Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik na wodę

busy_beaver

Recommended Posts

Wymyśliłem sobie, że podepnę drenaż i rynny do zbiornika (ok 7m3) - oczywiście osobnymi rurami.

Za zbiornikiem wykonam przelew (albo studnia rozsączające albo rura fi 0,6x3 m).

Mam jednak dylemat jaki zbiornik wziąć tańszy betonowy (krótsza gwarancja) czy droższy z tworzywa (dłuższa gwarancja).

Po zbiornikach nikt jeździć nie będzie, więc o wytrzymałość się nie obawiam .

Ktoś stał przed takim dylematem i pomoże.

Miałem ten sam dylemat i zdecydowałem się na betonowy, ze względu na cenę. Ponadto w tym z tworzywa trudniej się uszczelnia przejścia, problem z przymocowaniem czujników poziomu oraz jest zagrożony zgnieceniem przez ziemię. Zbiornik z tworzywa ma przewagę, że jest lżejszy w transporcie oraz że woda nie zawiera wapnia (w betonowym woda wypłukuje wapń z betonu).
  • Like 1

Miałem ten sam dylemat i zdecydowałem się na betonowy, ze względu na cenę. Ponadto w tym z tworzywa trudniej się uszczelnia przejścia, problem z przymocowaniem czujników poziomu oraz jest zagrożony zgnieceniem przez ziemię. Zbiornik z tworzywa ma przewagę, że jest lżejszy w transporcie oraz że woda nie zawiera wapnia (w betonowym woda wypłukuje wapń z betonu).

Dzięki, właśnie na takie komentarze praktyków liczyłem.

Zdecydowanie lepiej betonowy. Moje pytanie do Ciebie, czy zdecydowałeś się na wycięcie dna w zbiorniku, ewentualnie zrobienie w nim dziur? Jeżeli tak to pamiętaj by odpowiednio przygotować podłoże. Jaki masz grunt?

Poza tym odnośnie wody opadowej z dachu to przed zbiornikiem zrób tzw. studzienkę osadnikową. Dodatkowo na końcu drenu studzienkę z odpowietrznikiem- przelewową. Podobny przelew, ale trochę wyżej w stosunku do tego na końcu drenażu zrobiłem u siebie również od głównego zbiornika (8.5m3).

Dren pamiętaj by kupić w agrowłukninie i obsypać karmieniem frakcji minimum 30-70mm. Tą całość najlepiej jeszcze obwinąć agrowlukniną, ale mi się już nie chciało tego robić ;)

I pamiętaj że nie zaleca się by dren fundamentowy i deszczówka szły do tego samego zbiornika. Idzie to zrobić, ale trzeba dobrze pomyśleć by nie było najmniejszego ryzyka zalania fundamentów. A jest to trudne w takim wypadku bo zazwyczaj deszczówka idzie nad drenażem fundamentowym.

Nie będę wycinał otworów w zbiorniku. Chciałbym magazynować w nim wodę z drenażu i rynien.

Zbiornik ma stać na podsypce z żwiru w geowłókninie do którego będzie podpięta rura z przelewu.

A na jakiej wysokości chcesz wprowadzić do tego zbiornika deszczówkę, a na jakiej drenaż fundamentowy?

Gdzie Ty chcesz ten przelew podpiąć, pod zbiornik? Jeżeli tak to 100% będą momenty, że ten przelew nie będzie Funkcjonował i to z kilku możliwych, niezależnych powodów.

Tak bym to widział:

[ATTACH=CONFIG]434268[/ATTACH]

Kolego! Za dużo by pisać,a czasu szkoda, więc dam Ci dobrą radę- zatrudnij proszę specjalistę do wykonania tej instalacji, bo to co zaprezentowałeś na schemacie to nadawałoby się na temat wykładu pt. "Jak nie wykonywać instalacji odwodnienia dachu- podstawowe błędy".