Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom przy wiosennej 17 KRK jak zbroić strop?

Recommended Posts

Witam. Z góry przepraszam za laizm. Jestem na etapie szalowania stropu, następnym krokiem będzie zbrojenie stropu. I tu moje pytanie, a konkretnie prośba do fachowców znających temat, mam strasznie uproszczony projekt zbrojenia ( dla laika ciężki do rozszyfrowania ) czy na forum jest osoba, która mogłaby rozysować ów zbrojenie? Niestety nie wiem jak dołączyć zdjęcia z opisem zbrojenia.

5.jpg

4.jpg

3.jpg

2.jpg

1.jpg

Edytowane przez Milonn
załączniki

Witam. Z góry przepraszam za laizm. Jestem na etapie szalowania stropu, następnym krokiem będzie zbrojenie stropu. I tu moje pytanie, a konkretnie prośba do fachowców znających temat, mam strasznie uproszczony projekt zbrojenia ( dla laika ciężki do rozszyfrowania ) czy na forum jest osoba, która mogłaby rozysować ów zbrojenie? Niestety nie wiem jak dołączyć zdjęcia z opisem zbrojenia.

Zdajesz sobie sprawę że po tak precyzyjnej dawce informacji najbardziej kompetentnym człowiekiem jest Wróżbita Maciej. Postaraj się wrzucić jakieś rysunki to może ktoś pomoże. Z drugiej strony sądząc po tym co piszesz gratuluję odwagi robienia tego samemu. W najgorszym przypadku podpytaj się kierbuda powinien pomóc i w razie czego wyjaśnić na miejscu.

Od rozszyfrowania takiej dokumentacji jest KB i projektant.

W opisie i na rysunku chyba nie ma rozstawu #12 co 12x12 cm?

Dlaczego więc KB tak proponuje? Policzył ile to będzie kosztowało więcej?

Może lepiej było dać 1-2 tys. więcej na dobrą dokumentację a nie na nietrafione propozycje KB.

• 4 weeks później...

Ja już po zalaniu wszystkich stropów, masz prawie taki sam nad częścią mieszkalną . Niestety jak na złość nie zrobiłem akurat zdjęcia tego stropu jak był zbrojony.

Uważaj na strop nad schodami żeby nie za nisko zrobili bo u mnie jest tylko 2 m. Wystarczyło zrobić 10-20 cm dalej nadproże co z resztą jest w planie.

Tak na marginesie dokumentacja do tych domów jest dość skromna i pozostawia wiele na barkach doświadczenia ekipy. Jak będzie jakaś początkująca to nie zbudują dobrze tego domu.