kulibob 22.08.2019 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 (edytowane) Jak w temacie za 4 sezony będę musiał poegnać się ze swoim kociołkiem.Ani on stary ani młody będzie 8 lat no ale.... taki kraj prawo dziłą wstecz:) Trochę czasu mam aby problem rozgryźć jakie nowe CO. OZC niemam ale. Powierzchnia użytkowa 116m2 powierzchnia ogrzewana 150m2. Na ścianie 20cm białego, na podłodze9 grafit 3 biały, Dach 28cm. Nad domem jeszcze stryszek jako strefa buforowa z 18cm wełny i od wschodu garaż nie ogrzewany ocieplony 20 ściana , 20 dach.Przenikalność w stopce. Średnie spalanie z ostatnich dwóch sezonów grzewczych kiedy wszystkie instalacje mające wypływ na zużycie energii były już skończone).1684kg grochu 24mj100kg brykietu0,25mp drewna Myślę że uczciwe będzie zaokrąglenie do 2 ton czyli 13300kwh spaloneSprawność trudna do określenia 60-70% Czyli 8000-9000kWh za 7mc CO i CWUWg ciepłowłaściwe.pl obciążenie cieplne 4,3 kW mniej więcej może się to zgadać z tym co pokazuje sterownik w największe mrozy średnia dobowa moc ledwie przebijała 3kW. Średnia moc kotła w najzimniejsze miesiące 2-2,2kw. Parę tygodni temu wywaliłem solary DIY i wsadziłem fabryczne za rok chcę rozbudować o jeszcze jeden będzie wtedy 7,6m2 powierzchni czynnej nadwyżki w basen.Wszystkie klkulatory do solarów są w wersji demo więc trudno powiedzieć ile naprawdę z nich wyciągne. Latem będą miały pryjorytet CWU a zimą CO. Myłślałem aby to jakoś tanio zrobić2 klimatyzatory 2,5-3,5 kW.-5000-6000złBufor 500l 2000złCWU 300l (dwie wężownice żeby nie zamykać drogi do PC) 2000Grzałka 6kW 200złGrzałka 2kW CWU mamDrobiazgi 1000zł Sporo drobiazgów zostanie po starej kotłowni sterownik zrobię sam termostaty, czasówka,ii zawór termostatyczny Mamy 11000 minus ulga to daje 9000zł Przy klimie pewnie na fakturze powinno być napisane pompa ciepła powietrze powierze bo jak pani z US zobaczy klima to się posra:)Grzałka miała by przełamać temperaturę podłogi i grzać łązienki a klima załatwić sporą cześć grzania.Po klimatyzatorze na kondygnacje.Jeśli założyć COP1 (podłoga i CWU) 3000kWh klima przejmie 5000kWh z COP 2,5 = 2000kWh 3000COP1- 500kwh z solarów. 2500kwhCOP1 tania1000kwh COp2,5 droga1000kWh COP 2,5 tania Po obecnych cenach prądu daje to3500x 0,27zł1000x0,67zł 945zł+670=1615złNie wiem czy proporcje i COPy kóre założyłem są słuszne ale jest to do przeżycia tylko nieco drożej od ekogrochu bo kosztowało to ok 1300zł plus kominiarz najlepiej było by markową PC P-W 5kW ale wyjdzie to dwa-trzy razy drożej i nie mam wtedy klimy a klimat ma się pogarszać. może jakieś dotacje ale to Czyste powietrze jakoś domnie nie przemawia CO i CWU wyjdzie 4500kWH i bytowe powiedzmy 3000za jakiś czas szłoby to PV ogarnąć. Prosiłbym o ustosunkowanie się do mojego pomysłu. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 22.08.2019 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 A nie lepiej zamiast 2 klim założyć markową pompę ciepła ale kanałową ? to koszt ok 4,5-6 tys a załatwia sprawę całego domu jedynie to trochę się natrudzić aby zamaskować te rury ale to nie jest większy problem przecież a do CWU jakaś klima typu drops za ok 3 tys i masz wody pod dostatkiem , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 22.08.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 Jak w temacie za 4 sezony będę musiał poegnać się ze swoim kociołkiem. Ani on stary ani młody będzie 8 lat no ale.... taki kraj prawo dziłą wstecz:) najlepiej było by markową PC P-W 5kW ale wyjdzie to dwa-trzy razy drożej i nie mam wtedy klimy a klimat ma się pogarszać. może jakieś dotacje ale to Czyste powietrze jakoś domnie nie przemawia CO i CWU wyjdzie 4500kWH i bytowe powiedzmy 3000za jakiś czas szłoby to PV ogarnąć. Prosiłbym o ustosunkowanie się do mojego pomysłu. Witaj, to bardzo dobrze, że myślisz o termomodernizacji - niejako z przymusu, ale zawsze cieszą nas takie modernizacje. Co do oferty pompy ciepła - myślę, że to bardzo dobry pomysł, jednak nie opierałbym się na szacunkach, raczej dokładnie dobrałbym moc urządzenia do zapotrzebowania twojego obiektu. Jeśli chcesz postawic na markowe i wysokiej jakości urządzenia polecam produkty marki viessmann, mamy pompy ciepła różnych mocy i konstrukcji i nasi specjaliści z pewnością ci pomocą wybrać odpowiednie. A czy możesz powiedzieć jaki masz budżet? Firmy partnerskie znajdziesz pod TYM linkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.08.2019 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 A nie lepiej zamiast 2 klim założyć markową pompę ciepła ale kanałową ? to koszt ok 4,5-6 tys a załatwia sprawę całego domu jedynie to trochę się natrudzić aby zamaskować te rury ale to nie jest większy problem przecież a do CWU jakaś klima typu drops za ok 3 tys i masz wody pod dostatkiem , Cóż kanałówka raczej odpada trudno to rozproadzić w już urządzonym domu a kcie przez strop oodpada ze względna 100% podłogówkę. Pompa CWU raczej niepotrzebna ponieważ koszt roczny po odliczeniu tego co dają kolektory to około 250-300zł. Więc raczej niezwarto kupować pompy do CWU . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.08.2019 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 Witaj, to bardzo dobrze, że myślisz o termomodernizacji - niejako z przymusu, ale zawsze cieszą nas takie modernizacje. Co do oferty pompy ciepła - myślę, że to bardzo dobry pomysł, jednak nie opierałbym się na szacunkach, raczej dokładnie dobrałbym moc urządzenia do zapotrzebowania twojego obiektu. Jeśli chcesz postawic na markowe i wysokiej jakości urządzenia polecam produkty marki viessmann, mamy pompy ciepła różnych mocy i konstrukcji i nasi specjaliści z pewnością ci pomocą wybrać odpowiednie. A czy możesz powiedzieć jaki masz budżet? Firmy partnerskie znajdziesz pod TYM linkiem. Mam 4 lata na zmanę CO rozpalanowanie modernizacji tak aby jej nie odczuć lub jakieś dopłaty. Rok 1 solar i ogrzewanie basenu Rok 2 klima Rok 3 klima 2 Rok 4 bufor i bojler Budżet bez dopłat max 8-11k rozłożony na 4 lata Jak dopłata to PC P-W w roku 3-4 zamiast bufora `i klimy 2 Założenia koszt instalacji ok 10k koszt eksploatacji max 30-40% powyżej ekogrochu czyli sezon zimowy do 1800-2000zł na CO i CWU. Wielka zagadka to ceny prądu w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 22.08.2019 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 W Niemczech powoli likwidują pompy ciepła z powodu prądu i przechodzą na gaz więc coś w tym jest i trzeba brać przykład od mądrzejszych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.08.2019 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 Jak w temacie za 4 sezony będę musiał poegnać się ze swoim kociołkiem. Ani on stary ani młody będzie 8 lat no ale.... taki kraj prawo dziłą wstecz:) Prawo nie działa wstecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.08.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 Prawo nie działa wstecz. Chyba, że prawo stanowi inaczej. Wiesz, z czego to cytat: Art. 3. Ustawa nie ma mocy wstecznej, chyba że to wynika z jej brzmienia lub celu. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.08.2019 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 (edytowane) teraz nie kojarzę ale może lepiej nie kojarzyć ? https://www.prawo.pl/prawnicy-sady/prawo-nie-dziala-wstecz-ale-sa-wyjatki,61840.html https://kruczek.pl/prawo-nie-dziala-wstecz-czy-sa-jakies-wyjatki/ Pisałem o przypadku pieca. Należy go wymienić za 4 lata a nie rok temu na podstawie dzisiaj uchwalonej ustawy. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.08.2019 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) Prawo nie działa wstecz. Chyba, że prawo stanowi inaczej. Wiesz, z czego to cytat: Art. 3. Ustawa nie ma mocy wstecznej, chyba że to wynika z jej brzmienia lub celu. ? Mogą zakazać prooukcji, ale nie użytkowania i sprzedaży legalnie zakupionych urządzeń. Więc jak dla mnie działa wstecz bo kupiłem w roku X i było zgodne z normą Y. Nagle wprowadzają normę Z i jest zakaz. Ale to nieistotne. A co z modernizacją domu jak do tego podejść? Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.08.2019 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) I co Ty teraz zrobisz bez tego uwielbionego wyngla Jak tu życ Panie... Jak masz gaz w ulicy to zrób gaz. Nie zawsze warto sikać pod wiatr tudzież iść pod prąd.... Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.08.2019 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 A jakie to iście pod prąd gaz to też przeżytek:) Prędzej dołożę do normalnej PC niż założę gaz.Lub w najgorszym przypadku pojadę w COP1 koszt instalacji wyjdzie w okolicy 3000zł a rachunki około 2200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.08.2019 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 żaden przeżytek ten gaz, choć jak domy małe i dobrze ocieplone to kable elektryczne grzewcze wyglądają dobrze, więc na czym się zastanawiasz...myślisz nad klimą do grzania wg mnie to słabe rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2019 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 A co z modernizacją domu jak do tego podejść? Polowałbym na dopłaty i liczył, co wyjdzie najtaniej TCO przy akceptowalnej obsłudze. Pewnie PC przy sporych dopłatach w perspektywie 15 lat wygra. W perspektywie 30 lat przy dużych dopłatach kocioł elektryczny (bo tani w wymianie i nie wymaga przeglądów) + pv. Inne sytuacje do przeliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.08.2019 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 15 lat to jeszcze jeszcze, ale 30 lat ??...to wg mnie za duży przedział czasu żeby bawić się w liczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 23.08.2019 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 żaden przeżytek ten gaz, choć jak domy małe i dobrze ocieplone to kable elektryczne grzewcze wyglądają dobrze, więc na czym się zastanawiasz... myślisz nad klimą do grzania wg mnie to słabe rozwiązanie... Dlaczego słabe ? Jako dodatek do kotła elektrycznego(grzałki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 23.08.2019 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 W Niemczech powoli likwidują pompy ciepła z powodu prądu i przechodzą na gaz więc coś w tym jest i trzeba brać przykład od mądrzejszych . Nie na temat.. Ci mądrzejsi inaczej już się załatwili sprowadzając do siebie socjalnych naciągaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 23.08.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Dlaczego słabe ? Jako dodatek do kotła elektrycznego(grzałki) nie żyjemy chyba na syberii żeby jedno źródło ciepła było za słabe...przecież takie żonglowanie i mnożenie systemów to bezsens... klimatyzacja kojarzy mi się z wiejącym powietrzem, wilgotnymi kanałami i skroplinami. stawiać coś takiego żeby pomagało w ogrzewaniu ? hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.08.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 klimatyzacja kojarzy mi się z wiejącym powietrzem, wilgotnymi kanałami i skroplinami. stawiać coś takiego żeby pomagało w ogrzewaniu ? hmmm Zupełnie odwrotnie. Osusza powietrze i chłodząc, i grzejąc. Należy montować tak, żeby nie dmuchały na ludzi - szpanerski Miśki mają do tego automatykę nawet - wykrywają ludzi i zmieniają kierunek nawiewu. Ale to istotne przy chłodzeniu. Komu przeszkadza nawiew ciepłego powietrza? Przydatne zwłaszcza w okresie przejściowym, gdy jest za ciepło na odpalanie podłogówki, a chcemy ogrzać wychłodzony nieco dom przed porannym prysznicem. A chłodzenie latem nie do przecenienia. W przypadku grzania kablami czy kotłem elektrycznym pozwala jeszcze EP sprowadzić do legalnego poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 23.08.2019 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Za nic nie pojmę kto mi może odebrać mój legalnie zakupiony kocioł ?.Jeszcze długo długo nie. Jest w końcu dostępna broń czarnoprochowa do obrony terytorium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts