Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

Sprawa wygląda następująco:

- działka(pole) 4,4ha z domem rodzinnym

- zamiar budowy na wydzielonej z tego pola działce 20 arów

- wniosek o warunki zabudowy złożony kilka tygodni temu(czeka się około 6mc)

Jak zdążyłem się zorientować od strony prawnej będzie to wyglądać po kolei tak:

- uzyskanie warunków zabudowy

- podział działek u geodety

- notariusz - przekazanie działki pod budowę

- sporządzenie MDCP

- uzyskanie PnB

Wniosek o WZ został złożony na przyszłego właściciela domu i działki budowlanej(syn). Czy jest sens / jak bardzo by to przyspieszyło / czy jest szansa na rozpoczęcie budowy po nowym roku gdyby(jakoś) udało się zmienić wniosek o warunki zabudowy na ojca, rozpocząć budowę na niego potem podzielić działkę z domem i przekazać działkę z domem przed zakończeniem budowy. W takim przypadku MDCP można by już zamówić i miałbym ją praktycznie z WZ? Potem tylko PnB. Czy rodzi to jakieś konsekwencje, o których nie wiem(poza pakowaniem pieniędzy na nie swoją budowę i ewentualnym brakiem zgody na przekazanie).

W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie aby teraz zlecić wykonanie MDCP, spisać umowę użyczenia działki pod budowę u notariusza(aby syn mógł być inwestorem), uzyskać pozwolenie na budowę i ją zacząć. Czy teoretycznie mogę się jakoś zabezpieczyć umową aby mieć pewność co do przekazania budynku po zakończeniu budowy?

Ok dzięki wielkie, jeszcze jedno pytanie czy "bezpiecznie" będzie iść do projektanta adaptującego, który również wydaje WZ? Można by jakoś pogadać z prośbą o przyspieszenie WZ. Czy lepiej jednak szukać innego, czym się kierować, czy mogę trafić na projektanta, którego starostwo może traktować "inaczej" czy nie ma takiej możliwości.