Lew2 10.09.2019 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Mając do czynienia z wymienionymi w tytule stwierdzam, że łamanie prawa w tych urzędach jest na porządku dziennym. Że nie jestem samotny w tym wniosku artykuł z Dziennika Polskiego (niemiecki wydawca Axel Springer): https://dziennikpolski24.pl/bezsilny-nadzor-budowlany-krakow-niechlubnym-przykladem-wsrod-samowoli-budowlanych/ar/c1-14413411 Cytat:Co więcej, jak wskazuje NIK, aż 18 z 22 inspektoratów w trakcie postępowań skargowych naruszało obowiązujące przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.09.2019 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 To pierwsze zdanie to jest Twoje doświadczenie czy cytat?Możesz przybliżyć przypadki łamania prawa przez "PINB WINB Wydziały Architektury i inne urzędy " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 10.09.2019 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 (edytowane) To pierwsze zdanie to jest Twoje doświadczenie czy cytat? Które zdanie? Pierwsze zdanie w poście czy w artykule? Możesz przybliżyć przypadki łamania prawa przez "PINB WINB Wydziały Architektury i inne urzędy " ? Podaję przykłady z kontroli prowadzonych przez organy państwowe. Przykład kontroli przeprowadzonej przez WINB w PINB. Ocena kontrolowanych postępowań: 1. w zakresie kryterium legalności - pozytywna z nieprawidłowościami 2. w zakresie kryterium gospodarności - pozytywna z uchybieniami 3, w zakresie kryterium celowości - negatywna. 4. w zakresie rzetelności - negatywna https://bip.malopolska.pl/api/files/1779927 A z innych instytucji: ZDMK (dawniej ZIKiT). Odpowiedzialność zbiorowa (której nie ma w polskim prawie), za zniszczenie drogi - nie wiadomo przez kogo. Tzn. na zakazie 3,5 t jeżdżą autobusy, szambiarki, śmieciarki i inni deweloperzy, którzy budują, ale ja mam odpowiadać za zniszczenie drogi bo mam zezwolenie. Ich nie obchodzi kto zepsuł i nie podają mi, że wiele innych pojazdów jeździ drogą za którą wziąłem odpowiedzialność dostając od nich zezwolenie na wjazd. Tauron - taryfa dla przedsiębiorstw C11 na czas budowy - bez podstaw prawnych MPWiK - wymaganie Narady Koordynacyjnej pomimo, że nowe prawo jak zastąpiono ZUDP przez NK nie wymaga ich do przyłączy. Przy tym cały czas posługują się starą nazwą ZUDP. To samo Wydział Geodezji w piśmie powołuje się na stare przepisy (ZUDP), cobym się nie zorientował, że skończyły się czasy gdy oni mi "zezwalali" na wykonanie przyłączy, a teraz w NK oni tylko wydają opinię, a nie mogą zablokować mojej inwestycji (jak przy ZUDPach), bo teraz to mój projektant odpowiada tylko że spełnione są przepisy i mogę budować przyłącze nawet przy ich sprzeciwie. MPWiK - najpierw każe wykonać kosztowny projekt przyłącza wody ze szczegółami, z rzędnymi terenu, a następnie ich inspektor po wykonaniu przyłącza dokładnie zgodnie z projektem przed odbiorem każe wszystko przerobić przeciw projektowi "bo za głęboko" i nie podpisze. Wydział Architektury - nieprawidłowe wyliczenie wysokości budynku (od błędnego punktu), więc brak decyzji o PnB i żądanie ode mnie obniżenia projektowanego budynku Edytowane 10 Września 2019 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.09.2019 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Pierwsze Twoje zdanie w nawiązaniu do tytułu tematu "PINB WINB Wydziały Architektury i inne urzędy " Mając do czynienia z wymienionymi w tytule stwierdzam, że łamanie prawa w tych urzędach jest na porządku dziennym. Że nie jestem samotny w tym wniosku artykuł z Dziennika Polskiego (niemiecki wydawca Axel Springer): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 10.09.2019 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Tak. To moje doświadczenie z walki o Pozwolenie na Budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.09.2019 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 A coś bliżej? Bo wpis bardzo uogólnia temat "łamanie prawa w urzędach".Linkowany artykuł mówi o braku kontroli i samowoli budowlanej a Ty raczej o tym że nie chcieli wydać pozwolenia na budowę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts