irekdk 27.08.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Założyłem nową instalację i podłączyłem naczynie przeponowe na CWU rurą PEX20. Układ napełniłem wodą ale mam wątpliwość. Cały układ się odpowietrzył, bo były odkręcone wszystkie krany w momencie napełniania układu wodą ale przecież w rurce i w naczyniu przeponowym zostało pewnie powietrze. Czy tak może być ? Czy dla naczynia, żeby rekompensować różnice ciśnień podczas nagrzewania wody w zasobniku, jest obojętne czy w rurce doprowadzającej i w samym naczyniu jest powietrze czy woda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.08.2019 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Dla skuteczności kompensacji nie ma znaczenia zapowietrzenie układu. Ma znaczenie właściwe ustawienie ciśnienia wstępnego w naczyniu przeponowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekdk 27.08.2019 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 To super. A jeśli chodzi o ciśnienie to w naczyniu fabrycznie wstępne jest 3 bary. Moja instalacja jest hydroforowa (studnia) ustawiona i działa w przedziale 2-4 barów. Zawór bezp. 6 bar. Czy tak będzie ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 27.08.2019 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 W instrukcji naczynia będziesz miał podane ile ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts