Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła powietrze-woda w górach.

lasgo2901

Recommended Posts

Witam. Trochę szukałem po forum, ale nie znalazłem odpowiedzi. Poszukuję użytkowników, którzy użytkują pc pw w górach lub na polskim biegunie zimna czyli okolice Suwałk ( generalnie V strefa klimatyczna) Pochwalcie się: jaka pompa, wielkość domu, jakie ocieplenie, mniej więcej lokalizacja domu oraz zużycie energii potrzebnej do pracy pompy.

Osobiście stoję przed wyborem pompy, a mieszkam w górach i mam trochę obaw czy pompa powietrze-woda da sobie radę, a jeżeli tak to czy przypadkiem nie zejdę patrząc na rachunki za energię.

Dom ok 200m², 20cm styro, 25cm pur, 3szyby, grawitacja, całość podłogówka.

Mieszkam w podobnych górach jaku u Ciebie. Widać, że mało czytałeś forum. Masz dobrze ocieplony dom, dużo lepiej od mojego i pompa poradzi sobie bez problemu. Rachunki będą niższe niż za gaz lub "ekogroszek" o pelecie nie wspomnę . Teraz będzie trzeci sezon jak wywaliłem kopciucha i jestem mega zadowolony. Mam 105 metrów i wychodzi mi razem z CWU około 1600 zł na sezon 4000KWh. Przedtem 3.5 t węgla, około 2400 zł razem z CWU + etat palacza cały rok. Co do tzw.grzałek, którymi tak straszą u mnie jeszcze się nie uruchomiły, a bywało grubo poniżej 20*.

Możesz zlecić wykonanie OZC - ale jest kilka firm, które na podstawie danych które podasz dobiorą ci odpowiednio pompę. Ja wykonałem OZC, ale wcześniej otrzymałem kilka ofert i różnica była około 0.5kW więc w sumie żadna.

Na pewno rzetelny dobór otrzymasz w Nibe, Aristonie, Stiebel`u i Hewalexie. Adresy znajdziesz na ich stronach www. Co do pompy w górach to widziałem jakis film jak sobie hula pompa Bosha przy drewnianym domu - na pewno da radę.

Rachunki będą niższe niż za gaz lub "ekogroszek" o pelecie nie wspomnę . Teraz będzie trzeci sezon jak wywaliłem kopciucha i jestem mega zadowolony. Mam 105 metrów i wychodzi mi razem z CWU około 1600 zł na sezon 4000KWh. Przedtem 3.5 t węgla, około 2400 zł razem z CWU + etat palacza cały rok.

Witam,

ja tak trochę obok tematu, choć też jestem w trakcie konwersji z ekogroszku na PC PW. Widzę kolejny podobny post, mały metraż a zużycie ekogroszku 3,5t na sezon (albo rok?). A potem PC PW i nagle koszt c.o. i c.w.u. znacznie mniejszy (procentowo)... ??? Ja na około 150m2 zużywam 2-2,5 ekogroszku a koszt c.o. + c.w.u za cały rok to około 3200-3300PLN. Niespecjalnie wierzę, że PC PW spowoduje, że zapłacę za rok około 2500PLN, ale może się pozytywnie zdziwię?

Edytowane przez Maciej Loret

No to się chyba zdziwisz...

Mam kilku znajomych, którzy przeszli z eko groszku na PC PW i u każdego oszczędności sięgają od 15% do 40% w porównaniu z tym, co mieli wcześniej. Zależy to oczywiście od ceny ekogroszku, który nabywali (rozpiętość od 800 do 1200 zł/tona) jak również od sposobu grzania PC (G12 czy G11, grzanie całodobowo czy może tylko w taniej strefie...). Pewne jest to, że będzie taniej.

No to się chyba zdziwisz...

Mam kilku znajomych, którzy przeszli z eko groszku na PC PW i u każdego oszczędności sięgają od 15% do 40% w porównaniu z tym, co mieli wcześniej. Zależy to oczywiście od ceny ekogroszku, który nabywali (rozpiętość od 800 do 1200 zł/tona) jak również od sposobu grzania PC (G12 czy G11, grzanie całodobowo czy może tylko w taniej strefie...). Pewne jest to, że będzie taniej.

Bardziej mnie dziwi duża ilość zużywanego ekogroszku w stosunku do ogrzewanej powierzchni. Albo tylko ja utrzymuję tak niskie temperatury albo wszyscy są gorszymi palaczami ode mnie...

Będę chyba grzał głównie w tanich godzinach przy GW12 a c.w.u. tylko 1-2 razy dziennie po 45-60 minut. W godzinach południowych na c.o.obniżę temp. o 1-2 stopnie (zobaczymy w praktyce) i jak będzie grzało to będzie...

Najwyżej pozytywnie się zdziwię... :)

Ja na około 150 m2 zużywam 2-2,5 eko-groszku a koszt c.o. + c.w.u za cały rok to około 3200-3300 PLN.

Niespecjalnie wierzę, że PC PW spowoduje, że zapłacę za rok około 2500 PLN, ale może się pozytywnie zdziwię?

Z pewnością masz ;

- lepiej ocieplony budynek,

- oraz utrzymujesz temperatury wewnątrz, niższe niż Marek2504 .

Ja miałem zwykły piec zasypowy z Defro, Optima 18kW. Piec był za duży. W takim piecu można spalić ile się chce. Oczywiście było bardzo ciepło ( za ciepło). Minimalna temperatura wody jaką można było ustawić to 45*. Po wyłączeniu się dmuchawy temu dochodziła do 60*.Ja jeszcze nie doliczyłem drewna.

Należy wykonać profesjonalne OZC budynku,

Jest to kwestia tylko odpowiedniej mocy pompy i jej prawidłowego montażu,

OZC mam zrobione. 10,2 kW i mimo, że jest to IV strefa to ze względu na wysokość i praktycznie brak osłonięcia od wiatru to prosiłem o wyliczenie jak dla V strefy (np. Zakopane)

Jak już zrobiłeś pierwszy krok - to teraz szukaj jakiegoś dobrego instalatora. Jak mu podasz OZC to Ci dobierze PC. Skoro masz po całości podłogówkę, to nie powinien proponować bufora. Jeśli zaproponuje to może znaczyć, że chce Ci pompę dobrać tak, że przy temperaturach koło 0 będzie zbyt mocna i żeby uniknąć taktowania (zbyt częstego załączanie/wyłączania).

OZC mam zrobione. 10,2 kW

Sporo. Celowałbym w pompę, co będzie miała ze 12kW razem z grzałkami przy -20* realnej mocy (nie nominalnej).

Przy 200m2 zwróć uwagę na moc pompy obiegowej - tu masz wyjaśnienie

Na taktowanie jest prosty sposób - ustawić oczko mniejszą temperaturę w drogiej strefie taryfy energetycznej. Raz, że w praktyce oznacza to znacznie mniejsze rachunku, a dwa - pompa przez większość sezonu pracuje bez taktowania (ewentualnie w nocy odrobinę) bo "nadrabia" zaległości z drogiej strefy.

Edytowane przez Kaizen

OZC mam zrobione. 10,2 kW i mimo, że jest to IV strefa to ze względu na wysokość i praktycznie brak osłonięcia od wiatru to prosiłem o wyliczenie jak dla V strefy (np. Zakopane)

Witam, a co powiedz o pompie ciepła Vitocal 200-S

Pompa ciepła powietrze-woda typu Split, o znamionowej mocy grzewczej 7,5 kW, zasilanie 400 V:

- temperatura wody grzewczej: do 55°C

- o modulowanej mocy grzewczej w zakresie: 7,2-10,9 kW

- typ AWB-AC - z zabudowanym elektrycznym podgrzewaczem przepływowym i z funkcją aktywnego chłodzenia pomieszczeń

- łatwy w obsłudze regulator pogodowy Vitotronic 200

- z funkcją optymalizacji zużycia prądu fotowoltaicznego na własne potrzeby

- z możliwością sterowania pracą rekuperatora Vitovent 300-F

Zapytaj o wycenę niezobowiązująco i bezpłatnie. W razie jakichkolwiek pytań - jestem do dyspozycji!

Sporo. Celowałbym w pompę, co będzie miała ze 12kW razem z grzałkami przy -20* realnej mocy (nie nominalnej).

Na taktowanie jest prosty sposób - ustawić oczko mniejszą temperaturę w drogiej strefie taryfy energetycznej. Raz, że w praktyce oznacza to znacznie mniejsze rachunku, a dwa - pompa przez większość sezonu pracuje bez taktowania (ewentualnie w nocy odrobinę) bo "nadrabia" zaległości z drogiej strefy.

Rozwiniesz myśl o tym oczku w dół?

Z panasonica = to 9 kW/TCap/1f najbardziej pasuje,

Jakie jest zapotrzebowanie na ciepło kWh/rok?

Dla jakiej temperatury wewnątrz budynku liczone OZC.

Nie pamiętam wyliczeń, jedynie zapotrzebowanie 10kW. Czy Panasonic z tą mocą da sobie radę w naprawdę trudnych warunkach? 9kW to zapewne moc dla temperatury około zera? A co z niższymi temperaturami? W górach -15 czy -20⁰C to norma w zimie i napewno nie tylko parę godzin w sezonie. Nie chciałbym aby pompa ciepła była wtedy tylko z nazwy a większość potrzebnego dla domu ciepła była dostarczana przez grzałkę.

Możesz coś więcej powiedzieć o tym taktowaniu. Często czytam o tym na forach, ale jakoś nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.