Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stare drewniane drzwi i ościeżnica

Recommended Posts

witam

planuję remont starego domu i natknąłem się na problem drzwi

nie wiem co z nimi zrobić

drzwi są niewymiarowe, więc łatwa wymiana nie wchodzi w grę

drzwi jak i ościeżnica pokryte są farbą olejną, nie wiem czy nadają się do renowacji

Jakie macie pomysły i wskazówki na rozwiązanie tego ' problemu ' ?

do wymiany, renowacji, jakie metody ? z góry dziękuję za każdą odpowiedź

dodaję załączniki

69413701_972558746419527_5452144447477252096_n.jpg

69835358_426292764910463_90735350246277120_n.jpg

70282597_479970172825111_7668584272155901952_n.jpg

Nadawac sie nadaja do renowacji. Pytanie jaki efekt chcesz uzyskac.

Ja bym sie zastanowil, czy te poddac renowacji (o ile masz czas sam to zrobic), czy nie lepiej zamowic na wymiar. Renowacja bedzie dosc zmudna. Gdy usuniesz powloke lakiernicza, to moze sie okazac, ze trzeba bedzie szpachlowac, uzupelniac ubytki. Bardzo mozolna praca i w sumie nie wiadomo na jak dlugo.

Wszystko kwestia finansow.

Pozdrawiam,

Pawel

• 1 month później...
Jakby oskrobać, oczyścić te drzwi, a później pomalować ją taką farbą, która daje efekt bielonego starego drewna to może by to fajnie wyglądało. Chodzi mi o takie coś jak na zdjęciu. Taką mam na to wizję aczkolwiek może warto pomyśleć o wymianie, bo tak jak stezu napisał to mozolna praca przy ratowaniu starych drzwi.

pobrane.jpg

Jakby oskrobać, oczyścić te drzwi, a później pomalować ją taką farbą, która daje efekt bielonego starego drewna to może by to fajnie wyglądało. Chodzi mi o takie coś jak na zdjęciu. Taką mam na to wizję aczkolwiek może warto pomyśleć o wymianie, bo tak jak stezu napisał to mozolna praca przy ratowaniu starych drzwi.

Szukaj porad na kanałach specjalistycznych. Ostatnio widziałem takie elementy w domu: pomalowane, potraktowane specjalną farbą "postarzającą" i zabezpieczone lakierem. Efekt - bezcenny. I bezwartościowy, bo przy remoncie wszystkie te rzeczy wylądowały przy śmietniku... :(

Zależy co chcesz zrobić. Renowacja to jedna droga. Czyli to co wszyscy już napisali. Zdarcie powłoki i nałożenie innej. Druga opcja to wyrwanie tych drzwi i zmniejszenie otworu pod "standard" i montaż drzwi fabrycznych (tu uważaj, bo ościeżnice w bardzo starych drzwiach mogą być czymś w rodzaju nadproża - ja kilka razy zetknąłem się z tym). Inna opcja to wyrwanie starych drzwi i zamówienie np. u stolarza drzwi nowych pod wymiar.