Pytajnick 02.09.2019 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Witam. Jak zapewne wiecie, przepisy określają odległości w jakich wyrzutnia WM ma byś umieszczona od okien. Tylko..trochę lat te przepisy mają i ciekaw jestem, czy w przypadku posiadanie okien nieotwieralnych również mają sens ich zastosowania ? Pytam, bo pasowało by mi umieścić wyrzutnię w podbitce bo nie chcę dziurawić dachu. Jeśli ktoś ma wiedzą czy zna jakiś przepis w tym temacie, to poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 02.09.2019 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 (edytowane) Witam. Jak zapewne wiecie, przepisy określają odległości w jakich wyrzutnia WM ma byś umieszczona od okien. Tylko..trochę lat te przepisy mają i ciekaw jestem, czy w przypadku posiadanie okien nieotwieralnych również mają sens ich zastosowania ? Pytam, bo pasowało by mi umieścić wyrzutnię w podbitce bo nie chcę dziurawić dachu. Jeśli ktoś ma wiedzą czy zna jakiś przepis w tym temacie, to poproszę Szklenie nieotwieralne, jeśli nie pełni funkcji wentylacji nie jest "oknem" w myśl PN-ISO 6707-1:2008. Powietrze z wyrzutni nie przejdzie przez stałą szybę, więc ta wyrzutnia nie oddziałuje na to przeszklenie. Edytowane 2 Września 2019 przez Lew2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.09.2019 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Szklenie nieotwieralne, jeśli nie pełni funkcji wentylacji nie jest "oknem" w myśl PN-ISO 6707-1:2008. Powietrze z wyrzutni nie przejdzie przez stałą szybę, więc ta wyrzutnia nie oddziałuje na to przeszklenie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukkasz 05.09.2019 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Miałem podobny dylemat. Przy rozmowie z projektantem upierał się on że jest to "okno" i się nie da nic zrobić. Ostatecznie nie mam "nieotwieranego okna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 08.09.2019 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Miałem podobny dylemat. Przy rozmowie z projektantem upierał się on że jest to "okno" i się nie da nic zrobić. Ostatecznie nie mam "nieotwieranego okna" Pytanie, kiedy to było, gdy on się upierał. W starych warunkach technicznych były pojęcia "otworu okiennego", "otworu drzwiowego". Nikt do końca nie wiedział co to jest, bo te pojęcia poza Rozporządzeniem WT nie występowały w żadnych innych przepisach. Ale sądy wymyśliły sobie swoje interpretacje do tych przepisów - dodajmy interpretacje sprzeczne z logiką oraz zapóźnione technologicznie o 30 lat. W 2018 zmieniono Warunki Techniczne i wyjaśniono dokładnie co, i dlaczego zmieniono. Interpretacje sądów - na szczęście - zostały unicestwione, bo posługiwały się numerami ustępów, a nowe ustępy zawierają zupełnie inne treści pod tymi samymi numerami. Więc, pytanie czy twój projektant mówił, że to jest "okno" przed 1 stycznia 2018, czy po? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukkasz 11.09.2019 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Pytanie, kiedy to było, gdy on się upierał. W starych warunkach technicznych były pojęcia "otworu okiennego", "otworu drzwiowego". Nikt do końca nie wiedział co to jest, bo te pojęcia poza Rozporządzeniem WT nie występowały w żadnych innych przepisach. Ale sądy wymyśliły sobie swoje interpretacje do tych przepisów - dodajmy interpretacje sprzeczne z logiką oraz zapóźnione technologicznie o 30 lat. W 2018 zmieniono Warunki Techniczne i wyjaśniono dokładnie co, i dlaczego zmieniono. Interpretacje sądów - na szczęście - zostały unicestwione, bo posługiwały się numerami ustępów, a nowe ustępy zawierają zupełnie inne treści pod tymi samymi numerami. Więc, pytanie czy twój projektant mówił, że to jest "okno" przed 1 stycznia 2018, czy po? Zdecydowanie po 1 stycznia 2018. Kwestia tego okna była uzgadniana latem 2018, a jesienią projekt był oddany do starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 11.09.2019 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Nie widzę problemu. Rób wyrzutnię tam gdzie Ci pasuje. Po pierwsze na zdrowy i niezdrowy rozum taka wyrzutnia nie ma wpływu na fasadę szklaną (nie okno!), no bo powietrze przez taką fasadę szklaną przecież nie przechodzi. Po drugie jest to zgodne z obecnymi przepisami - niezależnie od tego co mówi Twój projektant. Po trzecie nikt Ci tego nie będzie sprawdzał, a nawet jakby chciał (myślę o kontroli z PINB), to z reguły oni nie znają przepisów i ich nie pamiętają - pamiętają tylko podstawowe i to w treści sprzed 10 lat. Umiejscowienie wyrzutni jest zmianą nieistotną - ba, zwykle (tak jak u mnie) nie ma umiejscowienia wyrzutni na projekcie składanym do starostwa, więc nie jest to żadna "zmiana", no bo jej nie było. Wierci się tam, gdzie instalatorowi pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts