Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana drzwi w domu z bala, jakie wybrać, wygięta ściana

husky03

Recommended Posts

Witam szanownych Forumowiczów, i prosze o radę.

Aktualnie kładziemy elewację i fajnie by było od razu wymienić drzwi zewnętrzne na jakieś "sensowne".

Dom z bala, niestety źle wykonany, ściana obok drzwi uciekła dośc sporo co widać na zdjęciach, drzwi które aktualnie użytkujemy były podcinane i heblowane kilkakrotnie, nie mozna ich nawet obkleic uszczelką samoprzylepną bo się wtedy nie zamykają. Ogólnie sa prześwity i hula wiatr od nich.

Zależy mi na szczelności (cieple), aby współczynnik przenikania ciepła był maksymalnie 1,3 (fajnie jakby był niższy) i aby po kilku latach nie wyglądały jak "psu z gardła".

Drzwi stalowe czy drewniane w tym przypadku ?

Dom wybudowany w 2012 roku

Rozważałam Wikędy lub CAL. Budżet, wiadomo dla mnie lepiej wydac mniej około 3tys Ale z chęcią dołożę jeszcze raz tyle o ile jakość będzie widoczna po latach i drzwi się nie rozlezą. Tez mam wątpliwości bo boję się wyłożyć wieksza ilość gotówki przez tą ścianę, która może pociągnąć za sobą drzwi bez względu czy będą za 2 czy 6 tys.

Rozumiem, że największym problemem jest ta uciekająca ściana, w związku z tym belka widoczna na zdęciu będzie zamocowana od wewnątrz, w narożniku (mam nadzieje, że to pomoże)

Drzwi 90tki (otwór 110cm), otwierane na zewnątrz, zadaszone, mogą być pełne lub z przeszkleniem.

[ATTACH=CONFIG]434803[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]434804[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]434805[/ATTACH]

Dom wykonany wg sp...go projektu i dlatego problemy. Drzwi się posypały bo przytwierdzone pewnie na stałe do tych wędrujących bali. Przydał by się słup ale zmniejszy światło drzwi.

Nie myślałeś o próbie wyprostowania tej krzywizny? Po jednej belce (takiej jak na zdjęciu) z każdej strony, podkładając deską tam gdzie największy brzuch i ściskać mocno, np. gwinty fi 14 na wylot tych belek dołożonych i dokręcać Co dzień mocniej.. Tą belkę która teraz jest oparta o ścianę bym dokręcił na stałe jako usztywnienie, oczywiście jak ściana już wróci nieco do pionu.

Drzwi CAL dają radę, brat takie ma 3 lata (od zachodu) i żadnych uwag - masywne, szczelne, solidne. Swoje też muszę wymienić i wezmę takie same.