adam5566 17.09.2019 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Witam wszystkich serdecznie, Sprawa wygląda następująco:- działka(pole) 4,4ha z domem rodzinnym- zamiar budowy na wydzielonej z tego pola działce 20 arów- wniosek o warunki zabudowy złożony kilka tygodni temu(czeka się około 6mc) Jak zdążyłem się zorientować od strony prawnej będzie to wyglądać po kolei tak:- uzyskanie warunków zabudowy- podział działek u geodety- notariusz - przekazanie działki pod budowę- sporządzenie MDCP- uzyskanie PnB Wniosek o WZ został złożony na przyszłego właściciela domu i działki budowlanej(syn). Czy jest sens / jak bardzo by to przyspieszyło / czy jest szansa na rozpoczęcie budowy po nowym roku gdyby(jakoś) udało się zmienić wniosek o warunki zabudowy na ojca, rozpocząć budowę na niego potem podzielić działkę z domem i przekazać działkę z domem przed zakończeniem budowy. W takim przypadku MDCP można by już zamówić i miałbym ją praktycznie z WZ? Potem tylko PnB. Czy rodzi to jakieś konsekwencje, o których nie wiem(poza pakowaniem pieniędzy na nie swoją budowę i ewentualnym brakiem zgody na przekazanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.09.2019 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 (edytowane) Przed podziałem budynek musi być na mapie (pryszcz), a budowa musi być zakończona. MDCP to miesiąc, o ile jest wyjaśniony temat granic. WZ są na konkretny numer działki. Edytowane 17 Września 2019 przez Bertha WZ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5566 17.09.2019 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 W takim razie nic nie stoi na przeszkodzie aby teraz zlecić wykonanie MDCP, spisać umowę użyczenia działki pod budowę u notariusza(aby syn mógł być inwestorem), uzyskać pozwolenie na budowę i ją zacząć. Czy teoretycznie mogę się jakoś zabezpieczyć umową aby mieć pewność co do przekazania budynku po zakończeniu budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.09.2019 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Możesz dopisać syna do działu II KW i będzie współwlaścicielem. Jeśli coś ma pójść nie tak, to raczej bez różnicy, chyba że jest żonaty i/lub posiada progeniturę to wtedy użyczenie jest bezpieczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam5566 24.09.2019 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Ok dzięki wielkie, jeszcze jedno pytanie czy "bezpiecznie" będzie iść do projektanta adaptującego, który również wydaje WZ? Można by jakoś pogadać z prośbą o przyspieszenie WZ. Czy lepiej jednak szukać innego, czym się kierować, czy mogę trafić na projektanta, którego starostwo może traktować "inaczej" czy nie ma takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 24.09.2019 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Chodzi o działkę na wschód od Bugu? Zagranicznych obyczajów nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts