Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach zbyt spadzisty

andrzejosow

Recommended Posts

Nie będę się sprzeczał bo ty liczysz tak jak spadek rur np kanalizacji, a w projektach budowlanych jest w stopniach, a w wz w %.

Dla miasta, gminy kąt dachu np 50% to 45stopni.

A dla spadku jaki ty podajesz to wg regóły, że nachylenie dachu ustala się, wyznaczając na ścianie szczytowej poziomy odcinek o długości 1 metra i mierząc odległość od obu jego końców do połaci. Różnica otrzymanych wyników oznacza wzniesienie dachu na długości 1 metra. Znając wzniesienie dachu, można ustalić stopień nachylenia, korzystając z poniższych danych:

25 cm wzniesienia dachu to 14 stopni nachylenia,

30 cm – 17 stopni,

36 cm - 20 stopni,

40 cm - 22 stopni,

45 cm - 24 stopni,

49 cm - 26 stopni,

59 cm - 28 stopni,

58 cm - 30 stopni,

62 cm - 32 stopni,

67 cm - 34 stopni,

73 cm - 36 stopni,

75 cm - 37 stopni,

78 cm - 38 stopni,

84 cm - 40 stopni,

90 cm - 42 stopni,

100 cm - 45 stopni,

104 cm - 46 stopni,

111 cm - 48 stopni,

119 cm - 50 stopni,

133 cm - 53 stopni,

143 cm- 55 stopni,

173 cm - 60 stopni.

Dlatego mój dom ma dach 34 stopnie, a w dokumentach "kąt nachylenia dachu przedziale od 35-40%"

Nadal mnie nie przekonuje

Ciebie to nie ma przekonać. Takie są zasady przeliczania procentów na kąty i zaakceptuj to zamiast wymyślać swoje zasady. Zasada jest jedna i ta sama dla rur, dachów i wszystkiego innego.

Dlatego mój dom ma dach 34 stopnie, a w dokumentach "kąt nachylenia dachu przedziale od 35-40%"

No popatrz, mój projekt podaje 35 stopnie, czyli 70,02%. Ciekawe jakie jeszcze masz kwiatki w projekcie.

Edytowane przez agb