ewon 11.09.2019 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Wczoraj ekipa rozpoczęła ocieplanie domu.Dom - kostka z dachem kopertowym. Parter, piętro i strych. Strych będzie raczej nieużytkowy. Na strychu ocieplona będzie podłoga i ściana kolankowa.Pytanie: dokąd, z zewnątrz, należy doprowadzić ocieplenie? Do podbitki czy może należy skuć podbitkę i ocieplić od zewnątrz ścianę kolankową, wejść ze styropianem na murłatę i połączyć ocieplenie z tym na ścianie kolankowej od wewnątrz strychu?Wg ekipy ocieplającej, jeśli strych będzie nieużytkowy to wystarczy od środka ocieplić podłogę strychu i ścianę kolankową, a od zewnątrz dojechać styropianem do podbitki. Wg nich, podbitkę należałoby skuć i wyjść ze styropianem na ścianę kolankową tylko w przypadku gdyby ocieplany był dach.Co o tym sądzicie? Dobrze mówią czy, jak wywnioskowałem z rozmowy, nie chce im się dokładać dodatkowej roboty bo "trzeba by skuć starą podbitkę, podnieść dach, żeby dało się dojść ze styropianem do murłaty, zrobić nową podbitkę itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.09.2019 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Zależy, jak bardzo walczysz o energooszczędność. Ideał, to docieplenie ściany od zewnątrz, od góry i od wewnątrz.Pytanie, na jakiej wysokości masz podbitkę i z czego ściana? Jak z suporka - to ma lambdę tylko ze 3x gorszą od styropianu. Więc na ścianie szczytowej bym sobie odpuścił demolkę podbitki. Jak od górnej krawędzi stropu do podbitki jest ze 30cm to też bym odpuścił - jak mniej, to bym się zastanawiał. Podnoszenie dachu nie jest potrzebne, żeby dojechać styropianem do samej góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 11.09.2019 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Podbitka jest na wysokości 8 m. Ściana dwuwarstwowa, cegła + pustak pgs. Wysokość ściany kolankowej 1,05 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.09.2019 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Podbitka jest na wysokości 8 m. Ściana dwuwarstwowa, cegła + pustak pgs. Wysokość ściany kolankowej 1,05 m. Chodziło mi, na jakiej wysokości względem stropu. Czyli na jaką wysokość ponad strop możesz ocieplić ścianę kolankową bez demolowania podbitki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 11.09.2019 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Chodziło mi, na jakiej wysokości względem stropu. Czyli na jaką wysokość ponad strop możesz ocieplić ścianę kolankową bez demolowania podbitki. Ok, już załapałem Podbitka jest mniej więcej 0,9 m powyżej stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.09.2019 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Ok, już załapałem Podbitka jest mniej więcej 0,9 m powyżej stropu To bym nie walczył z podbitką i dojechał izolacja z zewnątrz tylko do niej. Od wewnątrz też nie ma sensu w tej sytuacji ocieplać wyżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts