Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy,

Obecnie z przodu posesji mam piach przykryty cienką warstwą ziemii, gdzie docelowo będzie trawnik i kostka.

Do zimy planuję zrobienie podjazdu oraz zasianie trawnika.

Co do trawnika nie mam wątpliwości, ale w przypadku podjazdu już tak.

Podjazd będzie tymczasowy ponieważ wjazd do garażu jest około 40 cm nad wysokością gruntu i będzie trzeba nawieźć sporo podsypki. Nie będę robił tego teraz tylko wtedy kiedy kostka będzie zakładana - czyli za 3-4 lata.

Do tego czasu trzeba jakoś funkcjonować, wieć chcę tanim kosztem zrobić podjazd z klińca i nie bawić się z 3-4 warstwami tucznia, bo za jakiś czas i tak będzie to wybierane.

Planuję wybrać około 15 cm ziemii - pod spodem ubity jest piach po budowie. To wszystko chce zasypać klińcem granitowym o grubości około 15cm i przejechać zagęszczarką..

Na podjazd wieżdza tylko samochód osobowy, więc nie ma mowy o cięższym sprzęcie.

Czy taki podjazd zda rezultat i po np. pół roku mi się to wszystko nie rozjeździ?

Podkreślam, że podajzd ma być z założenia tymczasowy i niskobudżetowy.

Pozdrawiam,

Łukasz

Planuję wybrać około 15 cm ziemii - pod spodem ubity jest piach po budowie. To wszystko chce zasypać klińcem granitowym o grubości około 15cm i przejechać zagęszczarką..

Mam niedaleko kawałem takiej drogi - już sporo ponad rok. Problem jest taki, że to się nie trzyma. I ciągle kamienie są luźne. Strzelają spod kół samochodu a chodzenie po tym to męczarnia. Warto na to dać kilka centymetrów tłucznia o frakcji od 0 - po zagęszczeniu jest zbite i równe.

• 2 weeks później...