Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki bojler do g12- grzanie cwu tylko w taryfie nocnej

5y1w3k

Recommended Posts

Lepiej mniejszy do wyższej temperatury mocnymi grzałkami i grzać nawet 3x na dobę (ja mam na początku taniej strefy, na końcu i w dziennym okienku).

Jak ktoś lubi długie kąpiele, to może dolać niewiele gorącej wody i przedłużyć kąpiel. Przy 45* niewiele podbijesz temperaturę w wannie dolewając dużo wody.

Do tego legionella nie ma szans.

Wielkość dobierz tak, żeby od 15:00 do 22:15 wystarczyło wody. Czyli jak np. dzieci kąpiesz o 20 a dorośli o 23 - to wystarczy mniejszy zasobnik, bo po opróżnieniu przez dzieci zdąży nagrzać się kolejna partia.

Edytowane przez Kaizen

Lepiej mniejszy do wyższej temperatury mocnymi grzałkami i grzać nawet 3x na dobę (ja mam na początku taniej strefy, na końcu i w dziennym okienku).

Jak ktoś lubi długie kąpiele, to może dolać niewiele gorącej wody i przedłużyć kąpiel. Przy 45* niewiele podbijesz temperaturę w wannie dolewając dużo wody.

Do tego legionella nie ma szans.

Wielkość dobierz tak, żeby od 15:00 do 22:15 wystarczyło wody. Czyli jak np. dzieci kąpiesz o 20 a dorośli o 22 - to wystarczy mniejszy zasobnik, bo po opróżnieniu przez dzieci zdąży nagrzać się kolejna partia.

dzięki za odpowiedź

Niestety Kaizen trochę jesteś w błędzie, przy 4 osobach i taniej taryfie najlepiej wychodzi 300 litrowy zasobnik cwu.

Większy zbiornik niższa temperatura = mniejsze straty. Woda o temperaturze pow. 40*C już jest gorąca a ta w okolicy 50*C to "wrzątek".

Po dwóch latach użytkowania 300 litrów i kilku osobach wiem jak to jest.

Niestety Kaizen trochę jesteś w błędzie, przy 4 osobach i taniej taryfie najlepiej wychodzi 300 litrowy zasobnik cwu.

Tak twierdzą ci, którzy nie mieli nigdy wodomierza na CWU.

Zasobnik można nagrzać 2, a jak ktoś tak jak ja myje się po 23 to nawet trzy razy na dobę w taniej strefie. Zużycie na cztery osoby CWU@55* nieliczni przekraczają 5m3 na miesiąc. A to mniej, niż 2x dziennie zagrzać 100l.

Większy zbiornik niższa temperatura = mniejsze straty. Woda o temperaturze pow. 40*C już jest gorąca a ta w okolicy 50*C to "wrzątek".

Prawo wymaga, by w punkcie poboru wody można było pobrać 55-60*. I tyle jest w blokach bo tego mieszkańcy pilnują, bo za taką wodę płacą.

Ma to sporo zalet. Jak ktoś lubi długie kąpiele, to jak mu woda wystygnie może wymienić albo 80% na taką o 45*, albo 20% o temperaturze 55*.

Większy zbiornik to większa powierzchnia=większe straty. Mniej więcej się kompensuje.