Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaraz oszaleję... zimna podłogówka i druga grzeje jak szalona.

morath

Recommended Posts

Witam,

Od razu zaznaczam że kompletnie nie znam się na hydraulice, więc nie jestem w stanie zweryfikować kto mi co zjeb**ł w kotłowni.

Mam piec na pellet Lazar Inter Fire 11 kondensacyjny. No i teraz przed sezonem postanowiłem odpalić CO żeby przed zimą sprawdzić czy wszystko działało (w zeszłym sezonie działało).

Przez lato miałem piec w trybie LATO i CWU ładnie sobie działa.

Tak wygląda instalacja:

IMG_5573.jpg

Jest 3 obiegi, CWU, PODŁOGÓWKA DÓŁ i PODŁOGÓWKA GÓRA. Jak widać przy samym załączonym CWU działa tylko 1 pompka.

No i teraz zmieniam tryb na ZIMA na piecu, no i robi się cyrk.

PODŁOGÓWKA DÓŁ zaczyna rosnąć osiągając temperaturę CWU! Mimo że na zaworze termostatycznym mam ustawione 25 stopni ! To temperatura rośnie do ponad 40 stopni ! Wszystkie pompki działają (na zdjęciu tego nie widać bo akurat diody tak mignęły). A podłogłówka GÓRA bez zmian w temperaturze. Temperatury widać na tych zegarach za pompkami.

IMG_5575.jpg

Dodam że po nocy na tych ustawieniach na dole mieliśmy gorącą podłogę i skwar, a góra podłogówki była zimna.

Ustawienia na piecu

IMG_5576.JPG

IMG_5577.JPG

IMG_5578.JPG

Ja już sam niewiem co o tym myśleć ? Czy te ponad 40 stopni powinno być na dolnej podłogówce ? Skoro zawory termostatyczne są ustawione na 25 stopni ?

Jest postęp w śledztwie. Góra nie grzała bo była zapowietrzona. Odpowietrzyłem i góra już też powoli grzeje.

Natomiast nadal jest problem z podłogówką na dole (środkowa rura). Mimo że na sterowniku mam ustawione zadane 20 stopni i zawór termostatyczny ustawiony na 20 stopni, to pompka działa i pompuje mi temperaturę 35 stopni na podłogówkę.

Czy to nie powinno być tak że sterownik widzi że temperatura na mieszaczu jest wyższa niż zadana i wyłącza pompkę ? No tu się tak jakoś nie dzieje.

Co do zaworków to zwykłe zamknięcie zasilania i powrotu.

Kocioł pellet'owy.

Aha i czy w ogóle to zawór termostatyczny nie powinien puszczać gorącej wody jak ma zadanie 20 stopni, to powinien puszczać 20. Mam rację ?

Wygląda na to że to zawór termostatyczny jest zwalony.

Daj otulinę na czujniki (a najlepiej na wszystkie rury). I odkręć całkiem zawory powrotu (jeżeli dobrze interpretuję).