Zbysław 24.08.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 Witam wszystkich.Jestem nowy na forum i nie wiem czy temat był poruszany. Od trzech dni posiadam Panasonic aquarea t-cap 12 kW. do tego bufor i zbiornik na ciepłą wodę oba po 300 litrów. Z racji , że mamy jeszcze lato to grzeję tylko bojler. Moje pytanie jest czy zagrzanie wody od 36st. do 45st ma trwać ok. 35 minut? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek11 25.08.2019 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 Witam wszystkich.Jestem nowy na forum i nie wiem czy temat był poruszany. Od trzech dni posiadam Panasonic aquarea t-cap 12 kW. do tego bufor i zbiornik na ciepłą wodę oba po 300 litrów. Z racji , że mamy jeszcze lato to grzeję tylko bojler. Moje pytanie jest czy zagrzanie wody od 36st. do 45st ma trwać ok. 35 minut? Znasz moc z jaką grzane jest 600 l, czas, delta t, sam policzysz i ocenisz czy ma to trwać 35 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.08.2019 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 Podałbyś koledze ciepło właściwe wody i jakiś wzór to może by policzył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.08.2019 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 Witam wszystkich.Jestem nowy na forum i nie wiem czy temat był poruszany. Od trzech dni posiadam Panasonic aquarea t-cap 12 kW. do tego bufor i zbiornik na ciepłą wodę oba po 300 litrów. Z racji , że mamy jeszcze lato to grzeję tylko bojler. Moje pytanie jest czy zagrzanie wody od 36st. do 45st ma trwać ok. 35 minut? 300L. wody podgrzanie bez strat o 9*C pożre 3,15kWh. Uwzględniając sprawność pompy PW, pewnie znacznie poniżej 1kWh. Pompa pracuje ze średnią mocą 5,4 kW. Teoretycznie. Ograniczeniem tak małej mocy, prawdopodobnie jest moc wężownicy zastosowanej w "bojlerze". Wyliczenie czysto teoretyczne, bez uwzględnienia warunków zewnętrznych i strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.09.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Ja grzeję wodę do chyba 46 stopni raz dziennie. Grzeję od 13.00-14.00. Średnie pobór energii prze pompę na cały cykl grzania wynosi u mnie około 1,5kWh. Zbiornik 300L , rodzina 4 osobowa. Tak naprawdę średni czas grzania u nas to 30-40 minut. Patrząc na dane z tabeli moje pompy wynika że przy temp zewnętrznej +18 stopni , zasilaniu 45 stopni daje prawie 9,5KW mocy i ma COP ponad 4,5. Ale to dane z tabeli , a jak jest naprawdę to nikt nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 18.09.2020 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 Co wychodzi taniej? Podgrzanie CWU raz dziennie do 50*C w godzinach 13-16 czy podgrzanie dwukrotne powiedzmy do 45*C raz w godzinach 13-16 a drugi w nocy. Z jednej strony za dnia pewnie większy COP choć nie mogę znaleźć danych o tak wysokich temperaturach jak obecnie a z drugiej mniejszy bo żeby grzać tylko raz potrzebuję wyższej temperatury. Ja już nie patrzę, czy taniej czy nie. Grzejemy do 50st ale od 13 lub 15 do 6 rano następnego dnia, weekendy cały czas. Zbiornik 185l i 4 osoby. PC załącza sie średnio 2 razy w tym czasie. Wody starcza do następnego dnia zanim załączy się grzanie cwu. Uważam, że jest to tak niski koszt w miesiącu, że szkoda sobie zawracać głowę na oszczędnościach rzędu 5zł miesięcznie. Bardziej zwracam uwagę na to aby jak najrzadziej uruchamiała się sprężarka, wolę jak popracuje 5-10 minut dłużej niż ma się odpalać 3-4 razy na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 03.10.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Cyrkulacja CWU dość znacząco zwiększa zużycie energii. U siebie rury układałem w warstwie styropianu gdzie się tylko dało, mimo wszystko potrzebuję dziennie około 60-70% więcej energii.Bez cyrkulacji wystarczy zagrzać cwu raz na dobę. Z cyrkulacją już muszę 2 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.10.2020 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2020 Kwestia sterowania - "na żadanie" oszczędza energię, ale trzeba chwilę poczekać. Jezeli pompka jest odpowiedniej mocy to tylko w przypadku wejscia do łazienki i od razy skorzystania z ciepłej wody trzeba chwile poczekac. Gdy chwile przebywamy w łazience i dopiero pozniej skorzystamy z ciepłej wody czekac nie musimy. Ja stosuje pompki 15/60 i nawet na najdłuzsze obiegi wystarczy do 2 min. pracy pompy od chwili jej załazenia co nie jest tozsame z odkreceniem baterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 04.10.2020 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 U mnie siedzi pico do obiegu o stałej mocy chyba 5W. Ale też jej wystarczy 2 min. Docelowo będę miał sterowanie na podstawie czujników ruchu w łazienkach i gdy ktoś wejdzie do domu (wtedy idzie do łazienki myć ręce) ale nie rozwiązuje to problemu w kuchni (choć tutaj nie ma większego problemu - rzadko potrzebuję ciepłą wodę). Gdyby miało się załączać za każdym razem gdy ktoś jest w kuchni, to w sumie tak jakby chodziło cały czas. Złotego środka nie ma, więc niestety za ten komfort trzeba dopłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.10.2020 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 U mnie w ciągu dnia wystarczy raz na godzinę na 6 min puścić. Nie widzę potrzeby dla jakiegoś bardziej zaawansowanego sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 04.10.2020 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Ja mam teraz 3 min co pół godziny. Ale patrząc na wykresy to częstotliwość nie zmienia istotnie spadku temperatury. Jedyne co może dać jakaś oszczędność to auto wyłączanie gdy nie ma nikogo w domu itp. O ile u Ciebie spada temperatura cwu gdy nie korzystasz z wody, a curkulacja działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.10.2020 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Ja mam teraz 3 min co pół godziny. Woda stojąca w rurach nie przestaje stygnąć. Fakt, że stygnie coraz wolniej, bo zmniejsza się dT - ale przy takich odstępach to nie będzie znacząca różnica. Można zrobić na przycisk, czujkę ruchu, albo zastosować patent z czujnikiem temperatury na wyjściu z zasobnika (odkręcenie na chwilę dowolnego punktu powoduje wzrost temperatury i sterownik odpala cyrkulację - czyli taki "włącznik" baterią. To ostatnie jest o tyle wygodne, że wszystko instalujemy przy zasobniku - nie trzeba żadnych przycisków, kabli czy urządzeń bezprzewodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soften 04.10.2020 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Przy jakiej temp.na zewnątrz macie ustawione że uruchamia się grzałka która wspomaga pompę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.10.2020 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Ja mam -15, instalator ustawił ja nie zmieniałem.Czytałem tutaj, ze niektórzy zalecają dużo wcześniej np. od -12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 04.10.2020 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 zastosować patent z czujnikiem temperatury na wyjściu z zasobnika (odkręcenie na chwilę dowolnego punktu powoduje wzrost temperatury i sterownik odpala cyrkulację - czyli taki "włącznik" baterią. To ostatnie jest o tyle wygodne, że wszystko instalujemy przy zasobniku - nie trzeba żadnych przycisków, kabli czy urządzeń bezprzewodowych. Czujnik temperatury lepiej na powrocie z cyrkulacji np taki : https://allegro.pl/oferta/termostat-bimetaliczny-ksd9700-5a-250v-nc-30c-7915430873 Działa w ten sposób, że gdy ciepła woda z cyrkulacji dopłynie do zasobnika, to wyłacza pompkę. Mam tak zrobione u siebe dodatkowo pompka może się włączyć tylko w pierwszej taryfie. Chyba najsensowniejsze rozwiązanie zapewniające wysoki komfort i relatywnie niskie straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 04.10.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Przy jakiej temp.na zewnątrz macie ustawione że uruchamia się grzałka która wspomaga pompę ? Mamy całkiem wyłączoną, instalator tak ustawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.10.2020 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 (edytowane) Działa w ten sposób, że gdy ciepła woda z cyrkulacji dopłynie do zasobnika, to wyłacza pompkę. Mam tak zrobione u siebe dodatkowo pompka może się włączyć tylko w pierwszej taryfie. Chyba najsensowniejsze rozwiązanie zapewniające wysoki komfort i relatywnie niskie straty ciepła. A po co mi ciepła woda w powrocie? Idealnie dostrojony czas były taki, gdy ciepła woda dociera do najdalszego punktu poboru - nie dalej. Do tego logika sterownika, z którym wrzucałem filmik, powoduje, że cyrkulacja nie chodzi jak nikt nie korzysta - a przy Twoim patencie cały czas woda w rurach jest ciepła. Czy śpisz, czy jesteś w pracy, czy wyjechałeś na weekend. A wyłączenie cyrkulacji w taniej strefie jest? Chyba w drogiej? Ale to też bez sensu. Przecież to właśnie czas, gdy sporo z wody korzystamy a przecież prąd pobierany przez pompę cyrkulacji jest śmieszny - dosłownie kilka W i przez góra kilkadziesiąt minut w sumie na dobę przy sensownym sterowaniu.. Edytowane 4 Października 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 04.10.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Dokładnie, moc pompki to 5w. Jedyna opcja to żeby działało wtedy gdy potrzeba.Z tego co widzę to mam spadek 3 stopnie na 4h. Bez cyrkulacji praktycznie temp. nie spada. Ja mam poustawiane cykle tygodniowe na każdy dzień. Ale to tymczasowe rozwiązanie. Będzie logika na czujnikach ruchu - jak je w końcu podłącze pod centralne sterowanie. Teraz działają niezależnie i sterują oświetleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.10.2020 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Ja mam teraz 3 min co pół godziny. Ale patrząc na wykresy to częstotliwość nie zmienia istotnie spadku temperatury. Jedyne co może dać jakaś oszczędność to auto wyłączanie gdy nie ma nikogo w domu itp. O ile u Ciebie spada temperatura cwu gdy nie korzystasz z wody, a curkulacja działa? Powrót cyrkulacji mam 32cm nad czujnikiem temp. Jedno 6-minutowe odpalenie cyrkulacji powoduje zazwyczaj spadek o 1C. Woda stojąca w rurach nie przestaje stygnąć. Fakt, że stygnie coraz wolniej, bo zmniejsza się dT - ale przy takich odstępach to nie będzie znacząca różnica. Można zrobić na przycisk, czujkę ruchu, albo zastosować patent z czujnikiem temperatury na wyjściu z zasobnika (odkręcenie na chwilę dowolnego punktu powoduje wzrost temperatury i sterownik odpala cyrkulację - czyli taki "włącznik" baterią. To ostatnie jest o tyle wygodne, że wszystko instalujemy przy zasobniku - nie trzeba żadnych przycisków, kabli czy urządzeń bezprzewodowych. I zamontować pompę strażacką do cyrkulacji aby mieć w 1s ciepłą wodę w kranie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 04.10.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2020 Czyli spadek podobny do mojego. Tyle że u mnie zbiornik 450l. Więc suma summarum wychodzi podobny spadek temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts