Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana w projekcie instalacji gazowej wewnętrznej

Loleks

Recommended Posts

Witam.

Dom, który kupiłem miał w projekcie założenie ogrzewania gazowego ziemnego. Otóż kilka lat już dom stoi, i przez kolejne lata nie zpaowiada się, że położą nitkę z gazem, wiec zdecydowałem się na gaz z butli. Projekt już mam na instalację butli oraz instalacje wewnętrzną. Różnica jest tylko w wentylacji kotłowni. brak kratki w podłodze. miejsce pieca, instalacja wewnętrzna w kotłowni jest to samo. Czy muszę mieć od nowa kierownika od gazu czy wystarczy, że kierownik budowy zaakceptuje zmiany?Pozdrawiam.

Złożenie projektu na instalację zewnętrzną = temat zamknięty.

Pozostała instalacja wewnętrzna.

Rozumiem, że budynek nie jest odebrany, bo wystąpiłeś o pozwolenie na budowę instalacji wewnętrznej dostosowanej do propanu, mimo już posiadanego pozwolenia ja budowę instalacji na gaz ziemny, a sama instalacja nie jest wykonana.

Zatem po uzyskaniu pozwolenia na budowę zgłaszasz w nadzorze rozpoczęcie robót składając jednocześnie papiery kierownika budowy z uprawnieniami gazowymi i jego oświadczeniem o podjęciu się nadzoru, pobierasz dodatkowy dziennik budowy. Ten dziennik dołączasz do dziennika głównego i ... wszystko. Tyle przepisy Niestety.

PS.

Jeśli instalacja na gaz ziemny była już wykonana i nie było zmian w przebiegu instalacji, średnicy przewodów gazowych, a tylko zmieniona wentylacja, powinien starczyć obecny kierownik budowy, Jeśli masz już wpis o odbiorze instalacji na gaz ziemny. Zapytaj obecnego kierownika, czy podpisze i ewentualnie w starostwie czy przyjmą tak wypełniony dziennik budowy

Edytowane przez Greengaz

Witam.

Dom, który kupiłem miał w projekcie założenie ogrzewania gazowego ziemnego. Otóż kilka lat już dom stoi, i przez kolejne lata nie zpaowiada się, że położą nitkę z gazem, wiec zdecydowałem się na gaz z butli. Projekt już mam na instalację butli oraz instalacje wewnętrzną. Różnica jest tylko w wentylacji kotłowni. brak kratki w podłodze. miejsce pieca, instalacja wewnętrzna w kotłowni jest to samo. Czy muszę mieć od nowa kierownika od gazu czy wystarczy, że kierownik budowy zaakceptuje zmiany?Pozdrawiam.

Nie instaluj gazu. Szczególnie tego z butli, przede wszystkim bardzo drogo takie ogrzewania . Popatrz ile do tego formalności problemów it itd. Do nowego domu to poma ciepła. Zainstalujesz pewnie w podobnej cenie, a koszty ogrzewania i CWU dużo tańsze. Do tego w przyszłości jak będzie kasa to dołożysz PV i masz dom praktycznie bez rachunków. Przemyśl. Zobacz ilu teraz ludzi tak robi. To jest najlepsze rozwiązanie, a jakiś gaz, szczególnie taki z butli.

Pozdrawiam.