Kaizen 26.09.2019 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Weź się zadeklaruj, czy uważasz że przy żelbetowych skosach i ocieplenia na zewątrz żelbetowego skosu, więźba ma źle czy ma dobrze. Z czego skos niczego nie zmienia dla więźby. Nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.09.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Styropian nie oddycha i ma się dobrze jako ocieplenie. Wełna musi oddychać żeby oddac wilgoć która do niej wnikneła z powodu że wełna oddycha. A każda wilgoć w ociepleniu zmiejsza izolacyjność. Ani wełna, ani styropian nie oddycha. I jedno, i drugie, i XPS, i piana OK absorbują wodę. I powinny mieć możliwość odprowadzenia wilgoci, która w nie wniknęła. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=404722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.09.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Ze sprzedawcami piany mam podobnie i ich wiedza na temat tego czym robią mnie nie przekonuje. Dziś mam trochę czasu i wysłałem kilka zapytań w sprawie celulozy. Dostałem pierwszą odpowiedź i jestem ...zaskoczony ceną. Materiał Thermofloc, lambda 0,037, grubość 35cm na 110m2 (poziomo ) za 6,500zł z robocizną. Jest to ok 1000zł więcej niż koszt samej wełny 0,033 gr 30cm, więc jak dla mnie bardzo interesująca opcja. Bo celuloza to bardzo dobra alternatywa, trzeba mieć tylko świadomość, że w skosach może wymagać uzupełnienia po pierwszych 2latach (osiada) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 26.09.2019 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Z czego skos niczego nie zmienia dla więźby. Nie ma znaczenia. Oczywiście takie rozwiązanie ma wiele innych zalet - ale nie zapewnia więźbie prawidłowych warunków. I tak se podyskutowaliśmy merytorycznie. Nie odpowiadaj, ja się wypisuje. Co bym nie napisał i tak odwrócisz kota ogonem w sobie znanym celu :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szlaku 26.09.2019 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Dom już stoi? Bo ja jakbym dzisiaj dom budował to strop/skosy byłby żelbetowe zamiast samej drewnianej więźby. Fakt drożej, ale się nie martwisz czy coś zgnije i czy jest szczelne, bo ocieplasz od zewnątrz styropianem. Dom już stoi, strop i skosy mam żelbetonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szlaku 26.09.2019 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 (edytowane) Już chyba znalazłem idealne rozwiązanie! Z reklamy tuż pod moim postem moderowano Nie będę rozwiał wełny ani natryskiwał pianki, będę nadmuchiwał celulozą. Zobaczymy jaka mi zrobią wycenę z montażem. Edytowane 27 Września 2019 przez Tomaszs131 Link reklamowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.09.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Dom już stoi, strop i skosy mam żelbetonowe.to sie nie zastanawiaj, tylko nałóż na to pianę. tylko "na", nie "pod" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.09.2019 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Popieram przedmówcę. Sam mam lane skosy i, mimo że też na początku miałem wątpliwości, ocieplalem pianą od góry i teraz też bym tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szlaku 27.09.2019 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 to sie nie zastanawiaj, tylko nałóż na to pianę. tylko "na", nie "pod" Sorry, nie ogarnąłem się. tylko strop mam żelbetonowy, skosy drewniane. Bez przesady to dom ma być a nie bunkier! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 30.09.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 To może ja też się wypowiem wełna w przeciwieństwie do tego co zostało napisane wcześniej jest materiałem naturalnym. Jest produkowana ze skał bazaltowych oraz gabro. W procesie produkcyjnym wełna skalna np. ROCKWOOL jest hydrofobizowana czyli zabezpieczana przed wilgocią. Dzięki temu produkt charakteryzuje się bardzo znikoma nasiąkliwością w przeciwieństwie do pianek. JAk ktoś nie wierzy sprawdźcie sobie jakie parametry nasiąkliwości pianek deklarują producenci. Dodatkowym plusem wełny skalnej jest jej niepalność. Posiada ona najwyższa klase reakcji na ogień A1 dzięki czemu w warunkach pożarowych zyskujesz dodatkowe cenne minuty na ewakuacje. Ponad to nie wydziela żadnych trujących gazów oraz dymu. Co do kwestii wykonania. To owszem natrysk wykonasz szybciej niż ułożenie wełny, ale sprawdź sobie jaki jest czas osiągnięcia dopuszczalnych stężeń gazów wydzielanych podczas natrysków. Podpowiem : 28 dni. Po tym czasie bezpiecznie możesz wejść na poddasze. Takie informacje odnajdziesz w materiałach producentów. Jeżeli zależy Ci na czasie to tak samo w skosy możesz nadmuchać granulat z wełny skalnej w momencie kiedy masz już zabudowane poddasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 30.09.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 ^^a jakim materiałem jest hydrofobizowana? a klej który ma zespolić "nici" wełny to jest naturalny, kupowany w lesie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 30.09.2019 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 ^^ a jakim materiałem jest hydrofobizowana? a klej który ma zespolić "nici" wełny to jest naturalny, kupowany w lesie ? Lepiszcze zawiera się w przedziale 0-5% a z kolei oleje mineralne w przedziale 0-0,5 %. Reszta wiec ok 95% to wspomniane skały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.09.2019 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Lepiszcze zawiera się w przedziale 0-5% a z kolei oleje mineralne w przedziale 0-0,5 %. Reszta wiec ok 95% to wspomniane skały Cyjanku też wystarczy śladowa ilość, by zaszkodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 01.10.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Cyjanku też wystarczy śladowa ilość, by zaszkodzić Tylko wełna nie jest sklasyfikowana jako materiał niebezpieczny czy zagrażający zdrowiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 02.10.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Tylko wełna nie jest sklasyfikowana jako materiał niebezpieczny czy zagrażający zdrowiu I co z tego skoro jest tak pełna wad jako termoizolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szlaku 03.10.2019 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 Czy wychodzi na to, że WEŁNA! jednak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bgttgb 04.10.2019 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 A moze plyty warstwowe pir? Jak slysze ze piana juz 115 zl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikos33 04.10.2019 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Dla mnie osobiście wełna poza wymienionymi wyżej wadami ma jeszcze jedną- kuny uwielbiają ten materiał. A jakie zniszczenia potrafi zrobić zobaczcie na zdjęciach w Google, gdyż naprawianie tego to dopiero są koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.10.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Nie trzeba daleko szukać, na FM jest kilka wątków poświęconych tym zwierzakom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.10.2019 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Dla mnie osobiście wełna poza wymienionymi wyżej wadami ma jeszcze jedną- kuny uwielbiają ten materiał. A jakie zniszczenia potrafi zrobić zobaczcie na zdjęciach w Google, gdyż naprawianie tego to dopiero są koszty. Piankę niby lubią mniej? Czy to tylko mniejsza popularność i krótka historia pianki powoduje brak zdjęć? Jak ktoś ma obawy, to trzeba skutecznie izolację zabezpieczyć, niezależnie co nią będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts