5y1w3k 26.08.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 Myślę nad pojemnością 300l i grzać go np. co drugą noc do temp. 60-65*Przejdzie to? Czy lepiej np. 200l i grzać codziennie do niższej temp... np. 45*A może jeszcze inna pojemność? Rodzina 2+2Głównym założeniem jest żeby mieścić się w taniej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.08.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 (edytowane) Lepiej mniejszy do wyższej temperatury mocnymi grzałkami i grzać nawet 3x na dobę (ja mam na początku taniej strefy, na końcu i w dziennym okienku). Jak ktoś lubi długie kąpiele, to może dolać niewiele gorącej wody i przedłużyć kąpiel. Przy 45* niewiele podbijesz temperaturę w wannie dolewając dużo wody.Do tego legionella nie ma szans.Wielkość dobierz tak, żeby od 15:00 do 22:15 wystarczyło wody. Czyli jak np. dzieci kąpiesz o 20 a dorośli o 23 - to wystarczy mniejszy zasobnik, bo po opróżnieniu przez dzieci zdąży nagrzać się kolejna partia. Edytowane 27 Sierpnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
5y1w3k 27.08.2019 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Lepiej mniejszy do wyższej temperatury mocnymi grzałkami i grzać nawet 3x na dobę (ja mam na początku taniej strefy, na końcu i w dziennym okienku). Jak ktoś lubi długie kąpiele, to może dolać niewiele gorącej wody i przedłużyć kąpiel. Przy 45* niewiele podbijesz temperaturę w wannie dolewając dużo wody. Do tego legionella nie ma szans. Wielkość dobierz tak, żeby od 15:00 do 22:15 wystarczyło wody. Czyli jak np. dzieci kąpiesz o 20 a dorośli o 22 - to wystarczy mniejszy zasobnik, bo po opróżnieniu przez dzieci zdąży nagrzać się kolejna partia. dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 30.08.2019 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Niestety Kaizen trochę jesteś w błędzie, przy 4 osobach i taniej taryfie najlepiej wychodzi 300 litrowy zasobnik cwu.Większy zbiornik niższa temperatura = mniejsze straty. Woda o temperaturze pow. 40*C już jest gorąca a ta w okolicy 50*C to "wrzątek".Po dwóch latach użytkowania 300 litrów i kilku osobach wiem jak to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.08.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Niestety Kaizen trochę jesteś w błędzie, przy 4 osobach i taniej taryfie najlepiej wychodzi 300 litrowy zasobnik cwu. Tak twierdzą ci, którzy nie mieli nigdy wodomierza na CWU. Zasobnik można nagrzać 2, a jak ktoś tak jak ja myje się po 23 to nawet trzy razy na dobę w taniej strefie. Zużycie na cztery osoby CWU@55* nieliczni przekraczają 5m3 na miesiąc. A to mniej, niż 2x dziennie zagrzać 100l. Większy zbiornik niższa temperatura = mniejsze straty. Woda o temperaturze pow. 40*C już jest gorąca a ta w okolicy 50*C to "wrzątek". Prawo wymaga, by w punkcie poboru wody można było pobrać 55-60*. I tyle jest w blokach bo tego mieszkańcy pilnują, bo za taką wodę płacą. Ma to sporo zalet. Jak ktoś lubi długie kąpiele, to jak mu woda wystygnie może wymienić albo 80% na taką o 45*, albo 20% o temperaturze 55*. Większy zbiornik to większa powierzchnia=większe straty. Mniej więcej się kompensuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.08.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) U mnie 80L. Tylko prysznic.Timer ustawiony na 4-5, 13-14:30, 22:30-23.W sumie 3 godziny na dobę.Styka.Na weekend tak samo. Grzałka 2kW. Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts