marcin93 28.08.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 witam,mam kocioł olejowy Buderusa który przerobiłem wymieniając palnik na peletowy. Zauważyłem że, po ok roku użytkowania ciśnienie na manometrze od kotła powoli ale systematyczne wzrasta. Po wymianie naczynka przeponowego przez rok było ok. ale znów ciśnienie powoli zwiększa się proporcjonalnie do temperatury kotła . Jaka jest tego przyczyna? Czy mam wymieniać naczynie co roku? Może wystarczy upuszczanie nadmiaru wody z kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.08.2019 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 Jakie masz ciśnienie w instalacji, a jakie wstępne w naczyniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 28.08.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 Może wydać się to śmieszne , ale sprawdź zawór uzupełniania wody w układzie:yes: . Niekiedy usterka jest bardzo prozaiczna - spotkałem się już z takim objawem i zaworek był przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin93 29.08.2019 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 Ciśnienie w układzie jest ok 1 bara a w naczyniu przeponowym przed założeniem było jakieś 0,7. Zawory do dopuszczania wody są dwa i czyżby obydwa przepuszczały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.08.2019 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 Ciśnienie w układzie jest ok 1 bara a w naczyniu przeponowym przed założeniem było jakieś 0,7. Z A ile jest teraz jak "spuścisz ciśnienie" z instalacji? Co było kiedyś, kiedy problem nie występował nie ma znaczenia. Ważne jak jest teraz, gdy jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin93 29.08.2019 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 Kiedy problem nie występował to ciśnienie na manometrze kotła wynosiło 1 bar i nawet nie drgnęło.Od pewnego czasu zimą w czasie intensywnej pracy kotła powoli rosło nawet do 2,2 bara i wtedy kapało z zaworu bezpieczeństwa. Teraz kiedy przekracza 1,5 ja sam upuszczam wody zaworem albo przez kaloryfery.To irytujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.08.2019 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 To irytujące. Tak jak Twoje unikanie odpowiedzi na pytanie "Jakie jest teraz ciśnienie wstępne w naczyniu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin93 04.09.2019 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Sprawdziłem. Ciśnienie w zimnym naczynku przeponowym wynosi 0,8 bara a na gorąco odrobinę więcej. czy to za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2019 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Sprawdziłem. Ciśnienie w zimnym naczynku przeponowym wynosi 0,8 bara a na gorąco odrobinę więcej. czy to za dużo? Chyba odrobinę za duże. Ale to dziwne, skoro przy montażu było niższe. http://www.reflex.pl/porady/wzor-do-obliczenia-cisnienia-wstepnego-w-naczyniu-przeponowym-w-ukladach-grzewczych-i-chlodniczych.html http://www.reflex.pl/porady/cisnienie-napelniania-instalacji-a-cisnienie-wstepne-w-naczyniu-przeponowym-w-ukladach-grzewczych-i-chlodniczych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts