręcenie wężyków i wszystko jest ok. Przy montażu zauważyłem, że uszczelka pomiędzy korpusem (podstawą) a umywalką nie pasuje zbyt dobrze więc pomogłem sobie sylikonem. Jak widać nieskutecznie trzeba więc dokupić lepsza uszczelkę, ale to co mnie nurtuje to skąd się tam woda bierze skoro wężyki są szczelnie podłączone.Nie chce doprowadzić do sytuacji, że uszczelnię kran z umywalką a woda będzie mi ciekła gdzieś indziej.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Przechwytywanie.JPG

Pozdrawiam,

Łukasz

Przechwytywanie.JPG

I woda przesącza się z okolicy głowicy w dół? Zabarwiłbym okolice głowicy czymś i sprawdził, czy wypłynie kolorek.

Masz rację ta woda może przesączać się przy uszczelce głowicy mieszającej, zbyt słabo dokręcona lub uszczelka źle przylega. Trzeba byłoby rozebrać wyjąć głowicę mieszającą i sprawdzić, ewentualnie delikatnie przesmarować i skręcić.

elementy typowej baterii mieszajacej.jpg

zdjęcie poglądowe tylko aby zobaczyć co :)

elementy typowej baterii mieszajacej.jpg

Nic dziwnego że pod umywalką i w szufladach jest sucho, jak między umywalką a korpusem masz uszczelkę posadzoną na silikonie. Cieknie najprawdopodobniej głowica i jakoś ta woda przedostaje się przez korpus, nie znam tej baterii ale widocznie jest tam wystarczająca przestrzeń żeby woda się przedostała. Jeśli bateria jest stara, to najprawdopodobniej głowica się wyrobiła i trzeba ją wymienić. Jeśli nowa to jak napisał CityMatic coś jest krzywo poskładane lub zbyt słabo dokręcone. Jest jeszcze opcja że kupiłeś baterię z fabrycznie walniętą głowicą, też się zdarza.