rhein 21.09.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 (edytowane) Witam W otwartej na salon kuchni posiadam wejście do małej wydzielonej spiżarki/schowka 140 x 240 cm. Powinno być tam zamontowane normalne skrzydło drzwi, lecz wydaje mi się, że otwieranie drzwi kolidowało by z przestrzenią w kuchni. Wpadłem na pomysl, aby zainstalować takie drzwi otwierane do góry, coś na wzór rolet zewnętrznych. Takie samo rozwiązanie spotyka się w wysokich szafkach kuchennych. Czy ktoś z was ma podobne rozwiązanie i mógłby podzielić się odczuciami z użytkowania? Może inne pomysły? Problematyczne może byc otwieranie rolety, bo zapewne trzeba by było schylić się do uchwytu. A może całkowicie zrezygnować z drzwi? Jednym z wyjść jest też wyburzenie tych ścianek działowych i powiększenie kuchni, no ale taki schowek by się przydał. Prosiłbym o jakieś sugestie. Pozdrawiam Edytowane 21 Września 2019 przez rhein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 21.09.2019 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Tak sobie pomyślałam- może to głupi pomysł -dać drzwi przesuwne, ale skrzydła by się chowały na boki od strony spiżarki, system jezdny od góry w spiżarni. Od strony kuchni jedno skrzydło przesuwasz w prawo, drugie w lewo i wchodzisz do środka.Może być nawet na tych skrzydłach ciekawa fototapeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 21.09.2019 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Tak sobie pomyślałam- może to głupi pomysł -dać drzwi przesuwne, ale skrzydła by się chowały na boki od strony spiżarki, system jezdny od góry w spiżarni. Od strony kuchni jedno skrzydło przesuwasz w prawo, drugie w lewo i wchodzisz do środka.Może być nawet na tych skrzydłach ciekawa fototapeta.Czy ten otwór ma nadproże?Pewnie ma skoro piszesz o normalnych drzwiach. Takie otwieranie na boki wygodniejsze niż od góry i kto wie czy nie tańsze od tych rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 21.09.2019 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Proponuję drzwi składane- łamane, są często stosowane do spiżarek. https://drzwioknabramy.eu/134-drzwi-lamane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 ja bym zrobiła suwane w chowanej kasecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 21.09.2019 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Serdecznie dziekuję za odpowiedzi....ciężkiprzypadek...twój nick mógłby być tematem mojego postu Drzwi łamane to fajne rozwiązanie, nie znałem....tyle, że na tej ścianie na prawo za drzwiami, w spiżarni planowaliśmy wstępnie lodówkę side by side. Czyli po wejściu do spiżarki i tak trzeba by było drzwi zamknąć. A lodówka w spiżarce bo jak widzicie, nie ma za bardzo na nią miejsca w samej kuchni. Na ścianie z oknem nie ma miejsca a na ścianie naprzeciw spiżarni nie chcemy ciągnąć mebli do końca ściany jak jest na projekcie. @Elfir suwane chowane w kasecie..masz na mysli suwane w pionie czyli roleta, czy w poziomie? Jeśli w poziomie można prosic o link/przykład? @Sylw..żaden pomysł nie jest głupi i może naprowadzic na rozwiązanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 (edytowane) ta roleta to tak absurdalny dla mnie pomysł, że w ogóle jej nie rozważam. Kasetę albo dostawiasz do ściany, albo poszerzasz otwór i obudowujesz ją płytami g-k http://czajkadrzwi.pl/wp-content/uploads/2017/09/drzwi_przesuwne_wsciane_wymiary.jpg tutaj też suwane: https://www.homebook.pl/inspiracje/kuchnia/267753_drzwi-do-spizarni-kuchnia-styl-rustykalny składane zajmują światło otworu drzwiowego Edytowane 21 Września 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 przemyśl sobie układ w tym pokoju i kuchni. Płyta w narożniku utrudnia swobodny dostęp do pół grzejnych.Przy kanapie jest trochę za ciasno na swobodne odstawienie krzesła od stołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 21.09.2019 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 Dzięki Elfir za wyjasnienie Ten stół jadalny pewnie wcale w realu nie będzie miał istniał. Ot.. taka wizja na projekcie. Co do płyty w narożniku to masz rację. Kwestia jej umiejscowienia wyjdzie podczas robienia projektu kuchni na wymiar. To umiejscowienie na projekcie to też wizja projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.09.2019 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2019 mógłbyś sobie nieco powiększyć spiżarkę o kilkanaście cm przesuwając ściankę bliżej drzwi wejściowych do salonu. Ten kąt za drzwiami i tak będzie niewykorzystany (chyba, że macie sporo książek i przydałaby się biblioteczka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 22.09.2019 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Drzwi składane-moim zdaniem się nie sprawdzają. Jestem zwolennikiem jak najprostszych rozwiązań-im mniej skomplikowane tym łatwiej w naprawie usterek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 07.10.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 A może podwójne, dwustronne drzwi wahadłowe, które można otworzyć pchnięciem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts