Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga prywatna - dwóch właścicieli - naprawa, kto płaci?

pinio1

Recommended Posts

Dzień Dobry.

Możliwe, że temat był poruszany ale nie mogę znaleźć, wiec przepraszam jeśli ogrzewam go ponownie.

Razem z moim sąsiadem posiadam drogę dojazdową do naszych posesji własność 50/50.

Mój sąsiad posiada wiatę, którą wynajął firmom zajmującym się remontem torów kolejowych, żeby mogli przechowywać co wartościowsze materiały.

Droga jest znacznie użytkowana też przez ciężki sprzęt i niszczeje, myślałem że naprawi ją po zakończeniu prac jednak on planuje, że zbuduje sobie nową drogę asfaltową 5 metrów od naszej wspólnej i tak naprawdę wykorzysta maksymalnie starą drogę. Ja zostanę z drogą do naprawy gdzie mogę mieć problem z przejechaniem samochodem. Już pominę że tarasują ją i nie raz są problemy z przejazdem i muszę Panów budowlańców poganiać żebym mógł dojechać do domu bo np. coś rozładowują i samochód stoi na drodze.

Sąsiad prowadzi działalność gospodarczą ale nie wiem czy podpisał umowę jako osoba prywatna czy firma, bo jego działalność nie ma nic wspólnego z wynajmem.

Dodam, że oboje posiadamy ziemię u mnie uprawia dzierżawca, który zresztą jeździ polem bo jest przy szosie wiec ja korzystam jeżdżąc tylko samochodem osobowym.

Mam takie pytania:

1. Czy mogę wymusić na nim aby sam pokrył koszty naprawy drogi?

2. Czy jeśli ją wynajmuje jakiejś firmie to nie musi mieć mojej zgody na takie intensywne wykorzystanie drogi?

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Jeżeli uznać, że droga została uszkodzona - płaci sprawca szkody.

Jeżeli zużyta - koszty utrzymania i napraw pokrywają właściciele wg udziałów. Jak jeden zrobi to za swoje pieniądze - może domagać się od pozostałych zwrotu wydatków wg udziałów (w tym na drodze sądowej).