agao_83 11.09.2019 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 witam mamy dom z wentylacja mechaniczną, dobrze ocieplony (22cm grafitu na ścianach), okna trzyszybowe. Przymierzamy się do kupna kominka wolnostojącego - w oko wpadły mi modele Romotop i Thorma. Czy między tymi firmami jest jakaś znacząca różnica w jakości? Czy piecyki tych marek są dobre, godne polecenia? Czy szukać czegoś innego. Od razu mówię, ze Jotul odpada - nie ma modelu, jaki by mi się podobał. Widziałam fajny piecyk Spartherm ale cena chyba 4 tys więcej niż Romotop Modele, jaki mi się podobają to: 1. https://extrakominki.pl/pl/p/Thorma-Cadiz-Kafel-Bialy/2909 2. https://extrakominki.pl/pl/p/Thorma-Atika-Extra-Kafel/2913 3. https://extrakominki.pl/pl/p/Lugo-04-W-piaskowiec/1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.09.2019 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Jakie masz obciążenie cieplne przy -20*? Z 4kW? 5kW? Cały dom. A do salonu chcesz wstawić piecyk 10kW? Upieczesz dom tymi kozami. Szukaj jak najmniejszej (np. Romotop Evora - moc 2 - 5,2 kW). Albo montuj piecokominek (jak największa masa akumulacyjna - i grube setki kilogramów, a nie dziesiątki). I zdecyduj się, czy chcesz z płaszczem wodnym, czy bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 11.09.2019 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Bez płaszcza wodnego. Zwykły piecyk żeby dogrzać sobie w okresach przejściowych. Obciążenie mam ok 5kW z tego co kojarzę. Myślę, że domu nie upiekę, co najwyżej sauna lekka w salonie będzie ale kominek stałby od razu przy szerokim na 1,6m wyjściu na przedpokój, więc może ciepło ładnie by się rozniosło i nie kumulowało w salonie Romotop evora wcale mi się nie podoba wizualnie :/ A co sądzisz o firmach - są ok? jest jakaś zdecydowana różnica między nimi w jakości?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.09.2019 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Jaka jest powierzchnia domu?Prawie koza https://kratki.com/sklep/pl/produkt/1839/nadia-8-kafel-bialy , polska i tańsza niż wcześniej linkowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.09.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Jaka jest powierzchnia domu? Prawie koza https://kratki.com/sklep/pl/produkt/1839/nadia-8-kafel-bialy , polska i tańsza niż wcześniej linkowane I prawie szczelna http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379789 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.09.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 (edytowane) Poprawiam kolejność, miało byćTo nie jest Nadia 8 tylko Koza AB a nie tak To nie jest Koza AB tylko Nadia 8https://kratki.com/sklep/pl/produkt/1509/nadia-8Może ma taka sama przypadłość (w sensie: może Nadia 8 ma taka sama przypadłość jak Koza AB) Edytowane 11 Września 2019 przez d7d Poprawa kolejności wpisu Nadia i Koza AB (czeski błąd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.09.2019 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 To nie jest Koza AB tylko Nadia 8 Zdjęcie z instrukcji. Podpisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 11.09.2019 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 To nie jest Koza AB tylko Nadia 8 https://kratki.com/sklep/pl/produkt/1509/nadia-8 Może ma taka sama przypadłość. Sam jesteś Nadia 8. Lat. Kozy z kratek z oznacznikiem DR zostały uszczelnione i są dostosowane do reku. Sprawdzcie w specyfikacji na stronie producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.09.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Sam jesteś Nadia 8. Lat. Kozy z kratek z oznacznikiem DR zostały uszczelnione i są dostosowane do reku. Sprawdzcie w specyfikacji na stronie producenta. Nie jestem Nadia, to był czeski błąd - zła kolejność nazw. Dziękuję za zwrócenie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 12.09.2019 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Jaka jest powierzchnia domu? Prawie koza https://kratki.com/sklep/pl/produkt/1839/nadia-8-kafel-bialy , polska i tańsza niż wcześniej linkowane Kratki odpadają. Za dużo słabych opinii czytałam. Interesuje mnie różnica w jakości między Thormą a Romotopem. Jest jakaś? Czy obojętnie którą z tych firm można brać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookatorka 12.09.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Przy obciążeniu 5kW dla całego domu chcesz wstawić 10 kW kozę/piecyk do salonu ? Przecież się ugotujecie ... te piecyki mają jedną szybę, to nie zadziała tak jak masz nadzieję ... jak będziesz palić ograniczając moc i dopływ powietrza to szyba będzie czarna i czar bielutkiego piecyka pójdzie w zapomnienie bo nie nastarczysz szorować szyby zaś jeśli będziecie palić na dużym przepływie to owszem szyba będzie czysta ale żar przez nią bijący będzie nieznośny i zanim to ciepło rozejdzie się po domu to w salonie zrobicie piekarnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.09.2019 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Kratki odpadają. Za dużo słabych opinii czytałam. Możliwe że tak jest ale też możliwe że słabe opinie dotyczą starych lub konkretnych modeli - tych starych i tanich. Może współczesne, te do domów z rekuperacją, są lepsze? Ale nie namawiam do Kratek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 12.09.2019 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Przy obciążeniu 5kW dla całego domu chcesz wstawić 10 kW kozę/piecyk do salonu ? Przecież się ugotujecie ... te piecyki mają jedną szybę, to nie zadziała tak jak masz nadzieję ... jak będziesz palić ograniczając moc i dopływ powietrza to szyba będzie czarna i czar bielutkiego piecyka pójdzie w zapomnienie bo nie nastarczysz szorować szyby zaś jeśli będziecie palić na dużym przepływie to owszem szyba będzie czysta ale żar przez nią bijący będzie nieznośny i zanim to ciepło rozejdzie się po domu to w salonie zrobicie piekarnik. A znasz może jakiś model kozy kaflowej przystosowanej do reku i o małej mocy? wizualnie zbliżonej do tych z posta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.09.2019 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 I prawie szczelna http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379789 "Prawie szczelna" .... Prawie robi DUŻĄ różnice . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.09.2019 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 A znasz może jakiś model kozy kaflowej przystosowanej do reku i o małej mocy? wizualnie zbliżonej do tych z posta? Sporo tego w ofercie #Romotop . Ostatnio pojawiły się piecyki , całkiem ładne, o mocach od 2,5 kW... Kto ma blisko zapraszam do nas , jest spora ekspozycja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.09.2019 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Przy obciążeniu 5kW dla całego domu chcesz wstawić 10 kW kozę/piecyk do salonu ? Przecież się ugotujecie ... te piecyki mają jedną szybę, to nie zadziała tak jak masz nadzieję ... jak będziesz palić ograniczając moc i dopływ powietrza to szyba będzie czarna i czar bielutkiego piecyka pójdzie w zapomnienie bo nie nastarczysz szorować szyby zaś jeśli będziecie palić na dużym przepływie to owszem szyba będzie czysta ale żar przez nią bijący będzie nieznośny i zanim to ciepło rozejdzie się po domu to w salonie zrobicie piekarnik.Jest jeszcze jedno wyjście. Palić "na dużym przepływie ", ale niewielką ilością opału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agao_83 13.09.2019 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Jest jeszcze jedno wyjście. Palić "na dużym przepływie ", ale niewielką ilością opału... ooo i to mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookatorka 13.09.2019 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 (edytowane) Jest jeszcze jedno wyjście. Palić "na dużym przepływie ", ale niewielką ilością opału... Da się w ten sposób utrzymać czystą szybę ? Jak się zrobi chłodniej to aż spróbuję ale na razie teoretycznie aby gaz uwalniający się z drewna spalał się czysto to trzeba uzyskać w palenisku ok 500 * - pytanie jak to zrobić spalając niewielką ilość opału ? Czy może wystarczy że stosik drewna osiągnie taką temperaturę ? No ale czy ją osiągnie w niewygrzanym palenisku ? Edytowane 13 Września 2019 przez Lookatorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.09.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Da się w ten sposób utrzymać czystą szybę ? Jak się zrobi chłodniej to aż spróbuję ale na razie teoretycznie aby gaz uwalniający się z drewna spalał się czysto to trzeba uzyskać w palenisku ok 500 * - pytanie jak to zrobić spalając niewielką ilość opału ? Czy może wystarczy że stosik drewna osiągnie taką temperaturę ? No ale czy ją osiągnie w niewygrzanym palenisku ?Płomień świeczki ma 300 o C. Jeśli to Ci nie wystarczy, mogę rozwinąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.09.2019 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 ooo i to mi się podoba Im mniej opału, tym bardziej rozdrobnić..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts