Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cewki Miszyna, szukam użytkowników

pkorol

Recommended Posts

Witam, dla tych co chcieliby wykonać Tor ale nie wiedzą dalej jak to zrobić:

Bierzemy 20 cm peszla byle jakiego, na przykład f25, rozcinamy go tak jak na obrazku, nakładamy go na rurę byle jaką, na przykład 2 cala, przecinamy go tak by powstała forma dla Tora, czyli taka by można było nawinąć do środka przewód. Ja nawijałem taśmę izolacyjną do środka peszla tak by trzymał formę. Do wewnątrz peszla nawijamy przewód byle jak i już. Usuwałem po kawałku peszel z cewki i nawijałem taśmę izolacyjną tak by Tor się nie rozpadł. Taśma niestety śmierdzi, więc mam kolejnego Tora zabezpieczonego taśmą malarską. A kolejny będę robił tak, będę smarował zwoje w trakcie nawijania woskiem pszczelim i będę miał prawdziwy Tor tak jak trzeba. Mnie wystarczył obrazek by zrozumieć jak to się robi.

Przewód: odcinam izolację około metr i każdą parę skrętki mocuję do siatki ogrodzenia w odstępie 30 cm. Odmierzam 18,5 metra, rozcinam izolację a przewód zaciskam do wkrętarki zaczynam po woli kręcić aż się skrętka rozpuści na pary. Biorę jedną parę i zaciskam do wkrętarki i ją skręcam bardziej, tak by żyły się ułożyły około 45% względem siebie. I gotowe, uważać przy dokręcaniu by nie uszkodzić izolację, można na początek przygody z Torami nie dokręcać, bo to niema większego znaczenia.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam .

Wczoraj miałem okazje wypróbować ową cewkę. Od kilku dni bolało mnie ramie (nadwyrężyłem).Znajomy pożyczył mi cewkę przyłożyłem z niedowierzaniem i oddałem mu po kilku minutach.Rano minie już ręka nie bolała. Dziwne :jawdrop: Nie wiem jak to wytłumaczyć . Przyjechałem do domu późnym wieczorem poszedłem spać o 24 i obudziłem się wyspany o 4 rano gotowy do dalszej pracy. (jestem śpiochem i nigdy się w nocy nie budzę).

Nie wiem czy to przez to ustrojstwo ale muszę je mieć .

Edytowane przez chlodnik

Szukałem info na ten temat . google znalazło. ten temat.

Sam w takie cudowne rzeczy nie wierze jestem technikiem i co nieco wiem o prądzie. Dla mnie albo coś jest albo nie. Ale to było dziwne.I to wypróbuje .Jak trzeba będzie to zaloguje sie jeszcze na inne fora żeby się dowiedzieć więcej na ten temat.

O Matko i córko. !!! Noszę mój nieśmiertelnik

Nieśmiertelnik – nazwa używanego w wojsku elementu systemu identyfikacji żołnierzy w razie ich śmierci, bądź ranienia. Jest to kawałek blachy z perforacją ułatwiającą jej przełamanie na dwie części, którą żołnierz nosi na łańcuszku na szyi. Na blasze wytłoczone są numery identyfikujące żołnierza. Może też składać się z dwóch blaszek identycznej treści noszonych razem (ten drugi system używany jest we współczesnej armii amerykańskiej). Amerykańskie nieśmiertelniki zawierają następujące dane: nazwisko, imię, numer ubezpieczenia, grupa krwi i wyznanie.

, grawerowanie ukryłem bo jest nazbyt osobiste.Powiedzmy ,że chce mnie w razie "W" ratować inaczej jak np. zasłabnę na budowie.

8b5180604ebedf49.jpg

Facet ogarnij się, takie "odkrycia" to opisywali w miesięczniku "Horyzonty techniki dla dzieci" rocznik chyba 1961. Tamże były również opisywane kluczowe eksperymenty Benjamina Franklina. Wszystko przystępnie wyjaśnione na wczesnomłodzieżowym poziomie, z ilustracjami Włodzimierza Wajnerta.

Lektura może trochę pomoże ci zrozumieć otaczający świat :stirthepot:

Nie wiem czemu śmieszą mnie niektóre komentarze=próżny jestem?. Gdy udowodniłem, że teorie o błyskawicach są błędne i warto by je zweryfikować, bo... to towarzystwo na elektrodzie zjadło mnie razem z g... bo Franklin guru błyskawicy jak on rzekł tam ma być, zapomnieli albo nie wiedzieli, że Franklin zanim coś rzekł to sprawdził w praktyce a dzisiejsze towarzystwo naukowe żyruje na BF i snuje nie udolne teorie ano dla tego, że rzeczywistość nie pasuje do teorii ani względności ani przyrody prądu. Więc kolega Bertha, świat nie stoi nam miejscu i to co było 60 lat temu progresywne i nowoczesne już dawno kurzem powinno zajść i odejść w nie pamięć bo błędne. A więc 60 letnia lektura na pewno pomorze mnie zrozumieć nie świat ale kolegę i kolegopodobnych. Tyle, że ja nie chce was rozumieć:)

" A więc 60 letnia lektura na pewno pomorze mnie zrozumieć nie świat ale kolegę i kolegopodobnych. Tyle, że ja nie chce was rozumieć"

Wyrzuć biblię, bo ma więcej jak 60 lat i pewnie same głupoty zawiera. Takie stare...

Adam M.

@pkorol

Co ty człeku bredzisz? Gdybyś w młodości czytał wydawnictwa popularyzujące naukę, to MOŻE dzis nie wypisywałbyś głupot i nie wyważał otwartych drzwi.

Adminy z elektrody mają jaja i dlatego musiałeś zmienić nicka.

Ale czego Jaś się nie nauczy, to Jan nie będzie wiedział.

" A więc 60 letnia lektura na pewno pomorze mnie zrozumieć nie świat ale kolegę i kolegopodobnych. Tyle, że ja nie chce was rozumieć"

Wyrzuć biblię, bo ma więcej jak 60 lat i pewnie same głupoty zawiera. Takie stare...

Adam M.

Będziesz zawiedziony, nie mam osobiście ani Koranu ani Biblii, wystarczy przeczytać ze zrozumieniem jeden raz.

@pkorol

Adminy z elektrody mają jaja i dlatego musiałeś zmienić nicka.

Nie, zrobiłem to dla tego by mim gębę wykrzywiło kiedy muszą czytać mojego nicka:))))) Za każdym razem jak kasują kolejny temat to widzę jak ich karci, bo muszą po raz kolejny przeczytać jak Ja ich Zdecydowanie Witam!:)

Adamie, nikt niczego nie wywarza, ale małymi kroczkami dotrzemy razem z elektrodą kiedy diody będzie zaświecać pole elektrostatyczne a nie elektoromagnetyczne a ponieważ nie można tego zrobić od razu wiec musimy się bawić w takie dyrdymały i powoli zbliżać się do finału:). Nie wiem czy zauważyłeś ale pole statyczne w wiki już nie istnieje ( w świadomości elektrodowiczów też). Pewnie w twoich podręcznikach z lat 60tych to pole jeszcze istniało w najlepsze?

JEŻELI posługujesz się terminem - potencjał, wolt, TO nadal istnieje.

Elektrostatyka niczego nie zaświeci.

Świecenie LED związane jest z PRZEPŁYWEM prądu, nie ze statyką.

Albo bredzisz, albo kradniesz terminologię z normalnej fizyki - i też brednie wychodzą.

"Będziesz zawiedziony, nie mam osobiście ani Koranu ani Biblii, wystarczy przeczytać ze zrozumieniem jeden raz. "

No, to zostały Ci jeszcze tylko Tora i Księgi Wedy...

Czytaj ze zrozumieniem, mimo że są dość stare.

Adam M.

Bertha

Dzieła Lenina też masz?

Zajmowały cały regał, ładnie wydane, ślicznie wyglądały...

Zwykle nawet nie otwarte. Do upiększania były a nie do czytania... :lol:

I... kosztowały jakieś smieszne grosze!

Teraz mało kto to ma...

Adam M.

JEŻELI posługujesz się terminem - potencjał, wolt, TO nadal istnieje.

Elektrostatyka niczego nie zaświeci.

Świecenie LED związane jest z PRZEPŁYWEM prądu, nie ze statyką.

Albo bredzisz, albo kradniesz terminologię z normalnej fizyki - i też brednie wychodzą.

"Będziesz zawiedziony, nie mam osobiście ani Koranu ani Biblii, wystarczy przeczytać ze zrozumieniem jeden raz. "

No, to zostały Ci jeszcze tylko Tora i Księgi Wedy...

Czytaj ze zrozumieniem, mimo że są dość stare.

Adam M.

Tak, co jeszcze mam przeczytać by stać się wreszcie jak wy? Tora nie była dostępna kiedy miałem czas i zapał na poczytywanie takich rzeczy. Japończycy mawiają" Wystający gwoźdź wbijają z powrotem":)

Oczywiście że bredzę, mieliście w szkole maszynę wytwarzającą statykę, widzieliście jak to działa. Nota bene błyskawica to starsza siostra statyki. To, że udało się ją wpompować do przewodu nie oznacza, że to nie może kiedyś się stać.