romekmazurski 27.08.2019 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Czas ocieplić dom, przeglądam różne fora i zbieram info? Robię dla siebie wieć mi zależy. Zastanawiam się nad wełną lub styropianem. Ktoś podrzucił żeby wziąć styropian Austrotherm, coś tam o nich słyszałem, wydawał mi się ok, firma zagraniczna, która trzyma jakość, Zresztą w materiałach reklamowych nadal chwalą się jakością, niestety obawiam się, że może to już nieaktualne .....Uwaga na stronie Głównego Urzędu Nadzoru Budowlanego jest wykaz kontroli materiałów budowlanych i co z niego wynika NIC DOBREGO....w 2018 r .na 8 kontroli styropianów Austrothermu 7 niespełniało deklarownych, kluczowych parametów. W 2019r, 2 badania kontrolne i jedno nie spełnia deklarownych parametrów. Co się dzieje? Wydawałoby się, że ausriacka firma nie powinna mieć problemów z jakością. technologia produkcji nie jest zbyt skomplikowana więc o co chodzi? Swoją drogą mają tupet opiwadając o wysokiej jakości swoich produktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.08.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Zresztą w materiałach reklamowych nadal chwalą się jakością, Znasz jakąś firmę, co robi inaczej? Dział marketingu wyleciałby z pracy. A, nie. Przepraszam. Znam jedną taką drukarnię (hasło reklamowa "Brzydko! Drogo! Nieterminowo!) Ale to wyjątek, co potwierdza regułę. Nie ma takiej prostej zależności, że co zagraniczne to dobre ani na odwrót. Każdy producent szuka swojego miejsca na rynku. Pozycjonują produkty na różnych półkach. To nie jest tak, że każdy chce robić najlepszy produkt (co zazwyczaj oznacza najdroższy). Wręcz przeciwnie - zazwyczaj chcą optymalizować zyski. Czyli produkować tanio sprzedając za tyle, żeby zyskać po drodze wmawiając klientom, że jakość jest wyższa niż wyglądałoby z ceny (albo że cena jest niższa, niż wynikałoby z jakości - ale mamy promocję). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 30.08.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Ja miałem bardzo dobre doświadczenia z Austrothermem ale to było kilka lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 10.09.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Poleciłbym ci wełnę FRONTROCK SUPER. Produkt dwugęstościowy z wierzchnią warstwą utwardzoną zabiezpieczającą przed uszkodzeniami mechanicznymi. Jak wiadomo wełna skalna jest niepalna (posiada najwyższą klasę reakcji na ogień A1) dzięki czemu nie przyczynia się do rozwoju pożaru. Paroprzepuszczalność z kolei zapewnia zapewnia zdrowy mikroklimat w pomieszczeniach pozwalając na swobodne przenikanie pary wodnej i odprowadzenie jej na zewnątrz. Warto dodać że wełna nie zmienia swoich parametrów w czasie, a więc przez cały okres użytkowania budynku jej parametry termiczne nie ulegną zmianie. Mimo iż może jest troche droższa to jednak warto rozważyć zastosowanie jej jako izolacje ścian zewnętrznych http://www.rockwool.pl/produkty/frontrock-super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts