Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno domu w stanie surowym (1 z 4) prosba o porady bardziej doswiadczonych

vilano

Recommended Posts

Mi się wydaje że z Wykończeniówką to mają problemy ludzie którzy są perfekcjonistami typu wybieram kafelki do łazienki przez rok. Potem spać nie mogę bo kafelkarz położył "wymarzone" kafle o 2mm nierówno... Z takim podejściem to każdy etap może być koszmarem.

Tia... Wykończyłeś już?

Optymista. U mnie z nieprzewidzianych przestojów, to pogoda (mróz - no, powiedzmy że do przewidzenia, ale bo praktycznie pewne, że będzie, nie wiadomo kiedy - i jak tu ustawiać ekipy?). Potem niespodziewanie długie oczekiwanie na okna - bo akurat żniwa mieli i fabryka ledwo wyrabiała, ale monterzy całkiem nie wyrabiali. Przy montażu okazało się, że jedno okno uszkodzone... I trzeba czekać - no, jak najszybciej. Ale czy ekipy od instalacji, tynków, elewacji poczekają? Potem jeden elektryk sam sobie poszedł (bo mu rusztowania które zwiozła ekipa od elewacji przeszkadzały kopać WLZ - ale zero chęci rozwiązania problemu, tylko zwykłe "nie robię, do widzenia", a wina była częściowo jego, bo się spóźnił o dwa dni, a miał wtedy czysty plac). Potem szukanie kolejnych. Ekipa od tynków poczeka? Oby. Potem wykończeniówka - nauczony z dużym wyprzedzeniem umawiam. I jeden mi gdzieś po dwóch miesiącach odpowiada, że jednak nie, bo za daleko ma i nie mam zajęcia dla części ekipy od kartongipsów, bo nie ma poddasza. Inny miesiąc później nie wyrabia bo mu pracownicy do Niemiec uciekli. Że za dwa tygodnie będzie wiedział, czy/kiedy może przyjść do mnie. Dzwonię - nie da rady, bo sam jedzie do Niemiec. I szukanie na gwałt. Potem płytki seryjnie pękały - i musiałem domawiać (minimum tydzień czekania na dostawę). Zamówiłem parapety - przyszły o centymetr cieńsze, niż zamawiałem. OK, stolarnia wymieni. Niezwłocznie. I trzy tygodnie czekania. I tak poślizg za poślizgiem.