morath 17.09.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Witam, Od razu zaznaczam że kompletnie nie znam się na hydraulice, więc nie jestem w stanie zweryfikować kto mi co zjeb**ł w kotłowni. Mam piec na pellet Lazar Inter Fire 11 kondensacyjny. No i teraz przed sezonem postanowiłem odpalić CO żeby przed zimą sprawdzić czy wszystko działało (w zeszłym sezonie działało). Przez lato miałem piec w trybie LATO i CWU ładnie sobie działa. Tak wygląda instalacja: Jest 3 obiegi, CWU, PODŁOGÓWKA DÓŁ i PODŁOGÓWKA GÓRA. Jak widać przy samym załączonym CWU działa tylko 1 pompka. No i teraz zmieniam tryb na ZIMA na piecu, no i robi się cyrk. PODŁOGÓWKA DÓŁ zaczyna rosnąć osiągając temperaturę CWU! Mimo że na zaworze termostatycznym mam ustawione 25 stopni ! To temperatura rośnie do ponad 40 stopni ! Wszystkie pompki działają (na zdjęciu tego nie widać bo akurat diody tak mignęły). A podłogłówka GÓRA bez zmian w temperaturze. Temperatury widać na tych zegarach za pompkami. Dodam że po nocy na tych ustawieniach na dole mieliśmy gorącą podłogę i skwar, a góra podłogówki była zimna. Ustawienia na piecu Ja już sam niewiem co o tym myśleć ? Czy te ponad 40 stopni powinno być na dolnej podłogówce ? Skoro zawory termostatyczne są ustawione na 25 stopni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.09.2019 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Nie dałeś zdjć kompletnej instalacji.To kocioł gazowy, czy pelletowy?Nie masz zapowietrzonego układu?Od czego są te 2 zaworki na prawo pomiędzy pompami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morath 18.09.2019 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Jest postęp w śledztwie. Góra nie grzała bo była zapowietrzona. Odpowietrzyłem i góra już też powoli grzeje. Natomiast nadal jest problem z podłogówką na dole (środkowa rura). Mimo że na sterowniku mam ustawione zadane 20 stopni i zawór termostatyczny ustawiony na 20 stopni, to pompka działa i pompuje mi temperaturę 35 stopni na podłogówkę. Czy to nie powinno być tak że sterownik widzi że temperatura na mieszaczu jest wyższa niż zadana i wyłącza pompkę ? No tu się tak jakoś nie dzieje. Co do zaworków to zwykłe zamknięcie zasilania i powrotu. Kocioł pellet'owy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morath 18.09.2019 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Aha i czy w ogóle to zawór termostatyczny nie powinien puszczać gorącej wody jak ma zadanie 20 stopni, to powinien puszczać 20. Mam rację ? Wygląda na to że to zawór termostatyczny jest zwalony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.09.2019 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Aha i czy w ogóle to zawór termostatyczny nie powinien puszczać gorącej wody jak ma zadanie 20 stopni, to powinien puszczać 20. Mam rację ? Wygląda na to że to zawór termostatyczny jest zwalony. Daj otulinę na czujniki (a najlepiej na wszystkie rury). I odkręć całkiem zawory powrotu (jeżeli dobrze interpretuję). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 19.09.2019 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2019 Jak nie jest uwalona głowica,to zaciąga przez powrót instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts