mnowak02 25.08.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 Posiadam gotowy projekt domu z jednego z biur architektonicznych. Posiada on m.in. projekt instalacji gazu.Z tego co dowiedziałem się składając powzolenie na budowe wymagany jest m.in. projekt instalacji gazowej, opinia kominiarza. W chwili obecnej nie mam jeszcze projektu instalacji na gaz, złożyłem wniosek o warunki przyłącza gazu.Zależy mi na szybkim zdobyciu pozwolenia na budowe. Pytania:1) Czy można wykorzystać projekt instalacji gazowej z gotowego projektu? czy nie ma sensu bo np. architekt musi go i tak zaadaptować czy trzeba stworzyć i tak na nowo inny projekt przez kogoś z uprawnieniami "gazowymi"?2) Jeżeli z jakiś przyczyn lepiej aby powstał nowy projekt wykonany przez osobę do tego upoważnioną to czy architekt też musi ten projekt zaadaptować?3) Czy można zgłosić pozwolenie na budowe "bez instalacji gazowej" np. przy wykorzystaniu pompy ciepła/pieca na pelet a pozwolenie na instalacje gazową w tym nowo budującym sie obiekcie wnioskować po kilku miesiącach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 27.08.2019 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Przy składaniu pozwolenia na budowę nie jest potrzebna opinia kominiarza. Instalacja gazowa wewnętrzna (składająca się z 2 części: wewnętrznej i zewnętrznej) powinna być częścią składową projektu domu. Za to odpowiada architekt adaptujący projekt gotowy. Powinien on zatrudnić podwykonawcę: projektanta instalacji.Ad 1) Można wykorzystać projekt z gotowego projektu, ale za to odpowiada architekt adaptujący.Ad 2) Nie można mieć dwóch aktywnych pozwoleń na budowę na jednej działce, więc albo projekt instalacji gazowej razem z domem, albo po odbiorze budynku.Ad 3) Nie ma obowiązku robienia instalacji gazowej. Można projekt bez gazu, a potem od nowa pozwolenie na budowę instalacji gazowej. Tylko to będzie drożej i dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kukuku2 27.08.2019 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 . Ad 2) Nie można mieć dwóch aktywnych pozwoleń na budowę na jednej działce, więc albo projekt instalacji gazowej razem z domem, albo po odbiorze budynku. j. Nie wiem ale ja podczas trwania budowy miałem drugi projekt i pozwolenie na budowę instalacji gazowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts