Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wzrosty ciśnienia w układzie grzewczym

marcin93

Recommended Posts

witam,

mam kocioł olejowy Buderusa który przerobiłem wymieniając palnik na peletowy. Zauważyłem że, po ok roku użytkowania ciśnienie na manometrze od kotła powoli ale systematyczne wzrasta. Po wymianie naczynka przeponowego przez rok było ok. ale znów ciśnienie powoli zwiększa się proporcjonalnie do temperatury kotła . Jaka jest tego przyczyna? Czy mam wymieniać naczynie co roku? Może wystarczy upuszczanie nadmiaru wody z kaloryferów.

Ciśnienie w układzie jest ok 1 bara a w naczyniu przeponowym przed założeniem było jakieś 0,7. Z

A ile jest teraz jak "spuścisz ciśnienie" z instalacji? Co było kiedyś, kiedy problem nie występował nie ma znaczenia. Ważne jak jest teraz, gdy jest problem.

Kiedy problem nie występował to ciśnienie na manometrze kotła wynosiło 1 bar i nawet nie drgnęło.Od pewnego czasu zimą w czasie intensywnej pracy kotła powoli rosło nawet do 2,2 bara i wtedy kapało z zaworu bezpieczeństwa. Teraz kiedy przekracza 1,5 ja sam upuszczam wody zaworem albo przez kaloryfery.To irytujące.

Sprawdziłem. Ciśnienie w zimnym naczynku przeponowym wynosi 0,8 bara a na gorąco odrobinę więcej. czy to za dużo?

Chyba odrobinę za duże. Ale to dziwne, skoro przy montażu było niższe.

http://www.reflex.pl/porady/wzor-do-obliczenia-cisnienia-wstepnego-w-naczyniu-przeponowym-w-ukladach-grzewczych-i-chlodniczych.html

http://www.reflex.pl/porady/cisnienie-napelniania-instalacji-a-cisnienie-wstepne-w-naczyniu-przeponowym-w-ukladach-grzewczych-i-chlodniczych.html