Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naświetlacz LED 10 W z czujnikiem ruchu i zmierzchu problem

Recommended Posts

Witam,

Zakupiłem taki naświetlacz , podłączyłem i kiszka , nakierujcie mnie proszę czy coś jeszcze mogę zrobić czy lepiej zareklamować lampę do sklepu.

Screenshot_2019-09-10 Polux Naświetlacz LED 10 W z czujnikiem ruchu i zmierzchu 700 lm kupu.jpg

Do puszki prowadzi przewód z 3 żyłami L , N , PE które łączę dokładnie tak samo z żyłami z naświetlacza . Po podłączeniu nawet samego zasilania (L) połowa ledów lekko świeci a na przewodzie N z naświetlacza pojawia się zasilanie. Czy tak to powinno wyglądać?

Dziękuje za odpowiedz

pzdr

Do puszki prowadzi przewód z 3 żyłami L , N , PE które łączę dokładnie tak samo z żyłami z naświetlacza . Po podłączeniu nawet samego zasilania (L) połowa ledów lekko świeci a na przewodzie N z naświetlacza pojawia się zasilanie. Czy tak to powinno wyglądać?
O jaką kiszkę chodzi, bo nie rozumiem?

Natomiast rzeczą normalną jest, że na N przy podłączonej tylko fazie neonówka wskaże potencjał.

PS. Zarówno N, jak i PE należy podłączyć w odpowiednie miejsca, a nie cudować.

Kiszka oznacza , że cały czas lekko świeci połowa ledów , w dzień , bez różnicy jak ustawie pokrętła od czujnika ,czasu czy zmierzchu.

Oczywiście w pierwszej kolejności podłączyłem wszystkie trzy przewody bo dlaczego miałbym tego nie zrobić ale zobaczyłem , że wraca mi na neutralnym przewodzie potencjał i odpiąłem , żeby sprawdzić co się stanie.

Witam,

Czy tak to powinno wyglądać?

Dziękuje za odpowiedz

pzdr

Wszystko jest OK.

Musisz równolegle rezystor lub kondensator. Jedni dają rezystor 47kOhm 2/3 waty, albo kondensator 100-250 nF na napięcie >= 350V. Ja bym dał kondensator, bo rezystor ciągnie z 1 wata.

Led się żarzy, bo wymaga do tego ekstremalnie małego prądu, który płynie mimo rozłączenia wyłącznika. Fizyka.

Zająłem się innymi rzeczami więc odpiąłem naświetlacz i tak sobie wisi narazie , do tego miejsca mam doprowadzone jeszcze jedno zasilanie (ze starej instalacji) które podłącze może dzisiaj i zobaczę co się zmieni.

Orto do tego żeby one świeciły w nocy to jeszcze nie doszedłem dlatego , że jak narazie irytuje mnie samo to delikatne świecenie połowy ledów

Zająłem się innymi rzeczami więc odpiąłem naświetlacz i tak sobie wisi narazie , do tego miejsca mam doprowadzone jeszcze jedno zasilanie (ze starej instalacji) które podłącze może dzisiaj i zobaczę co się zmieni.

Orto do tego żeby one świeciły w nocy to jeszcze nie doszedłem dlatego , że jak narazie irytuje mnie samo to delikatne świecenie połowy ledów

Czy one swieca cala dobe czy tylko jak czujnik zmierzchu wykryje zmierzch? Ja mialem ten drugi przypadek u siebie, w dzien byly na ciemno wszystkie

Naswietlacz jest ok, sprawdziłem go na krótko i działa bez problemu. Coś jest namieszane w podłączeniu przewodów pomiędzy wiatrolapem a przedsionkiem, postaram się zrobić zdjęcia i opisać
Tylko ... co to ma do rzeczy? Odbiornik (naświetlacz) potrzebuje (230 V) L, N i PE do ochrony, więc ... ? Chyba że instalacja sknocona (brak N).

Tylko ... co to ma do rzeczy? Odbiornik (naświetlacz) potrzebuje (230 V) L, N i PE do ochrony, więc ... ? Chyba że instalacja sknocona (brak N).

No i właśnie na to wygląda

1.jpg

Czy w realizacji tego naświetlacza jest przełącznik z podświetleniem?

I na to też wygląda , chciałem żeby było tak jak narysowałem(sory za brak profesjonalnego schematu)

A przewody na końcu zachowują się tak jakby N był nie podłączony (albo może jest zamieniony z PE?) Niestety to łączenie jest teraz już schowane i do tego nie dojdę ale wydaje mi się , że na początku ten led co teraz podłączyłem do testów świecił przed drzwiami , może właśnie PE było zamienione , nie sięgnę już niestety pamięcią tak daleko.

Wybaczcie za pytanie laika ale rozumiem ,że teraz kabel gdzie mam tylko faze bez PE i N(tak przyjmuję) może służyć już tylko jako "dekoracja"?

Pytaj kolegę marcin_5, on jest specjalistą w tej dziedzinie, jeżeli chodzi o "świecenie bez N" Doradzi na pewno.

Wracając do tematu :

A przewody na końcu zachowują się tak jakby N był nie podłączony (albo może jest zamieniony z PE?) Niestety to łączenie jest teraz już schowane i do tego nie dojdę ale wydaje mi się , że na początku ten led co teraz podłączyłem do testów świecił przed drzwiami , może właśnie PE było zamienione , nie sięgnę już niestety pamięcią tak daleko.
Wystarczy na samym naświetlaczu zmierzyć napięcie miernikiem analogowym lub nawet żarówką 230 V, i wszystko jasne. Co do zamiany N z PE - w układzie sieciowym TN, przy metalicznym połączeniu tych przewodów w rozdzielnicy jest bez różnicy, jeżeli chodzi o napięcia (pomijam obecność RCd w obwodzie). Chyba że PE "wisi sobie w powietrzu", bo to też możliwe.

Jedyna rada - doprowadzić pełne napięcie 230 V do naświetlacza, nie jakieś tam wyindukowane poprzez pojemność na sąsiednich, nigdzie nie podłączonych żyłach przewodów.