Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła grzanie cwu.

Zbysław

Recommended Posts

Witam wszystkich.Jestem nowy na forum i nie wiem czy temat był poruszany. Od trzech dni posiadam Panasonic aquarea t-cap 12 kW. do tego bufor i zbiornik na ciepłą wodę

oba po 300 litrów. Z racji , że mamy jeszcze lato to grzeję tylko bojler. Moje pytanie jest czy zagrzanie wody od 36st. do 45st ma trwać ok. 35 minut?

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich.Jestem nowy na forum i nie wiem czy temat był poruszany. Od trzech dni posiadam Panasonic aquarea t-cap 12 kW. do tego bufor i zbiornik na ciepłą wodę

oba po 300 litrów. Z racji , że mamy jeszcze lato to grzeję tylko bojler. Moje pytanie jest czy zagrzanie wody od 36st. do 45st ma trwać ok. 35 minut?

Znasz moc z jaką grzane jest 600 l, czas, delta t, sam policzysz i ocenisz czy ma to trwać 35 minut.

300L. wody podgrzanie bez strat o 9*C pożre 3,15kWh. Uwzględniając sprawność pompy PW, pewnie znacznie poniżej 1kWh.

Pompa pracuje ze średnią mocą 5,4 kW. Teoretycznie.

Ograniczeniem tak małej mocy, prawdopodobnie jest moc wężownicy zastosowanej w "bojlerze".

Wyliczenie czysto teoretyczne, bez uwzględnienia warunków zewnętrznych i strat.

• 1 year później...

Ja grzeję wodę do chyba 46 stopni raz dziennie. Grzeję od 13.00-14.00. Średnie pobór energii prze pompę na cały cykl grzania wynosi u mnie około 1,5kWh. Zbiornik 300L , rodzina 4 osobowa.

Tak naprawdę średni czas grzania u nas to 30-40 minut.

Patrząc na dane z tabeli moje pompy wynika że przy temp zewnętrznej +18 stopni , zasilaniu 45 stopni daje prawie 9,5KW mocy i ma COP ponad 4,5.

Ale to dane z tabeli , a jak jest naprawdę to nikt nie wie ;)

Co wychodzi taniej? Podgrzanie CWU raz dziennie do 50*C w godzinach 13-16 czy podgrzanie dwukrotne powiedzmy do 45*C raz w godzinach 13-16 a drugi w nocy. Z jednej strony za dnia pewnie większy COP choć nie mogę znaleźć danych o tak wysokich temperaturach jak obecnie a z drugiej mniejszy bo żeby grzać tylko raz potrzebuję wyższej temperatury.

Ja już nie patrzę, czy taniej czy nie. Grzejemy do 50st ale od 13 lub 15 do 6 rano następnego dnia, weekendy cały czas. Zbiornik 185l i 4 osoby. PC załącza sie średnio 2 razy w tym czasie. Wody starcza do następnego dnia zanim załączy się grzanie cwu. Uważam, że jest to tak niski koszt w miesiącu, że szkoda sobie zawracać głowę na oszczędnościach rzędu 5zł miesięcznie.

Bardziej zwracam uwagę na to aby jak najrzadziej uruchamiała się sprężarka, wolę jak popracuje 5-10 minut dłużej niż ma się odpalać 3-4 razy na dobę.

• 3 weeks później...
Kwestia sterowania - "na żadanie" oszczędza energię, ale trzeba chwilę poczekać.

Jezeli pompka jest odpowiedniej mocy to tylko w przypadku wejscia do łazienki i od razy skorzystania z ciepłej wody trzeba chwile poczekac. Gdy chwile przebywamy w łazience i dopiero pozniej skorzystamy z ciepłej wody czekac nie musimy. Ja stosuje pompki 15/60 i nawet na najdłuzsze obiegi wystarczy do 2 min. pracy pompy od chwili jej załazenia co nie jest tozsame z odkreceniem baterii.

U mnie siedzi pico do obiegu o stałej mocy chyba 5W. Ale też jej wystarczy 2 min. Docelowo będę miał sterowanie na podstawie czujników ruchu w łazienkach i gdy ktoś wejdzie do domu (wtedy idzie do łazienki myć ręce) ale nie rozwiązuje to problemu w kuchni (choć tutaj nie ma większego problemu - rzadko potrzebuję ciepłą wodę). Gdyby miało się załączać za każdym razem gdy ktoś jest w kuchni, to w sumie tak jakby chodziło cały czas.

Złotego środka nie ma, więc niestety za ten komfort trzeba dopłacić.

Ja mam teraz 3 min co pół godziny. Ale patrząc na wykresy to częstotliwość nie zmienia istotnie spadku temperatury. Jedyne co może dać jakaś oszczędność to auto wyłączanie gdy nie ma nikogo w domu itp. O ile u Ciebie spada temperatura cwu gdy nie korzystasz z wody, a curkulacja działa?

Ja mam teraz 3 min co pół godziny.

Woda stojąca w rurach nie przestaje stygnąć. Fakt, że stygnie coraz wolniej, bo zmniejsza się dT - ale przy takich odstępach to nie będzie znacząca różnica.

Można zrobić na przycisk, czujkę ruchu, albo zastosować patent z czujnikiem temperatury na wyjściu z zasobnika (odkręcenie na chwilę dowolnego punktu powoduje wzrost temperatury i sterownik odpala cyrkulację - czyli taki "włącznik" baterią. To ostatnie jest o tyle wygodne, że wszystko instalujemy przy zasobniku - nie trzeba żadnych przycisków, kabli czy urządzeń bezprzewodowych.

zastosować patent z czujnikiem temperatury na wyjściu z zasobnika (odkręcenie na chwilę dowolnego punktu powoduje wzrost temperatury i sterownik odpala cyrkulację - czyli taki "włącznik" baterią. To ostatnie jest o tyle wygodne, że wszystko instalujemy przy zasobniku - nie trzeba żadnych przycisków, kabli czy urządzeń bezprzewodowych.

Czujnik temperatury lepiej na powrocie z cyrkulacji np taki :

https://allegro.pl/oferta/termostat-bimetaliczny-ksd9700-5a-250v-nc-30c-7915430873f_28151.jpg

Działa w ten sposób, że gdy ciepła woda z cyrkulacji dopłynie do zasobnika, to wyłacza pompkę. Mam tak zrobione u siebe dodatkowo pompka może się włączyć tylko w pierwszej taryfie. Chyba najsensowniejsze rozwiązanie zapewniające wysoki komfort i relatywnie niskie straty ciepła.

Działa w ten sposób, że gdy ciepła woda z cyrkulacji dopłynie do zasobnika, to wyłacza pompkę. Mam tak zrobione u siebe dodatkowo pompka może się włączyć tylko w pierwszej taryfie. Chyba najsensowniejsze rozwiązanie zapewniające wysoki komfort i relatywnie niskie straty ciepła.

A po co mi ciepła woda w powrocie? Idealnie dostrojony czas były taki, gdy ciepła woda dociera do najdalszego punktu poboru - nie dalej.

Do tego logika sterownika, z którym wrzucałem filmik, powoduje, że cyrkulacja nie chodzi jak nikt nie korzysta - a przy Twoim patencie cały czas woda w rurach jest ciepła. Czy śpisz, czy jesteś w pracy, czy wyjechałeś na weekend.

A wyłączenie cyrkulacji w taniej strefie jest? Chyba w drogiej? Ale to też bez sensu. Przecież to właśnie czas, gdy sporo z wody korzystamy a przecież prąd pobierany przez pompę cyrkulacji jest śmieszny - dosłownie kilka W i przez góra kilkadziesiąt minut w sumie na dobę przy sensownym sterowaniu..

Edytowane przez Kaizen

Dokładnie, moc pompki to 5w. Jedyna opcja to żeby działało wtedy gdy potrzeba.

Z tego co widzę to mam spadek 3 stopnie na 4h. Bez cyrkulacji praktycznie temp. nie spada.

Ja mam poustawiane cykle tygodniowe na każdy dzień. Ale to tymczasowe rozwiązanie. Będzie logika na czujnikach ruchu - jak je w końcu podłącze pod centralne sterowanie. Teraz działają niezależnie i sterują oświetleniem.

Ja mam teraz 3 min co pół godziny. Ale patrząc na wykresy to częstotliwość nie zmienia istotnie spadku temperatury. Jedyne co może dać jakaś oszczędność to auto wyłączanie gdy nie ma nikogo w domu itp. O ile u Ciebie spada temperatura cwu gdy nie korzystasz z wody, a curkulacja działa?

Powrót cyrkulacji mam 32cm nad czujnikiem temp. Jedno 6-minutowe odpalenie cyrkulacji powoduje zazwyczaj spadek o 1C.

Woda stojąca w rurach nie przestaje stygnąć. Fakt, że stygnie coraz wolniej, bo zmniejsza się dT - ale przy takich odstępach to nie będzie znacząca różnica.

Można zrobić na przycisk, czujkę ruchu, albo zastosować patent z czujnikiem temperatury na wyjściu z zasobnika (odkręcenie na chwilę dowolnego punktu powoduje wzrost temperatury i sterownik odpala cyrkulację - czyli taki "włącznik" baterią. To ostatnie jest o tyle wygodne, że wszystko instalujemy przy zasobniku - nie trzeba żadnych przycisków, kabli czy urządzeń bezprzewodowych.

I zamontować pompę strażacką do cyrkulacji aby mieć w 1s ciepłą wodę w kranie :rolleyes: