Szocik25 13.09.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Uszanowanie, potrzebują Panśtwa pomocy w wyborze sposobu ogrzewania. Jakiś czas temu korzystałem z usługi obliczenia ozc u cenionego na forum użytkowania asolt, które wyglądają następująco: Szybko skrócę, że podłogówka w całym domu. Stoję przed wyborem miedzy pompa ciepła (Panasonic Aquarea All In One), a kotłem gazowym (Buderus Logamax plus GB072 / Valliant ecoTEC plus VC). Gaz mam 10m od granicy działki. W domu będzie mieszkać 5 osób w tym dwójka małych dzieci, także zapotrzebowanie na cwu intensywne przez cały rok. Żona obawia się, że koszty ogrzewania pompą ciepła zimą (dowali mroź np. -15 przez 2 tygodnie) to nie wypłacimy się za prąd. Co dla danego zapotrzebowania będzie najrozsądniejszym wyborem? Kocioł gazowy czy pompa ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 13.09.2019 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Przy minus 20 gazu też pójdzie... Ja zrezygnowałem z planowanego gazu i zamieniłem kocioł na ekogroszek na pompę ciepła. Gaz ma kilka minusów: kolejny abonament, kwitologia i koszt przyłącza, dewastacja ogrodu/podjazdu. Prąd możesz wyprodukować samemu - kwestia opłacalności, ale technicznie możliwe. Gazu nie wyprodukujesz. Prąd już masz.. Postanowiłem uzależnić się od jednego medium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.09.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 Dom prawie 200m2. Dołóż ocieplenia plus gruba wylewka.Jeśli zabraknie mocy, włączą się grzałki w pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szocik25 14.09.2019 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Dom prawie 200m2. Dołóż ocieplenia plus gruba wylewka. Jeśli zabraknie mocy, włączą się grzałki w pompie. OZC obliczone jest dla 12 cm styropianu i 7 cm wylewki. Rozumiem, że jak zabraknie mocy to pompa wspomoże się grzałką, natomiast chodzi mi o relację efektywności do kosztów inwestycji i całorocznego ogrzewania + grzania wody. W skrócie najtańsze ogrzewanie dla mojego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.09.2019 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2019 OZC obliczone jest dla 12 cm styropianu i 7 cm wylewki. Rozumiem, że jak zabraknie mocy to pompa wspomoże się grzałką, natomiast chodzi mi o relację efektywności do kosztów inwestycji i całorocznego ogrzewania + grzania wody. W skrócie najtańsze ogrzewanie dla mojego domu Ja mam 20 cm na elewacji, 20cm na podłodze parteru, 35cm w skosach i na razie 15cm wełny między jętkami. i 125m2 po podłogach parter plus poddasze. Masz najtańszego dostawcę prądu w PL. Bierz g12w lub g13. Aktualnie w g12w prąd jest po niespełna 25gr, w g13 niespełna 28gr. Daj sprawność pompy 2,5 do 3. Nawet przy g13, będziesz grzał za połowę tego, co gazem. Kwestia zwrotu inwestycji. To już musisz sam przeliczyć. Ocieplenie masz trochę słabe, lepiej byłoby dołożyć trochę na elewacje i dach, bo później już tego nie zrobisz. Ja nie mam pompy, na razie nie mam uzasadnienia do wydawania takiej kwoty.. Na dzisiejsze ceny prądu, to zwrot 20 lat. Odpada. U Ciebie to może inaczej wyglądać, bo masz większy dom i 2x większe straty z m2 powierzchni w porównaniu do mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szocik25 15.09.2019 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Na elewacji też będzie miała 20 cm, co do podłogi to uda mi się wygospodarować dodatkowe dodatkowe 3 cm kosztem sufitu podwieszanego, i zamiast 12 cm styro było by 15 cm i dodatkowo 1 cm wylewki (z 7 cm na 8 cm)..Ocieplenie dachu planuje 30 cm wełny lub pianki otwarto-komórkowej. Co do kosztów, to musimy brać pod uwagę, że cena prądu od nowego roku pójdzie w górę co wydłuży czas zwrotu inwestycji w PC, i analogicznie można podejrzewać, że wraz z rosnącymi cenami prądu, wzrośnie cena za gazu. Chociaż za chwile kończy Nam się umowa z sąsiadami ze wschodu (2022r) na gaz, i w tym samym roku ma być ukończona inwestycja na przesył gazu z Norwegii, co może się przełożyć na mniejszą cenę gazu niż obecnie.Lecz nadal to tylko gdybanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.09.2019 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Na elewacji też będzie miała 20 cm, co do podłogi to uda mi się wygospodarować dodatkowe dodatkowe 3 cm kosztem sufitu podwieszanego, i zamiast 12 cm styro było by 15 cm i dodatkowo 1 cm wylewki (z 7 cm na 8 cm).. Pamiętaj, że tu barierą są nadproża i drzwi zewnętrzne jak już zamontowane. Co do kosztów, to musimy brać pod uwagę, że cena prądu od nowego roku pójdzie w górę co wydłuży czas zwrotu inwestycji w PC, i analogicznie można podejrzewać, że wraz z rosnącymi cenami prądu, wzrośnie cena za gazu. Moja wróżka mówi, że w roku wyborów prezydenckich nie wzrosną ceny prądu dla gospodarstw domowych. Jak się tego obawiasz, to możesz podpisać umowę z gwarancją ceny na nawet dłuższy czas. Z gazem chyba nie ma takiej opcji? Jak zmieniasz izolację, to przelicz OZC. I potem policz opłacalność różnych opcji - arkusz niby do porównania PC vs prąd ale możesz podstawiać różne opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.09.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 (edytowane) Napisałem wcześniej o cenach w Tauronie gliwickim. Ten sam, gdzie ja jestem.Możesz podpisać na 3 lata obecnie.Ceny podałem.Przy tak dużym domu, pc jest na razie najlepszym wyborem.Podpiszesz teraz, w maju ponownie możesz podpisać, jeśli ceny będą nadal korzystne. Edytowane 15 Września 2019 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 15.09.2019 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Na elewacji też będzie miała 20 cm, co do podłogi to uda mi się wygospodarować dodatkowe dodatkowe 3 cm kosztem sufitu podwieszanego, i zamiast 12 cm styro było by 15 cm i dodatkowo 1 cm wylewki (z 7 cm na 8 cm).. Ocieplenie dachu planuje 30 cm wełny lub pianki otwarto-komórkowej. Co do kosztów, to musimy brać pod uwagę, że cena prądu od nowego roku pójdzie w górę co wydłuży czas zwrotu inwestycji w PC, i analogicznie można podejrzewać, że wraz z rosnącymi cenami prądu, wzrośnie cena za gazu. Chociaż za chwile kończy Nam się umowa z sąsiadami ze wschodu (2022r) na gaz, i w tym samym roku ma być ukończona inwestycja na przesył gazu z Norwegii, co może się przełożyć na mniejszą cenę gazu niż obecnie. Lecz nadal to tylko gdybanie. Te 15cm styro w podłodze możesz zamienić na płytę PIR, co da ekwiwalent 21-22 cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 02.10.2019 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Napisałem wcześniej o cenach w Tauronie gliwickim. Ten sam, gdzie ja jestem. Możesz podpisać na 3 lata obecnie. Ceny podałem. Przy tak dużym domu, pc jest na razie najlepszym wyborem. Podpiszesz teraz, w maju ponownie możesz podpisać, jeśli ceny będą nadal korzystne. Witam, Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem sprawdzonej gruntowej pompy ciepła to zdecydowanie polecam sprawdzić ofertę pomp ciepła marki Junkers - Bosch z rodziny Bosch Compress. Nasze pompy ciepła, cechują się solidnym wykonaniem oraz posiadają wysokiej klasy sprężarkę i wymiennik ciepła. Gwarantuje to długą żywotność i wysoką sprawność wytwarzania energii cieplnej. Marka Junkers-Bosch oferuje gwarancje na swoje pompy ciepła do 5 lat. W sprawie doboru odpowiedniej pompy ciepłą zachęcam Pana do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów. Kontakt do nich można znaleźć w wygodnej wyszukiwarce, dostępnej na stronie http://www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 900 810. Więcej informacji o naszych pompach ciepła z rodziny Bosch Compress, znajduje się na stronie: http://www.junkers.pl/produkty Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts