pinio1 10.09.2019 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Dzień Dobry. Możliwe, że temat był poruszany ale nie mogę znaleźć, wiec przepraszam jeśli ogrzewam go ponownie. Razem z moim sąsiadem posiadam drogę dojazdową do naszych posesji własność 50/50.Mój sąsiad posiada wiatę, którą wynajął firmom zajmującym się remontem torów kolejowych, żeby mogli przechowywać co wartościowsze materiały. Droga jest znacznie użytkowana też przez ciężki sprzęt i niszczeje, myślałem że naprawi ją po zakończeniu prac jednak on planuje, że zbuduje sobie nową drogę asfaltową 5 metrów od naszej wspólnej i tak naprawdę wykorzysta maksymalnie starą drogę. Ja zostanę z drogą do naprawy gdzie mogę mieć problem z przejechaniem samochodem. Już pominę że tarasują ją i nie raz są problemy z przejazdem i muszę Panów budowlańców poganiać żebym mógł dojechać do domu bo np. coś rozładowują i samochód stoi na drodze.Sąsiad prowadzi działalność gospodarczą ale nie wiem czy podpisał umowę jako osoba prywatna czy firma, bo jego działalność nie ma nic wspólnego z wynajmem.Dodam, że oboje posiadamy ziemię u mnie uprawia dzierżawca, który zresztą jeździ polem bo jest przy szosie wiec ja korzystam jeżdżąc tylko samochodem osobowym. Mam takie pytania:1. Czy mogę wymusić na nim aby sam pokrył koszty naprawy drogi?2. Czy jeśli ją wynajmuje jakiejś firmie to nie musi mieć mojej zgody na takie intensywne wykorzystanie drogi? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.09.2019 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Jeżeli uznać, że droga została uszkodzona - płaci sprawca szkody.Jeżeli zużyta - koszty utrzymania i napraw pokrywają właściciele wg udziałów. Jak jeden zrobi to za swoje pieniądze - może domagać się od pozostałych zwrotu wydatków wg udziałów (w tym na drodze sądowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 10.09.2019 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Tylko dodam, że macie równe udziały w całości drogi, więc po równo partycypujecie w kosztach robót na całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinio1 11.09.2019 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Dziękuję za odpowiedz, teraz wiem na czym stoję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts