Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciasno w kuchni

rhein

Recommended Posts

Witam

W otwartej na salon kuchni posiadam wejście do małej wydzielonej spiżarki/schowka 140 x 240 cm. Powinno być tam zamontowane normalne skrzydło drzwi, lecz wydaje mi się, że otwieranie drzwi kolidowało by z przestrzenią w kuchni. Wpadłem na pomysl, aby zainstalować takie drzwi otwierane do góry, coś na wzór rolet zewnętrznych. Takie samo rozwiązanie spotyka się w wysokich szafkach kuchennych. Czy ktoś z was ma podobne rozwiązanie i mógłby podzielić się odczuciami z użytkowania? Może inne pomysły?

Problematyczne może byc otwieranie rolety, bo zapewne trzeba by było schylić się do uchwytu.

A może całkowicie zrezygnować z drzwi?

Jednym z wyjść jest też wyburzenie tych ścianek działowych i powiększenie kuchni, no ale taki schowek by się przydał.

Prosiłbym o jakieś sugestie.

Pozdrawiam

kuchnia.jpg

Edytowane przez rhein

Tak sobie pomyślałam- może to głupi pomysł -dać drzwi przesuwne, ale skrzydła by się chowały na boki od strony spiżarki, system jezdny od góry w spiżarni. Od strony kuchni jedno skrzydło przesuwasz w prawo, drugie w lewo i wchodzisz do środka.Może być nawet na tych skrzydłach ciekawa fototapeta.

Tak sobie pomyślałam- może to głupi pomysł -dać drzwi przesuwne, ale skrzydła by się chowały na boki od strony spiżarki, system jezdny od góry w spiżarni. Od strony kuchni jedno skrzydło przesuwasz w prawo, drugie w lewo i wchodzisz do środka.Może być nawet na tych skrzydłach ciekawa fototapeta.Czy ten otwór ma nadproże?Pewnie ma skoro piszesz o normalnych drzwiach. Takie otwieranie na boki wygodniejsze niż od góry i kto wie czy nie tańsze od tych rolet.

Serdecznie dziekuję za odpowiedzi....ciężkiprzypadek...twój nick mógłby być tematem mojego postu ;-)

Drzwi łamane to fajne rozwiązanie, nie znałem....tyle, że na tej ścianie na prawo za drzwiami, w spiżarni planowaliśmy wstępnie lodówkę side by side. Czyli po wejściu do spiżarki i tak trzeba by było drzwi zamknąć.

A lodówka w spiżarce bo jak widzicie, nie ma za bardzo na nią miejsca w samej kuchni. Na ścianie z oknem nie ma miejsca a na ścianie naprzeciw spiżarni nie chcemy ciągnąć mebli do końca ściany jak jest na projekcie.

@Elfir

suwane chowane w kasecie..masz na mysli suwane w pionie czyli roleta, czy w poziomie?

Jeśli w poziomie można prosic o link/przykład?

@Sylw..żaden pomysł nie jest głupi i może naprowadzic na rozwiązanie

Pozdrawiam

ta roleta to tak absurdalny dla mnie pomysł, że w ogóle jej nie rozważam.

Kasetę albo dostawiasz do ściany, albo poszerzasz otwór i obudowujesz ją płytami g-k

http://czajkadrzwi.pl/wp-content/uploads/2017/09/drzwi_przesuwne_wsciane_wymiary.jpg

1259-i-4f6d01e34354cbae33acdf77db912f48.jpg?token=53cbb9ae

tutaj też suwane: https://www.homebook.pl/inspiracje/kuchnia/267753_drzwi-do-spizarni-kuchnia-styl-rustykalny

składane zajmują światło otworu drzwiowego

Edytowane przez Elfir

Dzięki Elfir za wyjasnienie

Ten stół jadalny pewnie wcale w realu nie będzie miał istniał. Ot.. taka wizja na projekcie. Co do płyty w narożniku to masz rację. Kwestia jej umiejscowienia wyjdzie podczas robienia projektu kuchni na wymiar. To umiejscowienie na projekcie to też wizja projektanta

mógłbyś sobie nieco powiększyć spiżarkę o kilkanaście cm przesuwając ściankę bliżej drzwi wejściowych do salonu. Ten kąt za drzwiami i tak będzie niewykorzystany (chyba, że macie sporo książek i przydałaby się biblioteczka).

• 2 weeks później...