Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła grzanie cwu.

Zbysław

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na zewnątrz latem temperatura często przekracza 30 st. A 35 st. To graniczna temp..

Gdzie mieszkasz, że temperatura powietrza często przekracza 30*? I czemu wolisz zaciągać zimniejsze z piwnicy? To zupełnie nielogiczne.

I co się stanie, jak powietrze będzie cieplejsze, niż 35*?

A jak wyciągniesz kilkaset kWh ciepła z piwnicy, to zrobisz z niej chłodnię.

No właśnie.. "nie rozumiem" używasz bardzo często.

O jakim Atlanticu napisał zainteresowany a jaki pokazujesz?

Podpowiem

. Pod uwagę biorę PC CWU firmy:

1/ Atlantic model IQ Explorer

?

Sam COP 2,95 a 3,8 to jest to samo?

Edytowane przez Pytajnick

No właśnie brałem pod uwagę inny model, dlatego różnica w cenie....

Zadeklarowanym copem się nie przejmuj bo to jest mierzone w warunkach laboratoryjnych które nigdy nie występują cos jak zużycie paliwa w samochodzie. Zasięgnij opinii kogoś kto ma taki sprzęt. Moja klima ma cop 3 i kosztowała 2300 , dajkin sarara kosztuje 10 000 tys i ma cop 5 i co z tego?

Gdzie mieszkasz, że temperatura powietrza często przekracza 30*? I czemu wolisz zaciągać zimniejsze z piwnicy? To zupełnie nielogiczne.

I co się stanie, jak powietrze będzie cieplejsze, niż 35*?

A jak wyciągniesz kilkaset kWh ciepła z piwnicy, to zrobisz z niej chłodnię.

Południowy-zachód. Tego lata temperatura często dochodziła do 35 st. :)

W miejscu gdzie będzie ustawiona PC nawet nie mam fizycznej możliwości wyrzucić kanał na zewnątrz budynku. Jest szansa zaciągać powietrze z poddasza, ale latem pewnie tam wyższe temperatury niż na zewnątrz.

To, że wychłodzi piwnicę akurat nie przeszkadza. Pewnie ją trochę osuszy.

No chyba, że pomysł z poddaszem nie jest taki zły ?

Ogólnie jak to jest z tą wydajnością ?

Czym cieplejsze powietrze tym PC działa wydajniej ? wyższe COP ?

czy raczej chodzi o wilgotność zasysanego powietrza ?

Zadeklarowanym copem się nie przejmuj bo to jest mierzone w warunkach laboratoryjnych które nigdy nie występują cos jak zużycie paliwa w samochodzie. Zasięgnij opinii kogoś kto ma taki sprzęt. Moja klima ma cop 3 i kosztowała 2300 , dajkin sarara kosztuje 10 000 tys i ma cop 5 i co z tego?

Właśnie dlatego napisałem na forum, może ktoś z kolegów podzieli się doświadczeniem, poleci inny model...

Południowy-zachód. Tego lata temperatura często dochodziła do 35 st. :)

To chyba nie temperatura powietrza a termometru ogrzanego promieniowaniem?

latem pewnie tam wyższe temperatury niż na zewnątrz.

Przy grzaniu to zaleta.

To, że wychłodzi piwnicę akurat nie przeszkadza. Pewnie ją trochę osuszy.

Nie przeszkadza Ci spadek COP? To po co PC?

Pamiętaj też, że ten "piękny" COP 2,5-3 jest przy grzaniu całego zasobnika od temperatury wodociągowej przy temperaturze powietrza 7*. Ta temperatura powietrza ma jakiś sens jako uśredniona w roku. Ale cały zasobnik od temperatury wodociągowej grzejesz raz - odpalając PC pierwszy raz. Potem, nawet po długiej przerwie, będziesz mia co najmniej temperaturę pokojową (no, chyba, że uda Ci się opróżnić cały zasobnik - na co szanse są znikome).

Więc realny COP będzie niższy - tym niższy, im mniej opróżniony zasobnik będziesz dogrzewał.

PC do CWU ma sens, jak masz ogromne zużycie tejże (zwłaszcza latem) - np jakiś pensjonat.

jednym zdaniem, polecasz wyrzucić kanał na poddasze ? i powinno być lepiej jak z piwnicy ?

Przy standardowym zużyciu CWU odradzam PC do CWU.

Jak nie masz klimy - to można zacząć się zastanawiać i "odwrócić" myślenie i użyć PC PW do chłodzenia - a CWU "przy okazji" uzyskasz (i dopiero poza upałami przełączyć na strych). Ale przy typowym zużyciu tego chłodu będzie za mało.

Jak kupisz zwykły zasobnik i zwykłą klimę to i tak w sumie przez kilkanaście lat zapłacisz mniej za nabycie, używanie i serwis, a komfort będzie większy. A jak nie kupisz klimy, to wyjdzie drastycznie taniej

Wątpię aby w piwnicy spadła temperatura poniżej 5 st. Będzie z niej tylko zasysane powietrze a tłoczone w inne miejsce. Na zewnątrz latem temperatura często przekracza 30 st. A 35 st. To graniczna temp..

Jak będziesz czerpał powietrze z piwnicy to w zimie musi ona dostać nowe - będzie to przez nieszczelne okienko bądź z domu. W pierwszym przypadku temperatura może spaść prawie do tej na dworze, w drugim schłodzisz dom wysysanym z nagrzanych pomieszczeń.

Pamiętaj, że w obu przypadkach zrobi się chłodniej w piwnicy, a więc w pomieszczeniu nad piwnicą musisz dostarczyć więcej ciepła by utrzymać temperaturę podobną jak bez pracy pompy.

• 4 weeks później...
tajo82

Pytanko, dla ilu osób wziąłeś 400l zasobnik?

Pytam, bo sam się nad nim zastanawiałem (wziąłem 300), ile razy dziennie go ładujesz i do jakiej temp?

Z góry dzięki.

Przecież on mam wymiennik i w sumie 400 l bufor to nie to samo co 400l zbiornik cwu, aż tak szybko sie nie nagrzeje. Moj zbiornik 300 l jest dedykowany do 6 osób i to jest możliwe a po nastawie niu na 55 st i odkręceniu zaworu mieszającego będzie miał wydajność jak co najmniej 400 L

tajo82

Pytanko, dla ilu osób wziąłeś 400l zasobnik?

Pytam, bo sam się nad nim zastanawiałem (wziąłem 300), ile razy dziennie go ładujesz i do jakiej temp?

Z góry dzięki.

3 osoby,

Zbiornik ładuje raz dziennie do 47⁰ w nocy.

Wieczorem przed kąpielą jest jeszcze 43⁰ ( w ciągu dnia też się zużywa)

Średnio 2-3 kW idzie