wotik 09.09.2019 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Witam Chciałbym zabezpieczyć nowe drewno altanki (podłoga, ścianki, słupy) ale chciałbym uzyskać rady tych którzy to już robili. Docelowo ma to być jakiś jasny kolor przez który będzie widać fakturę drewna. I teraz nie wiem czy najpierw powinienem potraktować to drewno impregnatem bezbarwnym, a następnie nanieść jakiś preparat dekoracyjny, czy lepiej będzie nanieść tylko jakiś gotowy preparat ochronno-dekoracyjny. Pytanie do tych co to już robili u siebie. Co się najlepiej sprawdza? Czym robiliście (chciałbym aby pomiędzy konserwacjami było przynajmniej 3-4 lata). Cenowo nie musi być najtaniej, ale żeby też z butów nie wyrwało... pozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 09.09.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Ja u siebie wszystkie elementy drewniane maluje Remmersem, Pierwsza warstwa to impregnat bezbarwny kolejne warstwy to kolor. Dopiero 2 rok mam drewno tak zabezpieczone i nie widzę różnicy względem początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.09.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Mam domek w lesie. Główną część pociągnąłem sadolinem (base a potem lakierobejcą) ponad 8 lat temu. Wcześniej też była pociągnięta czymś podobnym - najgorzej drewno wyglądało od północy bo zaczynało sinieć. Część domku była dobudowana później i pociągnięta lakierem. Nie wiem, ile ten lakier ma - co najmniej 10 lat. Nie widzę żadnych przesłanek do odświeżania czy konserwacji ani tej lakierowanej, ani lakierobejcowanej części. Pewnie z jednej strony drewno ma tam łatwiej, bo słońca niewiele. Ale z drugiej ma ciężko, bo wilgoć non stop. Jak chcesz bardziej naturalnie (i w wyglądzie, i faktycznie) to zastosuj olej do tarasów - ale częściej trzeba będzie odświeżać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts