Kelt 09.09.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Dzień dobry, Chciałem prosić o radę odnośnie szlifowania tynków cementowo-wapiennych. Zaraz po tynkowaniu i wyschnięciu został taki piasek. Pomyślałem żeby to przetrzeć na gładko żyrafą, pożyczyłem od znajomego i zacząłem szukać jak to się robi Szukałem na forum muratora oraz w innych miejscach w internecie odnośnie tego tematu i generalnie nie spotkałem się żeby ktoś używał żyraf do takiego tynku - raczej do gipsowych. Pytałem tynkarzy, powiedzieli żeby przetrzeć szeroką listwą/packą metalową czy czymś podobnym tylko aby usunąć luźny piasek i to od razu malować (grunt+farba). Pytałem kierownika budowy i uważa, że to przerost formy nad treścią (ta żyrafa), ale że można użyć jak bardzo chcę - obawia się trochę czy nie zrobię tam jakiś dziur nieumiejętnym szlifowaniem. Pytałem kuzyna, który też jest na podobnym etapie budowy, ma tynki takie same jak ja (ten sam producent i ten sam wykonawca) on używał tej żyrafy (tej samej swoją drogą) Z tego co poczytałem na internecie to wykorzystuje się żyrafy raczej w sytuacjach kiedy tynki są krzywe, a u mnie (jak i u kuzyna) zrobili ładnie i proste. Dlatego mam prośbę o radę czy ta żyrafa to nie jest trochę przesada? Tynk jest ładny, gładki (jak dla mnie) - faktycznie ten piasek jest do ściągnięcia (ale to nawet ręką schodzi po przetarciu). Jeśli jednak żyrafa to jaki papier ścierny? Z góry dziękuję za cenne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 09.09.2019 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Jeśli nie wiesz jak użyć żyrafy to możesz rzeczywiście narobić kłopotów. Jeśli wytrzesz w jednym miejscu to zacznie sypać się piasek. ( pisze o cem wap maszynowych). Weź packę do szlifowania z papierem 150-180 i delikatnie tylko przecierasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.09.2019 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 (edytowane) Jak masz porządny tynk z warstwą piasku kwarcowego na wierzchu to żyrafą tylko ją zedrzesz. Leciutko tylko papierem ściernym ręcznie przetrzyj.Najwygodniej pacą na kiju - tu nie trzeba ani siły,ani dużo trzeć. Chodzi tylko o ruszenie wystających ziarenek. Papier (czy lepiej płótno - bo papier błyskawicznie się przeciera) dosyć gruby wystarczy 120. Jak masz 80 to też może być. Edytowane 9 Września 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 09.09.2019 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2019 zamieć miotłą i zagruntuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kelt 21.10.2019 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2019 Dzień dobry, Dziękuję za porady. Ostatecznie zrobiłem to właśnie przy pomocy tych siatek ściernych. Zostawiam dla potomności wnioski z tej pracy: -Trzeba kupić dużo siatek ściernych. Kupiłem 2 paczki (po 5 szt w każdej) to ledwo starczyło na 1 pomieszczenie. Później jak nabrałem wprawy do zużycie było mniejsze, ale ogólnie to w sumie z 70-80 sztuk zużyłem (14-16 paczek) -Koniecznie kupić taką packę do założenia tej siatki na packę i do niej kijek z wydłużanym teleskopem (który służy też do założenia później wałka do malowania). Tym "zestawem" ścierałem wszystkie sufity z poziomu podłogi. Polecam.-Jest wersja tej packi bez kija do zakładania tych siatek ale nie polecam z powodu szybkiego przecierania się siatek na krawędziach odpadała (urywała się). Może robiłem coś źle - sam nie wiem. Odłożyłem to i wszystkie ściany boczne zrobiłem ręcznie przecierając w rękawiczkach dłonią po ścianach z tą siatką.-kupiłem siatki 120, 100 i 80. Każda dobra. 80 służyła najdłużej, najwolniej się ścierała, zbierała najwięcej materiału. Miała też największy opór przy tarciu sufitu (trudno to szło). Różnicy w finalnym wyglądzie/gładkości między 120, a 80 jako laik nie zauważyłem. Przerobiłem w ten sposób 220 m2 (powierzchni domu na rzucie z góry). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 22.10.2019 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Popieram w 100% wszystkie wnioski ze szlifowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.10.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2019 Płótno wystarcza na długo. Siatka nie ma tu specjalnie sensu, bo nie robisz pyłu, więc płótno się nim nie oblepia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 20.06.2022 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Płótno wystarcza na długo. Siatka nie ma tu specjalnie sensu, bo nie robisz pyłu, więc płótno się nim nie oblepia. o jakim płótnie mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.06.2022 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 o jakim płótnie mówisz? https://lmgtfy.app/?q=p%C5%82%C3%B3tno+%C5%9Bcierne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 20.06.2022 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 https://lmgtfy.app/?q=p%C5%82%C3%B3tno+%C5%9Bcierne pytam bo szukajka wyświetla tylko papier ścierny;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts