Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian grafitowy to marketingowa ściema?

Recommended Posts

Witam,

W przyszłym roku zamierzam rozpocząć budowe swojego domu. Jestem na etapie doszkalania się z wielu tematów i chciałbym w tym miejscu zapytać o to czy faktycznie jest sens kupować grafitowy styropian zamiast białego? Wiem już co to jest lambda i wiem, że deklarowana wartość jest sporo niższa w styropianach grafitowych. Natrafiłem jednak na bardzo ciekawy blog, i taki artykuł: https://blog.poradnik-budowlany.com/co-to-jest-lambda-wspolczynnik-przenikania-ciepla-wspolczynnik-r-opor-cieplny-dyfuzja-pary-wodnej/. Zacytuję interesujący mnie fragment:

Niski parametr współczynnika przewodzenia ciepła λ jest pierwszą rzeczą na którą zwracamy uwagę przy wyborze materiału budowlanego. Kłopot w tym, że podawane wartości są uzyskiwane tylko w warunkach laboratoryjnych. Na przewodność cieplną materiału ma wpływ m.in. jego wilgotność (im więcej wilgoci tym szybsze przewodzenie ciepła) i w praktyce (w warunkach rzeczywistych) lambda jest zawsze wyższa. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu okazuje się, że nie ma znaczenia czy kupimy biały, grafitowy czy styropian w kropki bo w praktyce uzyskają one taki sam parametr λ (lambda)! (Źródło: „Sekrety tworzenia murowanych domów bez błędów” – Jerzy Zembrowski). Po prostu producenci podają wartości deklarowane, a że inwestorzy chętniej wykładają więcej pieniędzy na produkt, który ma niższy współczynnik i nie wchodzą w szczegóły, to cóż… życie.

Pod postem jest też ciekawe dyskusja gdzie wypowiada między innymi Jerzy Zembrowski. Autor bloga zaś w jednym z komentarzy pisze:

W książce powyższe twierdzenie zostało uzasadnione i poparte innymi źródłami oraz badaniami. Proszę mi wierzyć, że podchodzę bardzo krytycznie do wszystkich nowych informacji (a tym bardziej tych, którymi się dzielę na blogu) i ta informacja – chociaż dla mnie zaskakująca – po sprawdzeniu źródeł okazała się prawdziwa. Oczywiście zachęcam do dyskusji, jeżeli ktoś ma inne zdanie, ale proszę o konkretne argumenty.

[...]

Oprócz tego nie należy sugerować się lambdą deklarowaną, a do obliczeń przyjmować tak zwaną lamdbą obliczeniową. Ta – w przypadku styropianu grafitowego – wynosi 0,04 W/mk.

Czy jest sens wierzyć w deklarowane wartości typu 0,031? Zamierzam budować z silki i żeby osiągnąć U 0,20 musiałbym dać ok 15cm styro 0,031. Czy jednak w świetle powyższego nie byłoby to za mało bo de facto lambda takiego styropianu będzie wyższa od deklarowanej? Może bezpieczniej iść w styropian biały i po prostu dać to grubiej? Nie dość, że powinno wyjść taniej to jeszcze nie ma problemu z nagrzewaniem.

Chciałbym uprzejmie prosić o opinię forumową starszyznę, zwłaszcza użytkownika fighter, który wydaje się być oblatany w temacie dociepleń jak mało kto.

Edytowane przez mrpiter

Chciałbym uprzejmie prosić o opinię forumową starszyznę, zwłaszcza użytkownika fighter, który wydaje się być oblatany w temacie dociepleń jak mało kto.

Tutaj możesz sprawdzić, czy deklaracje producenta są zgodne z badaniami.

https://www.gunb.gov.pl/probki

To, że mokry izolator ma gorsze parametry, niż suchy - oczywiste (za wyjątkiem czarnego szkła piankowego).

Który bardziej traci wraz ze wzrostem wilgotności - nie znam dokładnych badań. Ale jakie to ma znaczenie skoro i tak chronimy termoizolację przed wilgocią?

• 2 months później...

styropian w kropki o lambdzie <=0,040 i bedzie dobrze. Grafitowy potrafi robic różne cyrki na elewacji jak podczas układania i klejenia nie został osłonięty przed działaniem promieni słonecznych - poczytajcie o tym i przede wszystkim bierzcie gwarancje na piśmie od wykonawcy, spisujcie umowy itp. Przeczytajcie:

http://tynki.info.pl/krok-po-kroku/uwaga-czarny-styropian-/

styropian w kropki o lambdzie <=0,040 i bedzie dobrze. Grafitowy potrafi robic różne cyrki na elewacji jak podczas układania i klejenia nie został osłonięty przed działaniem promieni słonecznych - poczytajcie o tym i przede wszystkim bierzcie gwarancje na piśmie od wykonawcy, spisujcie umowy itp. Przeczytajcie:

http://tynki.info.pl/krok-po-kroku/uwaga-czarny-styropian-/

OK, styropian szary jest bardziej upierdliwy, ale..mój sąsiad sam zaczął kłaść styropian szary dwa lata temu. Jak łatwo się domyślić, część domu zimą była nieocieplona. W tym roku podpowiedziałem mu temat siatek sugerując, że ich brak skutkuje szczelinom, które się porobiły. Wedle tego co napisane w tym artykule, wszystko powinno odpaść a mimo gorącego lata nic takiego się nie dzieje, klej trzyma. Może przez te kilka lat (art z 2012r) producenci klejów poszli w tym temacie do przodu?

• 3 weeks później...

Czy jest sens wierzyć w deklarowane wartości typu 0,031? Zamierzam budować z silki i żeby osiągnąć U 0,20 musiałbym dać ok 15cm styro 0,031. Czy jednak w świetle powyższego nie byłoby to za mało bo de facto lambda takiego styropianu będzie wyższa od deklarowanej? Może bezpieczniej iść w styropian biały i po prostu dać to grubiej? Nie dość, że powinno wyjść taniej to jeszcze nie ma problemu z nagrzewaniem.

Albo dom z innych materiałów. Wspolczynnik U poniżej 0,2 możesz uzyskac budujac np ytong 24cm odmiana 400 + 12 cm styropianu minimum 0,04 - sam mam tak zbudowany dom i jest bardzo ok

Odpal kalkulator U przegrody i sobie przelicz co z czym i jak ile.

https://termoorganika.pl/kalkulator-wspolczynnika-u-przegrody

Edytowane przez Karasso

Czym jest grafit - dobrym izolatorem czy przewodnikiem ciepła? W necie czytam, że tym drugim a to niezbyt pasuje do czegoś, co ma ciepło zatrzymywać?

Izolatorem jest powietrze. Materiały izolacyjne są "tylko" po to, żeby mu uniemożliwić poruszanie się. Grafitu w styropianie jest tyle, co nic.

Miedź jest miękka, cynk jest miękki - a ich stop twardy. Więc wnioskowanie o właściwościach materiału na podstawie właściwości jego składników prowadzi na manowce.

GUNB robi badania. Czy dany materiał ma deklarowane właściwości można tam sprawdzić. Jakoś nie ma reguły, że styropian grafitowy nie spełnia, a biały spełnia. Zdarza się i takim, i takim nie dotrzymywać obietnic.

jeżeli chodzi o dom jednorodzinny z jednego muru porotherm jaki polecacie?

Jednowarstwowe tylko w świecie idealnym (zero błędów wykonawczych). Inaczej będziesz płakać.

Do tego spoiny cienkowarstwowe ciepłe i tynki ciepłochronne.

Dobrze by było spełnić wymogi WT2021 i wtedy zostaje beton komórkowy ściana 48cm.

Tak jak pisali poprzednicy lepiej zrezygnować z tego pomysłu.

A z czego wynika chęć jednowarstowej?

Tu jest opisany temat.

https://muratordom.pl/budowa/sciany-murowane/sciana-jednowarstwowa-z-czego-mozna-ja-zbudowac-aa-tM9M-P63b-qA45.html

Edytowane przez giman
link