krisprince 12.09.2019 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2019 Witam Muszę zainstalować ogrzewanie na hali i pomysł jest na pompę ciepła. Ciężko znaleźć wykonawcę na już a ci co zrobili wyceny to różnica w instalacji 100 tys. złotych . Chciałbym prosić o pomoc jaki system wybrać aby był efektywny i tani w eksploatacji. Hala nie duża bo jedynie 300m2, wysokość 4m, obniżony sufit i ocieplony wełną. Ściany poniemiecka cegła, grubość około 40cm, 4 male okna-nowe, jedna brama rolowana też nowa. Biura i socjal ok. 70m2 temperatura max 20c, reszta hala produkcyjna temp. max 18 w zimie. Hala sąsiaduje dwoma ścianami z innymi halami więc straty ciepła trochę zredukowane. Mam propozycję aby biura zrobić multi split Gree gwhd24 + 3 jednostki wewnętrzne, a na halę dać GREE typ GWH24YE 3 sztuki. Jak myślicie to dobre rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.09.2019 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Mam propozycję aby biura zrobić multi split Gree gwhd24 + 3 jednostki wewnętrzne, a na halę dać GREE typ GWH24YE 3 sztuki. Jak myślicie to dobre rozwiązanie? Jaką masz cenę prądu? Do tego OZC - bo inaczej to zgadywanie. Akurat przy klimach ryzyko stosunkowo niewielkie, bo najwyżej dołożysz kolejną (pewnie osobne wyjdą taniej niż multisplit). Ale bez znajomości ilości kWh i ceny to zgadywanie. Jakie masz alternatywne rozwiązania? Jest instalacja CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisprince 13.09.2019 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Dzięki za zainteresowanie. Oczywiście OZC jest mi nieznane. Szybki zakup nieruchomości, remont i muszę zakładać ogrzewanie. Niestety nie mam innego źródła ogrzewania. Mam tylko podpięty prąd i wodę. Jestem w stanie na szybko obliczyć OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisprince 13.09.2019 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Cena prądu jaką teraz płacę to 0,38 za kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.09.2019 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Cena prądu jaką teraz płacę to 0,38 za kwh. To jest cena za prąd z dystrybucją? Wszystkie składniki? A podobno biznes ma taki drogi prąd - a ja chciałbym mieć taką cenę w dzień. Dla cywili nieosiągalna. Co do OZC - zamów albo http://bdec.builddesk.pl. Żeby policzyć obciążenie dla różnych temperatur w rożnych pomieszczeniach trzeba liczyć osobno dla części budynków. Ale przy dwóch pomieszczeniach to nie będzie duży kłopot. Co z możliwością ogrzewania ekogroszkiem czy pelletem? Bierzesz takie obsługowe opcje pod uwagę? Jest instalacja CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisprince 13.09.2019 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 No pobawiłem się trochę builddesk'iem i wyszło mi 95W/m2. potem zacząłem bawić się dalej i wyszło mi 140W/m2 . Aktualnie mam ofertę na pompy ciepła na powierzchnię 300 m2 o mocy nominalnej 30kW więc prawie pasuje. Co do systemu to mam ofertę na powietrze/powietrze i powietrze/woda. Oferta powietrze/woda jest prawie 4 razy droższa i wychodzi 140 tys. Szczerze to nigdy nie miałem z tym styczności ale wydaje mi się drogo. Co do ogrzewania ekogroszkiem to nie myślałem o tym, bo nie chce mi się bawić w palacza. Jeśli by się to jakoś kalkulowało aby dołożyć taki piec to miejsce by się zawsze znalazło. Nie ma żadnej instalacji co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.09.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Zamontuj klimę . to naj efektywniejsza pompa ciepłą powietrzepowietrze. I do tego niezawodna bo jest ich kilka ( na 300 m2 pewno ze 3 szt po 6000 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.09.2019 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Witaj!Proszę o kontakt z Viessmann - mamy systemy przemysłowe i z pewnością nasi specjaliści odpowiedzą na wszelkie pytania i pomogą zaprojektować i zrealizować zadowalający, tani w eksploatacji i wygodny system. Zapraszam do kontaktu!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts