Loleks 17.09.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Witam.Dom, który kupiłem miał w projekcie założenie ogrzewania gazowego ziemnego. Otóż kilka lat już dom stoi, i przez kolejne lata nie zpaowiada się, że położą nitkę z gazem, wiec zdecydowałem się na gaz z butli. Projekt już mam na instalację butli oraz instalacje wewnętrzną. Różnica jest tylko w wentylacji kotłowni. brak kratki w podłodze. miejsce pieca, instalacja wewnętrzna w kotłowni jest to samo. Czy muszę mieć od nowa kierownika od gazu czy wystarczy, że kierownik budowy zaakceptuje zmiany?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 19.09.2019 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2019 Mam nadzieję, że Twoja kotłownia jest powyżej terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 19.09.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2019 Masz pozwolenie na budowę instalacji wewnętrznej?Wystąpiłeś do starostwa ze zgłoszeniem instalacji zewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loleks 22.09.2019 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Budynek bez piwnicy. W starostwie zlożone zgłoszenie o instalację zewnętrzną. Wystąpiłem o pozwolenie. Nic nie powiedzieli czy musi być jeszcze kierownik od gazu czy wystarczy, że projekt chalupy zakładał już instalację gazowąa zmiana dotyczy wentylacji takiej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 22.09.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 (edytowane) Złożenie projektu na instalację zewnętrzną = temat zamknięty.Pozostała instalacja wewnętrzna.Rozumiem, że budynek nie jest odebrany, bo wystąpiłeś o pozwolenie na budowę instalacji wewnętrznej dostosowanej do propanu, mimo już posiadanego pozwolenia ja budowę instalacji na gaz ziemny, a sama instalacja nie jest wykonana.Zatem po uzyskaniu pozwolenia na budowę zgłaszasz w nadzorze rozpoczęcie robót składając jednocześnie papiery kierownika budowy z uprawnieniami gazowymi i jego oświadczeniem o podjęciu się nadzoru, pobierasz dodatkowy dziennik budowy. Ten dziennik dołączasz do dziennika głównego i ... wszystko. Tyle przepisy Niestety. PS.Jeśli instalacja na gaz ziemny była już wykonana i nie było zmian w przebiegu instalacji, średnicy przewodów gazowych, a tylko zmieniona wentylacja, powinien starczyć obecny kierownik budowy, Jeśli masz już wpis o odbiorze instalacji na gaz ziemny. Zapytaj obecnego kierownika, czy podpisze i ewentualnie w starostwie czy przyjmą tak wypełniony dziennik budowy Edytowane 22 Września 2019 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 22.09.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Witam. Dom, który kupiłem miał w projekcie założenie ogrzewania gazowego ziemnego. Otóż kilka lat już dom stoi, i przez kolejne lata nie zpaowiada się, że położą nitkę z gazem, wiec zdecydowałem się na gaz z butli. Projekt już mam na instalację butli oraz instalacje wewnętrzną. Różnica jest tylko w wentylacji kotłowni. brak kratki w podłodze. miejsce pieca, instalacja wewnętrzna w kotłowni jest to samo. Czy muszę mieć od nowa kierownika od gazu czy wystarczy, że kierownik budowy zaakceptuje zmiany?Pozdrawiam. Nie instaluj gazu. Szczególnie tego z butli, przede wszystkim bardzo drogo takie ogrzewania . Popatrz ile do tego formalności problemów it itd. Do nowego domu to poma ciepła. Zainstalujesz pewnie w podobnej cenie, a koszty ogrzewania i CWU dużo tańsze. Do tego w przyszłości jak będzie kasa to dołożysz PV i masz dom praktycznie bez rachunków. Przemyśl. Zobacz ilu teraz ludzi tak robi. To jest najlepsze rozwiązanie, a jakiś gaz, szczególnie taki z butli. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts