Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nurek_ napisał:
Kolejny raz powtórzę: jeśli ktoś pyta z czego budować to rozumiem, ze pyta o materiał na ściany. I koszt materiału na ściany to te około 5% całkowitych kosztów. Oczywistym jest, że całość materiału to znacznie, znacznie więcej, Ameryki nie odkryliście...

nie kłóć się z nimi, bo to nie ma sensu ;)

ja od razu jakoś zrozumiałem, o co chodzi z tymi 5% no ale jak jest okazja, żeby trochę się podroczyć...to Ci dwaj są w tym mistrzami :D a na forum jestem krótko.

jeden to mistrz tabelek i wykresów, drugi - najtańszej budowy na świecie :lol2:

• 2 months później...

Witam

Podłączę się do tematu. W przyszłym roku planuję budowę domu pasywnego. Trochę już zagłębiłem się w temat i chciałbym dowiedzieć się co myślicie o takim rozwiązaniu?

Powierzchnia ok. 180 m2, piętrowy z płaskim dachem, kwadrat lub prostokąt o regularnym obrysie. Ściany zewnętrzne z silki 24 cm + ocieplenie 30 cm, działowe silka 18. Stropy gotowe teriva, elewacja zwykły tynk. Ogrzewanie elektryczne, w pokojach grzejniki + podłogówka w łazienkach + fotowoltaika. Rekuperacja mechaniczna + GWC. Mój budżet na doprowadzenie tego do stanu deweloperskiego to ok. 350000 złotych.

MND napisał:
Witam

Podłączę się do tematu. W przyszłym roku planuję budowę domu pasywnego. Trochę już zagłębiłem się w temat i chciałbym dowiedzieć się co myślicie o takim rozwiązaniu?

Powierzchnia ok. 180 m2, piętrowy z płaskim dachem, kwadrat lub prostokąt o regularnym obrysie. Ściany zewnętrzne z silki 24 cm + ocieplenie 30 cm, działowe silka 18. Stropy gotowe teriva, elewacja zwykły tynk. Ogrzewanie elektryczne, w pokojach grzejniki + podłogówka w łazienkach + fotowoltaika. Rekuperacja mechaniczna + GWC. Mój budżet na doprowadzenie tego do stanu deweloperskiego to ok. 350000 złotych.

Rozwiazanie okej. Na podstawie tego co napisałeś możesz się zmieścić w zarówno w 300 tys jak i nie zmieścić w 600 tys.

Choć obecnie chyba samego ogrzewania elektrycznego zrobić nie można.

Tak czy inaczej powodzenia życzę.

MND napisał:
Mój budżet na doprowadzenie tego do stanu deweloperskiego to ok. 350000 złotych.

Bez szans. Przy silce dodaj jeszcze płytę fundamentową. Grzejąc prądem nie uzyskasz wymaganego EP a uwzględnianie PV w jego liczeniu jest co najmniej wątpliwe. Mieszanie podłogówki z kaloryferami to najdroższe i najbardziej skomplikowane rozwiązanie. Łatwo o błędy projektowe i wykonawcze.

MPZP pozwala na płaski dach?

olej PC i wtedy i fotowoltaika ci niepotrzebna.

Najprościej, CO na gaz i podłogówka w całym domu.

czy 150m2 czy 180m2 to zależy od projektu i tego ile chcesz robić własnymi ręcami. Jak chcesz żeby budowała firma to spytaj się w jakieś jednej czy drugiej ile u nich stan deweloperski średnio za m2. I wtedy będziesz wiedział ile mniej więcej m2 szukać.

Ok, dzięki za podpowiedź. A jak wyglądają koszty ogrzewania jeśli można spytać?

Generalnie wykończenie domu biorę praktycznie całe na klatę, jedynie położenie parkietu zostawię fachowcowi. Przeglądałem oferty firm i wahają się od 2300 nawet do 3500 tysiaca złotych za stan deweloperski, także rozstrzał jest duży. Biorąc oczywiscie pod uwagę na fakt, że ceny dotyczą domów z dachem dwuspadowym.

Według mnie gdybym dysponował mocno ograniczonym budżetem to poszedł bym w dom szkieletowy . Dlaczego ?

Bo można sporo prac wykonać samemu szczególnie przy parterówce , fundamenty też można ograniczyć do minimum , można nawet wykonać je w formie słupów .

Są firmy które wykonują szkielety w tym systemie do samodzielnego montażu, można też zamówić z montażem . Przy takim szkielecie nawet jak się nie ma wielkiego pojęcia sporo można wykonać samemu . izolacja ścian, elewacja , jest wiele możliwości ograniczenia kosztów. Jeżeli pójdziemy w deweloperkę to można co najwyżej wybierać w tańszych wykonawcach ale myślę że zejście poniżej 3000 za m2 z przyłączami , fundamentem itd może być trudne.

MND napisał:
Ok, dzięki za podpowiedź. A jak wyglądają koszty ogrzewania jeśli można spytać?

Generalnie wykończenie domu biorę praktycznie całe na klatę, jedynie położenie parkietu zostawię fachowcowi. Przeglądałem oferty firm i wahają się od 2300 nawet do 3500 tysiaca złotych za stan deweloperski, także rozstrzał jest duży. Biorąc oczywiscie pod uwagę na fakt, że ceny dotyczą domów z dachem dwuspadowym.

no i masz odpowiedź. Dokładniejszą wycenę dostaniesz jak pokażesz projekt.Jak dobrze zbudujesz i dasz 30 cm styropianu ogrzewaniem się nie przejmuj.

MND napisał:
Szczerze, nie patrzyłem na to w ten sposób. A co mógłbyś polecić jako alternatywę na ściany działowe?

Normalnie, 12 jak każdy. Dawanie 18 na działówki to gruba przesada , ja mam z tego konstrukcyjne (jak połowa forum budująca z silikatów). Poza tym umknęło ci, że po drodze masz jeszcze 15-stki.

• 2 weeks później...