Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fotowoltaika

waldek1964

Recommended Posts

Gość Arturo72
A poco zakładać PV?

Jeśli wkładam X zł to zakładam że te X zł domnie wróci w jakimś czasie a później zacznie dla mnie zarabiać.

Jeśli nie zacznie zarabiać to niezwarto tym sobie dupy zawracać.

Dzisiaj Powiesili mi Froniusa z zabezpieczeniami i profile na dachu w poniedziałek pewnie wciągną panele.

A to jak wygląda dach kij mnie obchodzi tak samo mam w D.. że na elewacji wisi klima. Zresztą PV ładnie wygląda takie moje zdanie.

Aha, to kocioł na węgiel kiedy Ci się zwrócił?

Za darmo go chyba nie miałeś :D

Ja pakujac pompę do domu nie patrzyłem na to czy i kiedy mi się zwróci. Po prostu miało być czysto, tanio i bezobslugowo a ona to gwarantowala, w stosunku do prądu :)

Aha, to kocioł na węgiel kiedy Ci się zwrócił?

Za darmo go chyba nie miałeś :D

Ja pakujac pompę do domu nie patrzyłem na to czy i kiedy mi się zwróci. Po prostu miało być czysto, tanio i bezobslugowo a ona to gwarantowala, w stosunku do prądu :)

Ale kocioł, kominek, PC.... nie służy do zarabiania a PV tak.

Kocioł.... zakładasz do grzania dupy a PV do czego?

Ale kocioł, kominek, PC.... nie służy do zarabiania a PV tak.

Kocioł.... zakładasz do grzania dupy a PV do czego?

Do grzania wody. U mnie panele w ilości 4 szt. grzeją CWU. W słoneczne dni nie muszę specjalnie rozpalać w piecu, aby mieć ciepłą wodę. Kto rozpala w piecu w lato, ten wie jakie to wygodne.

• 3 months później...
Dzień dobry. Mam w planie zlikwidować węglowy piec co, a w to miejsce zamontować elektryczny kocioł grzewczy oraz panele fotowoltaiczne o mocy 10kW.

Dotychczas zużywałem około 4 ton węgla w sezonie. Powierzchnia do ogrzania to 170m2. Dotychczasowe roczne zużycie prądu to około 3000kW. Zwracam się do osób które dokonały podobnej zamiany z pytaniem czy taka inwestycja jest opłacalna.

jak najbardziej się opłaca montować fotowoltaikę zwróci się na pewno plus nie zanieczyszczasz powietrza :)

posiadasz fotowoltaikę i jesteś zadowolony? możesz napisać (nawet na priv) kto Ci robił?

jestem zadowolony z całej pracy :spam:pełen profesjonalizm wszystko zamontowane w jeden dzień papiery wypełnione z dotacja i pokazanie wszystkiego od podstaw - polecam :)

Edytowane przez Greengaz