Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Za długi strop

Recommended Posts

Witam

Proszę o poradę. Odebrałem dom od dewelopera i strop na poddaszu nieużytkowym wychodzi około 3 cm poza klatkę schodową.Chcę na tej części wybudować ściankę z G-K i ścianka by musiała wychodzić te 3 cm na dziurę nad klatką schodową. Ten fragment deweloper powinien skuć aby ściana licowała się ze stropem? Póki co słyszałem że to poddasze nieużytkowe itp, że tak może być... Jak to jest z punktu prawa budowlanego?

strop.jpg

Powinno być tak wykonane jak było zaprojektowane.

Sprawdź jeżeli masz taką możliwość.

Możliwe że to jest fragment wieńca a nie stropu (koniec lub bok stropu) i nie można skuć ze względu na otulinę prętów.

A może jest to zwykły błąd w ustawieniu szalunku i można skuć.

Co mówi deweloper na ten temat ?

Poddasze nieużytkowe tylko z nazwy;) 70m po podłodze, a 45 m użytkowe. Deweloper nie wliczal do metrażu. Strop filigran na całej powierzchni. Teraz pytanie czy walczyć z deweloperem czy w niczym te 3 cm nie będzie przeszkadzać...

Co z tego że filigran jak w nim może stali nie być?

Deweloper wybudował pow 45m2 i nie liczy jej do sprzedaży, normalnie bajka.... Gdzie jest haczyk?

2.65 plus strop czyli około 3 m.

Strop masz 35cm? To pewnie jest w nim z 10 albo i 15cm styropianu? A to pewnie oznacza, że połacie za słabo izolowane, żeby poddasze mogło być uznane za ogrzewane i dopiero razem z izolacja stropu spełnia warunki z rozporządzenia w sprawie WT.

Napisałem około. Strop sam z 25 cm. Nie ma w nim styropianu a dach Robena z 20 cm wełny.

20cm wełny 0,037 daje na połaci U=0,223 a to nie spełnia wymogu nawet WT2014 (0,20 a jak pozwolenie z 2017 lub nowsze to minimum 0,18 ).

Odbierając od dewelopera powinieneś szukać dziury w całym. Nie ma nic za darmo.

Prawo budowlane określa wiele rzeczy których, jak widać, nie sprawdziłeś. Nie określa jaka ma być długość stropu. To precyzuje projekt i tam szukaj odpowiedzi na swoje pytanie.

25cm stropu filigran to z kolei bardzo dużo. Możliwe, że ma taką grubość - ale zwłaszcza przy deweloperce, gdzie szuka się oszczędności na każdym kroku, nieprawdopodobne.

Edytowane przez Kaizen

To powinno być 25 cm wełny conajmiej? Teraz się zastanawiam jak jest projekt z 20 cm dociepleniem to jak dostają pozwolenie na budowę? Nie sprawdzają tego?

A ja się zastanawiam jak do odbioru i podatków zgłaszasz taki gratis 45m2 ? Co na to urząd ktory nalicza podatki , wydano pozwolenia na 70m2 do podatku idzie 115..... czy idzie 70 bo 45 w gratisie .............

Edit

Może zerknij do PB ile kosztuje legalizacja samowoli budowlanej wtedy przejrzysz na oczy.

Edytowane przez jajmar