Bartosz_Sdz 10.09.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Witajcie. Za 2 tygodnie chce postawić na działce nowy płot, razem z sąsiadką ustaliliśmy gdzie idzie granica, jesteśmy zgodni co do przebiegu granicy lecz pojawił się problem. Na nowych mapkach geodezyjnych granica jest znacznie przesunięta w moją stronę. Kilka lat temu był robiony podział działki bo rozgraniczaliśmy naszą część i część dziadków. Niestety wtedy a dokładniej w 2013 roku geodeta ustalił granice sugerując się starym płotem a nie mapkami, punktami. Stary płot był postawiony około metr od faktycznej granicy bo 40 lat temu w miejscu granicy rosły drzewa i dziadek postawił płot tak jak było mu wygodniej. Stary płot jest tylko na początku działki a potem jest granica naturalna między dwoma polami uprawnymi. Mam mapki i dokumenty z dokładnymi wymiarami z lat 80 kiedy to stawiany był budynek na naszej działce i tam się wszystko zgadza, są podane wymiary, linie. Taki przebieg granicy potwierdza mój dziadek który stawiał stary płot, taki też przebieg granicy jest widoczny na naturalnej granicy między polem naszym a sąsiada. Do 2012 roku granice faktyczne i te dostępne na mapkach geodezyjnych się pokrywały. Przy podziale 2013 roku geodeta po prostu wyznaczył nową granice sugerując się kawałkiem płota i przez to teraz wychodzi że na całości mamy spory kawałek mniej i granica idzie tak jakby po skosie. Chciałbym to wszystko jakoś odkręcić, nie wiem gdzie się udać i czy są szanse na wyjaśnienie całej sprawy. Sąsiadka też jest zdania że trzeba sprawę wyjaśnić bo być może sprzeda działkę, być może nowy właściciel będzie dociekał jak idzie granica i dlaczego płot nie stoi po naszej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 10.09.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Pismo do geodety powiatowego "o sprostowanie błędu popełnionego podczas prac geodezyjnych wykonywanych w 2013 podczas....", opisujesz o co chodzi i dołączasz kopie posiadanych dokumentów. Ustalenie wykonawcy podziału to trzy minuty, co dalej dowiesz się w odpowiedzi. Wbrew temu co wielu sądzi, podział to nie jest tylko kreseczka na mapie. To także odpowiedzialność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz_Sdz 10.09.2019 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się w jaki sposób geodecie przy pomiarach zgadzała się powierzchnia działki. Z informacji od dziadka wynika że mierzyli oni tylko wewnętrzne punkty między działką naszą a dziadków te które były potrzebne do podziału. Mnie ani taty przy pomiarach nie było, był dziadek ale on zbytnio nie pamięta jak to się odbywało. Faktem jest że mapki z lat 80 z wymiarami, przebiegiem granicy pokrywają się w 100% z granicą między polem naszym a sąsiada od wielu wielu lat istnieje ta granica i nigdy jej nikt nie zaorał i nie nie tworzył na nowo, mapki z lat 80 pokrywają się też z wersją naszą i sąsiada, granica i wymiary się tam zgadza i jest prosta. Natomiast ta po podziale już jest tak trochę na skos, tak jakby jeden punkt geodeta wyznaczył na podstawie lokalizacji płota który ponad 40lat temu został ustawiony w pewnej odległości od granicy bo rosły drzewa i właśnie tak trochę na skos. Po prostu stary płot stał sobie byle jak, nie oznaczał on granicy a geodeta przebieg płotu uznał jako granice i do końca na nowych mapkach jest krzywo. Wydaje mi się że geodeci powinni sięgnąć do starych map, powinni mieć w systemie jakieś punkty a nie tak na oko wyznaczać punkty. Na mapach z lat 80 są pieczątki geodetów, urzędników, urzędu gminy, architekta i innych osób więc moim zdaniem są dość wiarygodne, wymiary są podane bardzo dokładnie. Być może w systemach geodeci nie mieli tych pomiarów z przed 30 lat i wytyczyli na nowo błędnie. Edytowane 10 Września 2019 przez Bartosz_Sdz literówki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 12.09.2019 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Jeśli wydzielano mniej niż 33% z działki pierwotnej, to dopuszcza się że pomiar dotyczy tylko wydzielanego fragmentu czyli reszta działki obliczona jest jako różnica działki wyjściowej według stanu z EGiB minus to co wydzielono. I wówczas nie ma żadnej kontroli wyniku. Lecz powierzchnia działki jest sprawą wtórną, podstawą są granice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 12.09.2019 02:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 (edytowane) Jak masz mapę swojej działki w takim specjalnym formacie wektorowym, to możesz sobie sporo z niej zobaczyć z dokładnością do milimetra, spytaj geodety o taką mapkę.Poza tym jeśli wiesz jak ma iść działka, to stawiaj płot, nie musisz przecież tego zgłaszać. Edytowane 12 Września 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 12.09.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Jak masz mapę swojej działki w takim specjalnym formacie wektorowym, to możesz sobie sporo z niej zobaczyć z dokładnością do milimetra, spytaj geodety o taką mapkę. Poza tym jeśli wiesz jak ma iść działka, to stawiaj płot, nie musisz przecież tego zgłaszać. Co ci po mapie w wektorze, jeśli obrazek jest z digitalizacji mapy ewidencji gruntów czyli dokładność jest żadna, bo skurcz pierworysu sprzed lat, błąd kopiowania, błąd przerysowania do komputra i jeszcze kilka innych źródeł błędów? To taka bzdura jak odczyt z GPSa do 5milimetrów. To tylko cyferka. Taka jest według ciebie dokładnosc wyznaczenia punktu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna St. 13.11.2021 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Witam! Mam podobny problem. Jest szanasa na zmianę zatwierdzonego, złożenego operatu? Jak się to u Pana skończyło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gośka i Stachu 15.08.2024 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Dzień dobry mam podobny problem. Czy mógłby Pan mi odpisać jak to się skończyło w Pana pzypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts