wania322 02.09.2019 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 witam planuję remont starego domu i natknąłem się na problem drzwi nie wiem co z nimi zrobić drzwi są niewymiarowe, więc łatwa wymiana nie wchodzi w grę drzwi jak i ościeżnica pokryte są farbą olejną, nie wiem czy nadają się do renowacji Jakie macie pomysły i wskazówki na rozwiązanie tego ' problemu ' ? do wymiany, renowacji, jakie metody ? z góry dziękuję za każdą odpowiedź dodaję załączniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.09.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Różnie ludzie robią. Skrobią, czyszczą papierem, opalają farbę. Malują. Być może są też metody chemiczne. Pytaj w odpowiednich sklepach z farbami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stezu 04.09.2019 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Nadawac sie nadaja do renowacji. Pytanie jaki efekt chcesz uzyskac.Ja bym sie zastanowil, czy te poddac renowacji (o ile masz czas sam to zrobic), czy nie lepiej zamowic na wymiar. Renowacja bedzie dosc zmudna. Gdy usuniesz powloke lakiernicza, to moze sie okazac, ze trzeba bedzie szpachlowac, uzupelniac ubytki. Bardzo mozolna praca i w sumie nie wiadomo na jak dlugo. Wszystko kwestia finansow. Pozdrawiam,Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikta13 10.10.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Jakby oskrobać, oczyścić te drzwi, a później pomalować ją taką farbą, która daje efekt bielonego starego drewna to może by to fajnie wyglądało. Chodzi mi o takie coś jak na zdjęciu. Taką mam na to wizję aczkolwiek może warto pomyśleć o wymianie, bo tak jak stezu napisał to mozolna praca przy ratowaniu starych drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 10.10.2019 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2019 Jakby oskrobać, oczyścić te drzwi, a później pomalować ją taką farbą, która daje efekt bielonego starego drewna to może by to fajnie wyglądało. Chodzi mi o takie coś jak na zdjęciu. Taką mam na to wizję aczkolwiek może warto pomyśleć o wymianie, bo tak jak stezu napisał to mozolna praca przy ratowaniu starych drzwi. Szukaj porad na kanałach specjalistycznych. Ostatnio widziałem takie elementy w domu: pomalowane, potraktowane specjalną farbą "postarzającą" i zabezpieczone lakierem. Efekt - bezcenny. I bezwartościowy, bo przy remoncie wszystkie te rzeczy wylądowały przy śmietniku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 18.10.2019 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Zależy co chcesz zrobić. Renowacja to jedna droga. Czyli to co wszyscy już napisali. Zdarcie powłoki i nałożenie innej. Druga opcja to wyrwanie tych drzwi i zmniejszenie otworu pod "standard" i montaż drzwi fabrycznych (tu uważaj, bo ościeżnice w bardzo starych drzwiach mogą być czymś w rodzaju nadproża - ja kilka razy zetknąłem się z tym). Inna opcja to wyrwanie starych drzwi i zamówienie np. u stolarza drzwi nowych pod wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.10.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Nowe drzwi to marny pomysł. Tandeta versus solidna tradycja. Kiedyś kobietka się uparła na wymianę, stolarz migiem się sprawił, lecz do solidnych 125-letnich drzwi nie ma porównania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts