kaszpir007 06.10.2020 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Oczywiście, że w różnych domach różne są długości przekroje rur, różne mamy ceny wody, ścieków, uzdatniania i zmiękczania wody. Nie zmienia to jednak faktu, że cyrkulacja na żądanie to oszczędność - różna jest tylko wielkość tej oszczędności.. A na czym ta oszczędność polega ? Na tym że trzeba grzać dużo dużo dużo więcej wody , bo straty ciepła na "przesyle" są dużo wyższe ? U nas jedynie czekamy chwilę jak bierzemy prysznic , choć też nie do końca , bo czeka pierwsza osoba. Jak myję ręce to od razu myję a nie czekam aż pojawi się ciepła woda - 45 stopni. Woda jak długo się nie używało kranu to jest letnia ... Wodę mamy z własnej studni głębinowej. Bojler w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.10.2020 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Rura o średnicy wewnętrznej 19mm ma pojemność 0,284l/m. Słabiutka (3W - słabszej nie znam) pompa LFP Erga daje 15l/min czyli w ciągu minuty przepchnie wodę w 52m rury. Niech nawet opory to obniżą - i tak w ciągu minuty w domu jednorodzinnym dopchnie do najdalszego punktu poboru. Częściej wystarczy pół minuty do najdalszego - a zazwyczaj pomieszczenie z zasobnikiem jest blisko wejścia więc i najbliższa łazienka bliżej i wystarczy mniej... Tylko po co mniej, skoro mydlenie rąk to pół minuty? No, fakt - jak chcesz ręce zwilżyć już ciepłą wodą, to trzeba te pół minuty (albo mniej) poczekać. Ale można też zaprząc logikę do pracy - i rozbrojenie alarmu może powodować odpalenie pompy cyrkulacji (albo już rozpoznanie gospodarza przez monitoring). Tylko znacznie częściej do łazienki idę w innym celu - i zanim będę potrzebował ciepłej wody to zdąży ona dotrzeć do baterii nawet, jeżeli długo nikt nie używał jej wcześniej. No i właśnie o tym też trzeba pamiętać. Że wyłączanie cyrkulacji czy zimny powrót nie oznacza, że w rurach jest zimna woda - bo jak używamy, to i tak napływa do rur i stygnie. To tak nawiązując do tego jak oszczędza ciepło przerywana praca cyrkulacji. Używam małej pompki Wilo 4W i taka pompa nie jest wstanie zapewnić wody na żądanie musi pracować ok 5min aby dostarczyć wodę wszystkich punktów zwłaszcza na piętrze zajmuje jej to więcej czasu Pracuje cyklicznie plus okna czasowe. Cykle latem kiedy woda jest gorąca50-70* 2min na 30min (mogło y być rzadziej ale bufor jakby woda była chłodniejsza) brak centralnego mieszalnika zimą gdy woda buja sie na minimum komfortu 42-43* to chodzi 3min na 25-30min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.10.2020 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 A na czym ta oszczędność polega ? Na tym że trzeba grzać dużo dużo dużo więcej wody , bo straty ciepła na "przesyle" są dużo wyższe ? Przy cyrkulacji na żądanie nie masz większych strat na przesyle. Za to te kilkanaście stopni ogrzania odzyskujesz zawracając niby zimną wodę (ale znacznie cieplejszą od wodociągowej czy studziennej) do zasobnika. Przeczytaj za zrozumieniem https://forum.muratordom.pl/showthread.php?357994-Pompa-ciep%C5%82a-grzanie-cwu&p=7979958&viewfull=1#post7979958 i kolejny mój post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.10.2020 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Używam małej pompki Wilo 4W i taka pompa nie jest wstanie zapewnić wody na żądanie musi pracować ok 5min aby dostarczyć wodę wszystkich punktów zwłaszcza na piętrze zajmuje jej to więcej czasu Masz trójniki i woda przy cyrkulacji idzie ile chce w którą chce odnogę? To może tak być, że w jednej zrobiła kilka kółek a w innej nie przemieliło nawet raz. Dlatego ja mam jedną pętlę - wprawdzie wydłuża to trochę długość, za to nie ma tego problemu i do najdalszego punktu cyrkulacja dopływa w jakieś 40-50s. Pompka słabsza -LFP Erga 3W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.10.2020 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Masz trójniki i woda przy cyrkulacji idzie ile chce w którą chce odnogę? To może tak być, że w jednej zrobiła kilka kółek a w innej nie przemieliło nawet raz. Dlatego ja mam jedną pętlę - wprawdzie wydłuża to trochę długość, za to nie ma tego problemu i do najdalszego punktu cyrkulacja dopływa w jakieś 40-50s. Pompka słabsza -LFP Erga 3W. Taktrójnik . Nie jest to tak drastyczne jak opisujesz jednak różnica ok minuty jest.między piętrem a parterem. Jednak czas dotarcia wody do najbliższego punktu jest niakceptowalny. Zresztą gdyby to tylko odemnie zależało to cyrkulacja włączałab się tylko wieczorem do kąpieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.10.2020 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Przy cyrkulacji na żądanie nie masz większych strat na przesyle. Dziwne rzeczy opowiadasz. Cyrkulacja to dodatkowy obieg ciepłej wody przez który cały czas woda płynie (cyrkulacja) . Cyrkulacja ciepłej wody powoduje wychładzanie wody w bojlerze , woda schładza się podczas przesyłu. Jak cały czas nie jest używana to stojąca woda tak samo stygnie jak woda bez cyrkulacji , a może i szybciej bo rur jest więcej , więc i straty większe. Osoby które mają cyrkulację ciepłej wody muszą częściej i dłużej grzać bojler , bo straty ciepła mają sporo wyższe niż osoby które nie mają cyrkulacji. Każda pobrana woda z bojlera jest uzupełniania zimną wodą z wodociągu , niezależni czy ma się cyrkulację czy też nie ... Dlatego nie chce mi się czytać zbytnio i wnikać w bzdury jakie wypisujesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.10.2020 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 (edytowane) Zresztą gdyby to tylko odemnie zależało to cyrkulacja włączałab się tylko wieczorem do kąpieli. A ja akurat do kąpieli nie odpalam - i tak nawet jak jest w rurach CWU czeka całkiem zimna, to po jej wlaniu do wanny, dolaniu gorącej muszę dolewać zimnej. Dziwne rzeczy opowiadasz. Cyrkulacja to dodatkowy obieg ciepłej wody przez który cały czas woda płynie (cyrkulacja) . Naprawdę nie rozumiesz, co to znaczy "na żądanie"? Przeczytaj wątek od początku, obejrzyj filmik z tego posta Edytowane 6 Października 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.10.2020 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 A ja akurat do kąpieli nie odpalam - i tak nawet jak jest w rurach CWU czeka całkiem zimna, to po jej wlaniu do wanny, dolaniu gorącej muszę dolewać zimnej. ? Przy wannie neima to sensu jednak przy prysznicu z ogranicznikiem 4l słuchawka -6l deszczownica i perlatorach 1,2-2l to już wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.10.2020 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Przy wannie neima to sensu jednak przy prysznicu z ogranicznikiem 4l słuchawka -6l deszczownica i perlatorach 1,2-2l to już wymagane. A, to mamy różne słowniki. Ja używam słownika PWN kąpiel 1. «kąpanie kogoś lub kąpanie się w wannie; też: woda lub inna ciecz przeznaczona do tego» 2. «przebywanie w dużym zbiorniku wodnym dla przyjemności lub sportu» 3. «moczenie czegoś w odpowiednio przygotowanych roztworach w celu wywołania określonych reakcji; też: roztwór służący do tego celu» Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.10.2020 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Używam małej pompki Wilo 4W i taka pompa nie jest wstanie zapewnić wody na żądanie musi pracować ok 5min aby dostarczyć wodę wszystkich punktów zwłaszcza na piętrze zajmuje jej to więcej czasu U mnie podobnie. Dlatego cyrkulacja na żądanie nie ma dla mnie sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.10.2020 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 A, to mamy różne słowniki. Ja używam słownika PWN kąpiel 1. «kąpanie kogoś lub kąpanie się w wannie; też: woda lub inna ciecz przeznaczona do tego» 2. «przebywanie w dużym zbiorniku wodnym dla przyjemności lub sportu» 3. «moczenie czegoś w odpowiednio przygotowanych roztworach w celu wywołania określonych reakcji; też: roztwór służący do tego celu» Nie rozumiem.. Użyłeś słowa wanna. Przy wannie nalewasz tyle wody że cyrkulacja niema znaczenia. Przy prysznicu bez cyrkulacji będziesz w połowie kąpieli jak woda ciepła doleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.10.2020 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Nie rozumiem.. Użyłeś słowa wanna. A Ty "kąpiel" - a nie miałeś na myśli kąpieli, tylko branie prysznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.10.2020 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 A Ty "kąpiel" - a nie miałeś na myśli kąpieli, tylko branie prysznica Wiesz wanna to abstrakcja mam 5 lat jeszcze nie użyłem. żona parę razy tylko dzieciak regularnie ale juz też korzysta z prysznica rzadko z wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azak43 10.10.2020 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Witam, Podepnę się delikatnie pod temat z pytaniem Rodzinka trzyosobowa, zużycie standartowe, grzanie tylko w okresie wiosenno-letnio-jesiennym. . Pod uwagę biorę PC CWU firmy: 1/ Atlantic model IQ Explorer 2/ Buderus Logatherm 3/ Bosch Compress Zasobnik 200 L. Bez dodatkowej wężownicy. Zależy mi na opcji całkowitego odłączenia dodatkowej grzałki elektrycznej. Praca wyłącznie na sprężarce. Atlantic, chyba nie ma możliwości wyłączenia całkowitego grzałki. W trybie ECO i tak się załączy w przypadku gdy temperatura zasysanego powietrza wyjdzie poza zakres. Nie wiem jak Buderus i Bosch.. Co panowie polecacie z wymienionych firm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 10.10.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Witam, Podepnę się delikatnie pod temat z pytaniem Rodzinka trzyosobowa, zużycie standartowe, grzanie tylko w okresie wiosenno-letnio-jesiennym. . Pod uwagę biorę PC CWU firmy: 1/ Atlantic model IQ Explorer 2/ Buderus Logatherm 3/ Bosch Compress Zasobnik 200 L. Bez dodatkowej wężownicy. Zależy mi na opcji całkowitego odłączenia dodatkowej grzałki elektrycznej. Praca wyłącznie na sprężarce. Atlantic, chyba nie ma możliwości wyłączenia całkowitego grzałki. W trybie ECO i tak się załączy w przypadku gdy temperatura zasysanego powietrza wyjdzie poza zakres. Nie wiem jak Buderus i Bosch.. Co panowie polecacie z wymienionych firm ? Atlantic jest chyba najtańszy co nie znaczy że najgorszy ja mam nieco dziwna PC nie z własnego co prawda wyboru bo z dotacji i przetargu Austriaemail jak w stopce , da się odłaczyć grzałkę na programatorze natomiast moja pobiera powietrze z nieogrzewanego garażu więc i tak grzałka by się nie załączyła, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 10.10.2020 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 @azak43 Mimo, że na razie nie planujesz korzystać z PC w zimie to warto wybrać taką, która grzeje jeszcze przy temperaturach "na polu" ujemnych. Buderus ma chyba do -10 st.C. Innych nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azak43 10.10.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Powietrze zamierzam zaciągać z piwnicy. A w tym zestawieniu atlantic jest najdroższy. Buderus i bosch ceny porównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.10.2020 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Co panowie polecacie z wymienionych firm ? Chcesz wydać na PC która zaoszczędzi jakieś 200zł rocznie o 6000 zł więcej, niż na bojler ze zwykłą grzałką? Wierzysz, że wytrzyma 30 lat bez awarii, żeby się zwróciła? Powietrze zamierzam zaciągać z piwnicy. A w tym zestawieniu atlantic jest najdroższy. Buderus i bosch ceny porównywalne. Ciepło nie bierze się znikąd. Latem w piwnicy bez jej klimatyzacji masz zimniej, niż na zewnątrz - więc COP uzyskasz niższy, niż czerpiąc powietrze z zewnątrz. A jak będziesz schładzał taką PC, to nawet latem w piwnicy spadnie Ci temperatura poniżej progu działania tych pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azak43 10.10.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 Wątpię aby w piwnicy spadła temperatura poniżej 5 st. Będzie z niej tylko zasysane powietrze a tłoczone w inne miejsce. Na zewnątrz latem temperatura często przekracza 30 st. A 35 st. To graniczna temp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 10.10.2020 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2020 U mnie podobnie. Dlatego cyrkulacja na żądanie nie ma dla mnie sensu. Bo idealne rozwiązanie to czujki ruchy bezprzewodowe montujemy gdzie chcemy i dodatkowo termostat na powrocie z cyrkulacji aby niepotrzebnie nie była zalaczana pompka60-tka co chwila gdy ktoś się kręci koło czujki tylko dopiero wtedy gdy zacznie stygnac woda w rurach. A odejścia cyrkulacyjne które są zdecydowanie krótsze od reszty zaopatruje w zawory dlawiace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts