jesper 07.09.2019 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Zastanawiam się nad zakupem domu z lat '50 o powierzchni 120m2 znajdującego się na działce 800m2. Dom jest dwupoziomowy z częściowym podpiwniczeniem (kotłownia). Na każdym piętrze jest łazienka i kuchnia. Na działce jest małe pomieszczenie gospodarcze i garaż. Dom ogrzewany jest piecem na miał, w piwnicy jest bojler elektryczny. Okna PCV. Na dachu nowa dachówka ceramiczna. Dom zbudowany z cegły i otynkowany. Całość wydaje się atrakcyjna ze względu na położenie i infrastrukturę (małe miasteczko). Zakładam, że do remontu będzie całe wnętrze, tj. podłogi, ściany, sufity, zrobienie kuchni i łazienki od zera. Wymieniłbym też piec i bojler na coś nowocześniejszego, np. gaz (przyłącze w drodze). Nie wiem jak reszta instalacji. Pytanie brzmi ile może wynieść remont takiego domu lub jakich fachowców wezwać żeby prześwietlić cały budynek i zrobić zgrubny kosztorys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuhajbej 07.09.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Właśnie zakończyłem remont takiego budynku. W skrócie - spisałem zakres prac, dałem do wyceny kilku wykonawcom, ponieważ ingerowałem w ściany konstrukcyjnezostał wykonany projekt z pozwoleniem na budowę, skorzystałem na maxa z programu czyste powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesper 07.09.2019 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 A skąd wiedziałeś jaki zakres prac należy wykonać? Znasz się*na tym, czy ktoś sprawdził i doradził? Bo ja raczej jestem zielony w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuhajbej 07.09.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 W prawdzie nie jestem budowlańcem, ale po lekturze tego forum, sam potrafiłem określić zakres prac niezbędnych do wykonania biorąc pod uwagę stan techniczny budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.09.2019 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Jakie były wartości na kosztorysach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.09.2019 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Instalacje chyba też do wymiany? Kanalizacja - żeliwo. Woda - nawet jeśli nie kapie to niebawem będzie, szanse rosną wprost proporcjonalnie do kosztu nowej glazury. Prąd - bo aluminium, w latach 50 miedź była reglamentowana. Zostaje solidny budynek (chyba? o ile nie ma wilgoci i nie pachnie brzydko) i może dach o ile dobra dachówka. Pytanie: co z wentylacją jeśli będzie wymiana okien na bardziej szczelne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 08.09.2019 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 A ja sobie sam zrobiłem kompletne ogrzewanie podłogowe ,sam sobie zmieniałem pomieszczenia i w sumie to sam sobie obrabiałem okna po wymianie przez tzw firmę (partacze ) sam sobie dociepliłem budynek styropianem grafitowym ,sam sobie dociepliłem poddasze 30cm wełną i żadnych kosztorysów nie robiłem ,wyszło to pewnie 3 razy taniej niż bym miał bulić partaczom , jedynie zmiana dachu zrobiła mi firma (porządna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts