grzesiek17bn 10.09.2019 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Witam, Zakupiłem taki naświetlacz , podłączyłem i kiszka , nakierujcie mnie proszę czy coś jeszcze mogę zrobić czy lepiej zareklamować lampę do sklepu. Do puszki prowadzi przewód z 3 żyłami L , N , PE które łączę dokładnie tak samo z żyłami z naświetlacza . Po podłączeniu nawet samego zasilania (L) połowa ledów lekko świeci a na przewodzie N z naświetlacza pojawia się zasilanie. Czy tak to powinno wyglądać? Dziękuje za odpowiedz pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 10.09.2019 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Zakładam, że zasilanie jest OK, więc zwróć ten naświetlacz Polux i kup Ledvance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.09.2019 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Do puszki prowadzi przewód z 3 żyłami L , N , PE które łączę dokładnie tak samo z żyłami z naświetlacza . Po podłączeniu nawet samego zasilania (L) połowa ledów lekko świeci a na przewodzie N z naświetlacza pojawia się zasilanie. Czy tak to powinno wyglądać? O jaką kiszkę chodzi, bo nie rozumiem? Natomiast rzeczą normalną jest, że na N przy podłączonej tylko fazie neonówka wskaże potencjał. PS. Zarówno N, jak i PE należy podłączyć w odpowiednie miejsca, a nie cudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 10.09.2019 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Kiszka oznacza , że cały czas lekko świeci połowa ledów , w dzień , bez różnicy jak ustawie pokrętła od czujnika ,czasu czy zmierzchu. Oczywiście w pierwszej kolejności podłączyłem wszystkie trzy przewody bo dlaczego miałbym tego nie zrobić ale zobaczyłem , że wraca mi na neutralnym przewodzie potencjał i odpiąłem , żeby sprawdzić co się stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 11.09.2019 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Witam, Czy tak to powinno wyglądać? Dziękuje za odpowiedz pzdr Wszystko jest OK. Musisz równolegle rezystor lub kondensator. Jedni dają rezystor 47kOhm 2/3 waty, albo kondensator 100-250 nF na napięcie >= 350V. Ja bym dał kondensator, bo rezystor ciągnie z 1 wata. Led się żarzy, bo wymaga do tego ekstremalnie małego prądu, który płynie mimo rozłączenia wyłącznika. Fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 11.09.2019 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Ale czego to jest wina? Konkretnego modelu czy mojego zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 11.09.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 11.09.2019 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 To jeśli modelu to idę to oddać i kupię inny, sprawdzę jeszcze w innym punkcie i może zrobię na przełączniku dla sprawdzenia , jak będzie to samo to zareklamuję Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orto 11.09.2019 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Ale autorowi nie chodzi o to zeby to lekkie swiatlo zgaslo w dzien, tylko zeby swiecilo mocno po zmierzchu - aktualnie nie swieci mocno w ogole? Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.09.2019 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Ale autorowi nie chodzi o to zeby to lekkie swiatlo zgaslo w dzien, tylko zeby swiecilo mocno po zmierzchu - aktualnie nie swieci mocno w ogole? Dobrze rozumiem? Raczej źle;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orto 16.09.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Raczej źle;-) "Zakupiłem taki naświetlacz , podłączyłem i kiszka" - dla mnie kiszka czyli nie działa, a tak często jest z tanimi naświetlaczami - gdyby nie gasły ledy napisał by nie gasną ledy po wyłączeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 18.09.2019 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Zająłem się innymi rzeczami więc odpiąłem naświetlacz i tak sobie wisi narazie , do tego miejsca mam doprowadzone jeszcze jedno zasilanie (ze starej instalacji) które podłącze może dzisiaj i zobaczę co się zmieni. Orto do tego żeby one świeciły w nocy to jeszcze nie doszedłem dlatego , że jak narazie irytuje mnie samo to delikatne świecenie połowy ledów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orto 20.09.2019 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Zająłem się innymi rzeczami więc odpiąłem naświetlacz i tak sobie wisi narazie , do tego miejsca mam doprowadzone jeszcze jedno zasilanie (ze starej instalacji) które podłącze może dzisiaj i zobaczę co się zmieni. Orto do tego żeby one świeciły w nocy to jeszcze nie doszedłem dlatego , że jak narazie irytuje mnie samo to delikatne świecenie połowy ledów Czy one swieca cala dobe czy tylko jak czujnik zmierzchu wykryje zmierzch? Ja mialem ten drugi przypadek u siebie, w dzien byly na ciemno wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 23.09.2019 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 One świecą cały czas niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orto 23.09.2019 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 I jak wymieniles ten naswietlacz i wszystko dziala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 29.09.2019 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Naswietlacz jest ok, sprawdziłem go na krótko i działa bez problemu. Coś jest namieszane w podłączeniu przewodów pomiędzy wiatrolapem a przedsionkiem, postaram się zrobić zdjęcia i opisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.09.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Naswietlacz jest ok, sprawdziłem go na krótko i działa bez problemu. Coś jest namieszane w podłączeniu przewodów pomiędzy wiatrolapem a przedsionkiem, postaram się zrobić zdjęcia i opisać Tylko ... co to ma do rzeczy? Odbiornik (naświetlacz) potrzebuje (230 V) L, N i PE do ochrony, więc ... ? Chyba że instalacja sknocona (brak N). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 29.09.2019 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Czy w realizacji tego naświetlacza jest przełącznik z podświetleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 30.09.2019 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Tylko ... co to ma do rzeczy? Odbiornik (naświetlacz) potrzebuje (230 V) L, N i PE do ochrony, więc ... ? Chyba że instalacja sknocona (brak N). No i właśnie na to wygląda Czy w realizacji tego naświetlacza jest przełącznik z podświetleniem? I na to też wygląda , chciałem żeby było tak jak narysowałem(sory za brak profesjonalnego schematu) A przewody na końcu zachowują się tak jakby N był nie podłączony (albo może jest zamieniony z PE?) Niestety to łączenie jest teraz już schowane i do tego nie dojdę ale wydaje mi się , że na początku ten led co teraz podłączyłem do testów świecił przed drzwiami , może właśnie PE było zamienione , nie sięgnę już niestety pamięcią tak daleko. Wybaczcie za pytanie laika ale rozumiem ,że teraz kabel gdzie mam tylko faze bez PE i N(tak przyjmuję) może służyć już tylko jako "dekoracja"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.09.2019 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Pytaj kolegę marcin_5, on jest specjalistą w tej dziedzinie, jeżeli chodzi o "świecenie bez N" Doradzi na pewno. Wracając do tematu : A przewody na końcu zachowują się tak jakby N był nie podłączony (albo może jest zamieniony z PE?) Niestety to łączenie jest teraz już schowane i do tego nie dojdę ale wydaje mi się , że na początku ten led co teraz podłączyłem do testów świecił przed drzwiami , może właśnie PE było zamienione , nie sięgnę już niestety pamięcią tak daleko. Wystarczy na samym naświetlaczu zmierzyć napięcie miernikiem analogowym lub nawet żarówką 230 V, i wszystko jasne. Co do zamiany N z PE - w układzie sieciowym TN, przy metalicznym połączeniu tych przewodów w rozdzielnicy jest bez różnicy, jeżeli chodzi o napięcia (pomijam obecność RCd w obwodzie). Chyba że PE "wisi sobie w powietrzu", bo to też możliwe. Jedyna rada - doprowadzić pełne napięcie 230 V do naświetlacza, nie jakieś tam wyindukowane poprzez pojemność na sąsiednich, nigdzie nie podłączonych żyłach przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts