Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klamki przy furtce, tradycyjna czy elektrozamek

Recommended Posts

Z zewnątrz gałka nieruchoma (po sygnale z elektromagnesu należy popchnąć drzwi żeby wejść), od wewnątrz gałka przekręcana (wychodząc z posesji, otwierasz drzwi bez elektromagnesu).

przekaldam reke i sobie otwieram i juz Januszu z twierdzy masz mnie z garnkami i dywanem pod drzwiami... a zapomnialem pewnie mieszkasz w twierdzy z 2m pelnym plotem gdzie mysz sie nawet nie przeslizgnie.

Dokładnie Kaizen o to.

To zdecydowanie jestem za zamykaniem. Nie martwię się, czy mój pies nie pogryzie jakieś dziecko, które zechce go pogłaskać i wejdzie przez furtkę. I nie mam też obaw, że moje dziecko wybierze się na spacer bez mojej wiedzy i zgody.

To się robi taką klamkę że rąsia nie sięgnie, Januszu logiki.

Geniusze logiki we wspólnocie mieszkaniowej wymyślili, że ze trzy metry od furtki będzie przycisk do otwierania furtki. I drugi do otwierania bramy. Nie rozumieli, jak im tłumaczyłem, dlaczego to głupi pomysł. Nawet, jak złodziej przeskoczył przez płot, wsiadł do samochodu i tym przyciskiem otworzył sobie bramę i wyjechał - nie dotarło, ze to duża dziura w bezpieczeństwie. I bezsens, bo wygodniej bramę otworzyć z pilota bez wysiadania z auta.

To samo tyczy się furtki - wolę sam otwierać (telefonem, kodem, pastylką) gościom, niż żeby każdy (w tym złodziej i dziecko) wychodzili sobie za dotknięciem magicznego przycisku.

We wspólnotach takie przyciski nie są złe. Przecież nie może być tak że za każdym razem trzeba nosić przy sobie specjalne urządzenia do otwierania furtki. To nie sejf bankowy tylko podwórko.

Oczywiście, że można. Jak wyjdziesz bez pastylki, to jak wejdziesz?

Można też mieć panel z cyferkami i wstukać kod albo zadzwonić z niego do odwiedzanej osoby, żeby otworzyła przyciskiem w domofonie.

Z zewnątrz gałka nieruchoma (po sygnale z elektromagnesu należy popchnąć drzwi żeby wejść), od wewnątrz gałka przekręcana (wychodząc z posesji, otwierasz drzwi bez elektromagnesu).

Jeżeli już to na elektromagnes z obu stron, przecież można przełożyć dłoń i otworzyć sobie od wewnątrz.

• 2 weeks później...